• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zioła / Macierzanka – właściwości, zastosowanie i uprawa 30 czerwca 2016

Macierzanka – właściwości, zastosowanie i uprawa

Macierzanka – właściwości, zastosowanie i uprawa

Herbata z macierzanki to znany od dawna napar, dzięki któremu przywracamy do organizmu spokój, wnosimy wyciszenie oraz mnóstwo zdrowia.Macierzanka stosowana już przez nasze babcie, prababcie, a także ich babki i prababki od wieków przynosiła ulgę w rozmaitych dolegliwościach. Obecnie, w czasach, gdy coraz częściej odczuwamy przesyt wszelkiego rodzaju sztucznych, chemicznych dodatków do żywności, a także miewamy dosyć przepisywanych nam dużych ilości leków syntetycznych, szukamy bardziej naturalnych produktów spożywczych, jak również naturalnych metod leczenia. Coraz częściej odwiedzamy zielarzy, bioenergoterapeutów, homeopatów i coraz częściej leki chemiczne zastępujemy tymi pochodzącymi wprost z natury. Poznajcie więc ziele macierzanki i jego właściwości. Zanim jednak przejdziemy do szczegółowego opowiadania, czym charakteryzuje się macierzanka zioło, zaczniemy od jego pochodzenia.

Biologia i uprawa macierzanki

Macierzanka, z łaciny Thymus L. jest rośliną należącą do rodziny jasnotowatych, która występuje na terenie Europy, Afryki Północnej oraz w umiarkowanej strefie klimatycznej Azji. W Polsce możemy spotkać aż 10 różnych gatunków macierzanki, na blisko 300 występujących na całym świecie.

Wielu biologów uznaje jednak, że ilość naszych rodzimych gatunków ziela macierzanki jest mniejsza, co wynika z przynależności poszczególnych rodzajów do gatunku macierzanki piaskowej. Jeśli uwzględnimy jednak podział na 10 gatunków, wyróżniamy tu: macierzankę austriacką, cytrynową, halną, karpacką, Marschalla, nadobną, nagolistną, panońską, piaskową, wczesną i zwyczajną. Jak można się domyślić, w Polsce najpopularniejszy gatunek macierzanki to piaskowa (Thymus serpyllum L.) oraz macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)

macierzanka-thymus-vulgaris

Macierzanka jest zielem rosnącym dziko. W okresie od czerwca do końca września kwitnie, a jej kwiaty mają bardzo charakterystyczny liliowy kolor, dzięki któremu łatwo ją rozpoznać. Zbierać powinno się młode pędy, które następnie suszy się.

Jeśli zdecydujemy się na uprawę macierzanki w ogródku, postępujemy analogicznie, jak z macierzanką rosnącą dziko.

Roślina ta szczególnie upodobała sobie miejsca ciepłe oraz dobrze nasłonecznione, co ma swój związek z pochodzeniem macierzanki, o czym opowiemy szerzej w dalszej części.
Bardzo często macierzanka łączona jest z innymi ziołami, szczególnie zaś z tymi, z którymi współtworzy znakomite mieszanki. Są to przede wszystkim spokrewniony z nią tymianek oraz rumianek, nagietek, krwawnik, lipa, czy babka lancetowata.

Pochodzenie

Macierzanka, w tym i macierzanka lecznicza pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego. Jest więc rośliną ciepłolubną, stąd jej szczególnie duże występowanie w miejscach nasłonecznionych w pełni lata. W Polsce pojawiła się prawdopodobnie wraz z królową Boną, która sprowadziła do naszego kraju mnóstwo warzyw oraz ziół.

Właściwości macierzanki

Ziele macierzanki posiada bardzo szerokie właściwości lecznicze. Ich źródłem w głównej mierze są składniki, takie jak kwasy organiczne, sole mineralne, olejki eteryczne i garbniki.

Już w czasach starożytnych często korzystano z dobrodziejstw tego ziela, doceniając jego właściwości antybakteryjne i odkażające. Przede wszystkim wykorzystywano je do leczenia chorób układu pokarmowego, jak i do oczyszczania organizmu z substancji szkodliwych dla zdrowia.

Dziś znamy właściwości macierzanki dogłębnie, dzięki czemu wiemy, w jaki sposób możemy pomóc swojemu zdrowiu. Tym samym ziele macierzanki i farmakognozja nie mają żadnych tajemnic przed lekarzami, zielarzami, czy pacjentami. Jaki zatem jest leczniczy gatunek macierzanki?

