• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Syrop z płatków róży – właściwości i domowy przepis 8 czerwca 2017

Syrop z płatków róży – właściwości i domowy przepis

Syrop z płatków róży – właściwości i domowy przepis

Syrop z płatków róży ma niesamowity zapach i jest wyjątkowo smaczny. Jako, że roślina ta posiada cały szereg leczniczych właściwości, warto zamknąć jej płatki w butelce i mieć zawsze pod ręką w chwili zmęczenia, czy też gorszego nastroju.Ten piękny kwiat obfituje w trójterpeny, garbniki, saponiny, flawonoidy i witaminy. Najczęściej wykorzystywane są owoce dzikiej róży o działaniu ściągającym, oczyszczającym, wzmacniającym, przeciwszkorbutowym i przeciwanemicznym. Z kolei kwiaty tej rośliny również posiadają prozdrowotne właściwości. Dzięki naparowi z płatków róży można dodać sobie sił i wspomóc ustrój. Co więcej, płatki róży polecane są w przypadku kamicy nerkowej, wrzodów zwiotczałych i przy oparzeniach.

Właściwości syropu z płatków róży

Syrop z płatków dzikiej róży ma sporo prozdrowotnych właściwości, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Można go śmiało stosować jako suplement przy leczeniu przeziębień i grypy oraz do łagodzenia stanów zapalnych naczyń krwionośnych. Sprawdzi się także w przypadku krwawienia dziąseł. Okazuje się, że ten niesamowicie pachnący produkt poprawia przyswajanie żelaza i usprawnia przemianę materii. Polecany jest także osobom chcącym poprawić wydolność swoich nerek. Syrop różany wzmacnia układ odpornościowy.

dzika róża właściwości

Kwiaty bogate są w antocyjany, olejki eteryczne i flawonoidy oraz fenolokwasy. Wykazują one działanie antyseptyczne, ściągające i przeciwzapalne. Jako, że działają delikatnie na nasz organizm, można je bez obaw podawać także dzieciom. Wówczas działają przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Stosowanie syropu różanego to świetny sposób na naturalne poprawienie samopoczucia.

Przepis na syrop z płatków róży

Płatki róży mają szerokie zastosowanie zarówno kosmetyczne, jak i kulinarne, jednakże to jeszcze nie wszytko. Okazuje się, że można z nich przygotować smaczny eliksir. Gdy zacznie się sezon kwitnienia róż, warto zrobić sobie mały zapas i przygotować z nich zarówno perfumy i herbatki, jak również kosmetyki, konfitury czy syrop.

Przygotowanie

Czas na przepis na syrop z płatków róży. Do jego przygotowania należy zaopatrzyć się w płatki róż, alkohol i miód. Najsilniejsze działanie mają róże o intensywnym zapachu ze względu na duże stężenie aktywnych substancji. Jeśli chcemy przygotować syrop wzmacniający, to warto dodać oprócz miodu także pyłek pszczeli. Jest to jednak opcjonalny dodatek. Osoby, które nie mogą z jakichś powodów spożywać miodu, czy też po prostu nie używają go w kuchni, mogą zastąpić go gliceryną roślinną.

płatki na syrop z róży

Pierwszym krokiem jest dokładne wypłukanie płatków różanych pod bieżąca wodą. Następnie przekładamy je do wyparzonego wcześniej słoika. Płatki zalewamy miodem w takiej ilości, aby je przykryć, po czym mieszamy całość łyżką. Kolejnym krokiem, który można pominąć, jest dodanie dwóch łyżek pyłku pszczelego. Następnie zalewamy całość alkoholem o stężeniu nieprzekraczającym 60%. Płatki powinny zostać całkowicie przykryte.

Na koniec szczelnie zakręcamy słoik, po czym odkładamy go do ciemnego i chłodnego miejsca na około sześć tygodni. Przez ten czas należy pamiętać o codziennym potrząsaniu słoikiem, dzięki czemu wszystkie składniki się wyekstrahują.

Macerowanie

Normalnym zjawiskiem podczas produkcji syropu z płatków róży jest zmniejszenie się jego objętości podczas maceracji na skutek wchłonięcia pewnej jego części przez płatki. Jeśli chcemy, to można wówczas dolać trochę alkoholu, ale nie jest to konieczne.

Po upłynięciu kilku tygodni należy przecedzić nasz eliksir młodości, przelać do ciemnej butelki i przechowywać w chłodnym miejscu. Co ciekawe, płatki można śmiało zjeść lub wykorzystać jako dodatek do chociażby jogurtu. Jak stosować eliksir z płatków dzikiej róży? Zaleca się po niego sięgać, gdy czujemy się osłabieni, czy też przygnębieni. Codzienna dawka wynosi przynajmniej trzy łyżki stołowe.

syrop z płatków róży

Syrop z płatków róży można przygotować również bez użycia alkoholu, zastępując go wodą. Wówczas należy przygotować trzy szklanki płatków róży, półtorej szklanki wody, półtorej szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Po oczyszczeniu płatków, zalewamy je wodą i zasypujemy cukrem, a następnie mieszamy całość i zakrywamy, po czym pozostawiamy na noc. Kolejnego dnia należy zagotować syrop i gotować go przez kilka minut, aż płatki zaczną robić się przezroczyste. Wówczas zestawiamy syrop z ognia i zostawiamy na kilka godzin, a następnie ponownie zagotowujemy, przecedzamy i odparowujemy. Ostatnim składnikiem jest sok z cytryny, który zakonserwuje całość. Gotowy syrop należy przelać do wyparzonej butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Do wykonania syropu różanego najlepsze są płatki różane zebrane z roślin rosnących z dala od dróg i zanieczyszczeń. Jeśli nie mamy do nich dostępu, to można zakupić je w sklepie, pod warunkiem, że będą pochodziły z upraw ekologicznych. Jeśli chcemy uzyskać intensywnie czerwony kolor syropu, to należy użyć czerwonych lub różowych płatków. Co więcej, jeśli mamy czas i ochotę, to można poobcinać białe końcówki płatków, które mają posmak goryczki.


Polecane wpisy

  • Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
    Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
    Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
  • Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
    Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
    Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
    Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne

Poprzedni wpis Likopen – właściwości i działanie lecznicze
Następny wpisOrzechy pekan – biologia, właściwości i przepisy

komentarz

  • Anita
    8 czerwca 2017

    No proszę, a w ogrodzie tyle płatków zawsze się marnowało. Bardzo dziękuje za wpis. Wreszcie będzie z nich większy pożytek niż tylko dekoracja. Bardzo pomysłowe

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.