Olej sojowy – właściwości, działanie i zastosowanie

sojaProdukt idealny do spożycia, jak i szeroko wykorzystywany w kosmetyce, czyli olej sojowy to jeden z ulubionych artykułów ludzi dbających o swoje zdrowie i urodę. Jak to się dzieje, iż tak niepozorny produkt zamienił się w jeden z cenniejszych dla zdrowia? Co sprawiło, że doceniać zaczęliśmy jego właściwości? Zapraszamy do lektury oraz do sięgnięcia po znakomity olej sojowy, który w widoczny sposób wpłynie tak na ciało, jak i ducha.

Skarb wydobywany z soi

Olej sojowy jest produktem, który pozyskuje się z nasion soi. Podczas wytłaczania na zimno otrzymuje się olej, którego wielką wartością jest skład, czyli szereg witamin – w tym A, E i K, a także lecytyna, mikroelementy i liczne składniki mineralne.

Jednym z najcenniejszych składników oleju sojowego są kwasy Omega-3 oraz Omega-6, odpowiadające za obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Tym samym stosowanie oleju w kuchni sprawia, że nasze zdrowie znacznie zyskuje. To oczywiście nie jedyne cenne składniki, jakie w nim znajdziemy, ale o tym szerzej za chwilę.

Jak już wspomniano, olej sojowy tłoczony jest na zimno z ziaren soi zwyczajnej (Glycine Max). Jest to roślina strączkowa, której największe uprawy znaleźć można w Amerykach: Środkowej i Północnej, a także w Azji Wschodniej i Australii. To jeden z najpopularniejszych na świecie roślinnych olejów naturalnych, zaś soja to jedna z najchętniej uprawianych współcześnie roślin, z uwagi na docenienie jej niebanalnych walorów.

Krótka charakterystyka

Olej sojowy w to jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, jaki możemy zafundować swojemu organizmowi. W jego składzie znajdziemy wspominane już NNKT, czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone, odpowiedzialne za utrzymanie organizmu w pełni zdrowia. Kolejnymi składnikami są sterole, czy wymieniane już witaminy i minerały.

Poza cennymi składnikami, uwagę zwraca też charakterystyczny, bardzo dobry smak oleju. Cieszy się on ponadto jasnożółtym, wręcz słomkowym, ładnym kolorem.

Produkt ten świetnie sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Bez wgłębiania się w szczegóły, można powiedzieć, iż główne korzyści płynące ze stosowania oleju sojowego to wspomaganie pracy serca, obniżenie poziomu złego cholesterolu, zmniejszenie objawów charakterystycznych dla choroby Alzheimera, czy wzmocnienie odporności. Ponadto olej ten pomaga zapobiegać osteoporozie, działa też korzystnie na oczy oraz skórę.

Właściwości i działanie oleju sojowego

Olej sojowy, jak już wielokrotnie wspomniano, ma kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia. Dzięki licznym makro- i mikroelementom oraz wielu innym składnikom, możemy śmiało przypisać mu znakomite działanie, które opisano poniżej.

Olej na obniżenie złego cholesterolu

Soja zawiera w swoich nasionach kwasy jednonienasycone – około 23 do 32 %, a także między 50 a 64 % kwasów wielonienasyconych Omega-3 oraz Omega-6 i kwas alfa- linolowy. Ponadto znajdziemy tu znaczne ilości fitosteroli, a przede wszystkim sitosterolu. Wszystkie te składniki znakomicie działają na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL, a także podnoszą poziom cholesterolu HDL. Dzięki temu możemy cieszyć się zdrowiem, zapobiegając chorobom, takim jak miażdżyca, czy inne choroby układu sercowo – naczyniowego, w tym zawałowi, czy chorobie wieńcowej.

To jednak nie jedyne zalety wymienionych kwasów. Wzmacniają one odporność, a także doskonale oddziałują na pamięć, wzrok i koncentrację.

Dla równowagi psychicznej

Dzięki dużej zawartości lecytyny poleca się spożywanie oleju sojowego wszystkim osobom pragnącym poprawić swoją pamięć. Składnik ten pomaga przy zaburzeniach pamięci, wzmacnia koncentrację, koi nerwy, jest też doskonałym sposobem na walkę z bezsennością, wyczerpaniem umysłowym oraz złym stanem psychicznym. Olej ten usprawnia skutecznie działanie mózgu, jak i całego układu nerwowego. Dzięki regularnemu spożyciu oleju zmniejszają się ponadto objawy zmęczenia. To równocześnie produkt, który pomaga walczyć z chorobą Alzheimera.