Przede wszystkim mowa tu o macierzance piaskowej, która pomaga na wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, czy zaparcia – słowem rozwiązuje problemy trawienne. To jednak nie wszystkie zalety tej drobnej rośliny. Macierzanka zioło lecznicze jest znakomitym lekarstwem na suchy kaszel oraz na rozmaite zakażenia dróg oddechowych. Jeśli najogólniej chcielibyście poznać odpowiedź, macierzanka – na co pomaga – przede wszystkim usłyszelibyście, iż na układ oddechowy oraz układ pokarmowy.

ziele macierzanki zwyczajnej

Właściwości i działanie lecznicze

Dzięki silnym właściwościom leczniczym macierzankę piaskową wykorzystać można do leczenia infekcji dróg oddechowych. To dzięki niej łagodzone są objawy suchego kaszlu, ułatwione odkrztuszanie, a także oczyszczone oskrzela.

Warto podawać macierzankę właśnie z tego powodu nałogowym palaczom, którzy znajdą w tym zielu swojego ogromnego sprzymierzeńca. Mając na uwadze właściwości odkażające można wskazać też na pomoc w infekcjach dziąseł, gardła, zębów, czy w zwykłych przeziębieniach.

Dodatkowe korzyści, jakie możemy pozyskać to poprawa pamięci i koncentracji, wyciszenie i uspokojenie nerwów, a także zwalczanie bólów głowy i migren. To także znakomity sposób na zmniejszenie dolegliwości menstruacyjnych. Warto wykorzystać macierzankę także do przygotowania aromatycznej kąpieli, która nie tylko odpręży, ale i zrelaksuje, a nawet pomoże w walce ze schorzeniami reumatycznymi, czy nerwobólami.

Herbata z macierzanki – zastosowanie

Macierzanka to ziele o niezwykle szerokim zastosowaniu. Można wykorzystać je w ziołolecznictwie, w kosmetyce, kuchni, etc. W zależności od gatunku po jaki sięgniemy możemy cieszyć się różnymi właściwościami ziela macierzanki.

Ziołolecznictwo

Macierzanka piaskowa przede wszystkim wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Jak już wcześniej zostało wspomniane, herbata z macierzanki działa na kaszel, układ pokarmowy, pamięć, czy układ nerwowy. Mając problemy z drogami oddechowymi pomoże nalewka z macierzanki; na układ pokarmowy idealny będzie napar. Często stosuje się też kąpiele, które wydzielając odpowiedni aromat działają odkażająco na drogi moczowe, czy oddechowe.

Przyprawa w kuchni

Poza właściwościami prozdrowotnymi macierzankę wykorzystać można w kuchni jako przyprawę. Używa się zarówno macierzanki suszonej, jak i świeżej doprawiając nią rozmaite potrawy. Głównie dodaje się ją do zup, potraw z warzyw, mięs – zwłaszcza tych pieczonych i duszonych, sosów, pizzy, serów, bigosu, zapiekanek, potraw z roślin strączkowych, wędlin, pasztetów oraz omletów. Pamiętać należy jednak, aby używać tylko szczypty tego ziela, gdyż nadmiar może zepsuć smak potrawy.

macierzanka zioło przyprawa

Macierzanka cytrynowa sprawdza się w kuchni ze względu na swój bardzo specyficzny gorzkawo – korzenny smak. Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni francuskiej oraz włoskiej. Jest to roślinka, którą warto dodawać do potraw nie tylko dla jej walorów smakowych. Przede wszystkim wzmaga ona apetyt, a także poprawia trawienie. Ma ponadto działanie przeciwzapalne oraz zapobiega wzdęciom. Warto zatem jak najbardziej dodać ją do swojego jadłospisu.

Stosowanie w kosmetyce

Jeśli macie problemy skórne, warto wykorzystać do walki z nimi macierzankę, gdyż, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, jak również przeciwbakteryjnym możliwe jest skuteczne usunięcie trądziku oraz walka z owrzodzeniami, ranami, czy oparzeniami. Napar z macierzanki sprawdzi się także jako środek łagodzący ukąszenia owadów, czy płyn do mycia głowy dla wzmocnienia włosów oraz pozbycia się grzybicy skóry głowy.


Polecane wpisy

  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
    Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
    Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
  • Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
    Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
  • Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
    Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Morwa biała – właściwości, działanie i odchudzanie
Następny wpisSok z aronii – właściwości i dawkowanie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.