Stosowanie na płodność, zdrowe kości i wzrok

Jako, że olej sojowy jest produktem bogatym w witaminę E, możemy cieszyć się znakomitymi właściwościami, jakie zapewnia organizmowi właśnie ta wspaniała witamina. Poleca się spożywanie produktów wzbogaconych o olej sojowy wszystkim osobom starającym się o potomstwo. Witamina E bowiem, jest niezbędnym elementem, który pozwala zachować prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych.

Równocześnie witamina ta przeciwdziała powstaniu miażdżycy oraz poprawia wzrok. Nie od dziś wiadomo też, że olej sojowy poza dużą ilością witaminy E zawiera jednocześnie znaczne ilości witaminy K. To substancja, która działa doskonale na kości, zapobiegając osteoporozie, ponadto stymuluje odbudowę oraz gojenie tkanki kostnej, podobnie do wapnia.

Wpływ na ciążę

Olej sojowy, podobnie jak produkty pochodzenia sojowego, nie są zakazane w ciąży. Tu jednak warto zwrócić uwagę na to, że mogą mieć różnorodny wpływ na rozwój dziecka. Z pewnością zaś sprzyjać mogą pojawieniu się nieestetycznych przebarwień na skórze przyszłych mam.

Zastosowanie oleju sojowego

W kuchni

Delikatny smak oleju sojowego sprawia, iż chętnie wykorzystujemy go w rozmaitych potrawach. Warto jednak zaznaczyć, że jego wartość zdrowotna i odżywcza jest pełna wyłącznie wtedy, jeśli stosujemy go na zimno. Dodany do smażenia, pieczenia, czy gotowania traci swoje cenne właściwości. Olej sojowy rafinowany w kuchni to doskonała baza do dipów, sałatek, surówek i innych potraw, które przygotowuje się na zimno. Świetnie komponuje się też z marynatami. Olej pozwala uzyskać idealnie gładką konsystencję wszelkim sosom i majonezom przygotowywanym w zaciszu własnej przestrzeni kuchennej. W przemyśle spożywczym olej sojowy wykorzystywany jest do produkcji margaryny.

W kosmetyce

Olej ten to bardzo częsty dodatek do kosmetyków. Przede wszystkim stosowany jest do produkcji kremów, mydeł, mleczek i innych, których rola polega na odbudowaniu naturalnej bariery ochronnej skóry. Jego dużą zaletą jest to, iż jest on bardzo lekki oraz niekleisty, a także znakomicie się wchłania. Olej sojowy można stosować do każdego typu cery – tłustej, łojotokowej, suchej, mieszanej oraz normalnej. Dzięki regularnemu stosowaniu wygładza on skórę, nawilża i uelastycznia ją.

Doskonale łagodzi stany zapalne i kontroluje wydzielanie sebum. Co ciekawe – może być wykorzystywany także z dużymi sukcesami do pielęgnacji cery dojrzałej. O silnych właściwościach przeciwutleniających oleju świadczy zawartość witaminy E – w ten oto sposób można skutecznie opóźnić proces starzenia się skóry.

Istotną właściwością oleju sojowego jest łagodzenie stanów zapalnych skóry. Właśnie dlatego po ten cenny produkt sięgają chorzy na AZS (Atopowe Zapalenie Skóry), łuszczycę, czy egzemy. Olej łagodzi objawy, a także przeciwdziała ich odnawianiu. Ponadto dzięki olejowi sojowemu liczyć możemy na szybszą regenerację naskórka oraz na przyspieszenie gojenia się ran i podrażnień.

Często olej sojowy wykorzystuje się również do produkcji olejków do masażu. Jako, że jest to produkt, który reguluje wydzielanie się sebum, a także łagodzi stany zapalne, poleca się go do pielęgnacji skóry podatnej na trądzik młodzieńczy, do skóry tłustej, a także cery dojrzałej.

Sięgając po olej sojowy należy jednak pamiętać, iż z uwagi na fakt, że soja jest silnym alergenem, kosmetyków na bazie oleju sojowego nie powinni stosować alergicy.


OPINIE i KOMENTARZE

12345 (7 głosów, średnio: 5,00 z 5)
Olej sojowy – właściwości, działanie i zastosowanie
Loading...

Dodaj komentarz