• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Morwa biała – właściwości, działanie i odchudzanie 27 czerwca 2016

Morwa biała – właściwości, działanie i odchudzanie

Morwa biała – właściwości, działanie i odchudzanie

Morwa biała (Morus Alba) jest drzewem pochodzącym z Chin, jednak roślina ta ze względu na smaczne i zdrowe owoce uprawiana jest w wielu różnych krajach. Morwa biała jest drzewem o wysokości maksymalnie do 15 m, jej liście mają owalny kształt. Na miesiąc maj przypada okres kwitnienia morwy. Wtedy to pojawiają się na niej drobne kwiaty, zaś owoce osiągają dojrzałość latem (w lipcu).

Owoce morwy białej wyglądem przypominają owoc jeżyny. Dojrzewają, jak wspomniano w lipcu, po czym w krótkim czasie spadają z drzewa. Nie posiadają wyrazistego smaku, są lekko słodkie i tak jak w przypadku każdego owocu mają swoich zwolenników i tych, którzy nie potrafią się w nich rozsmakować.

Właściwości i działanie morwy białej

Owoce morwy białej są niskokaloryczne i kryją w sobie znaczne ilości witamin C i A, z grupy B, a także minerały i mikroelementy na czele z wapniem, magnezem, potasem i żelazem, bogactwo przeciwnowotworowych flawonoidów i taniny. Wysoka zawartość pektyn ma korzystny wpływ na pracę jelit, poprawiając ich perystaltykę i ułatwiając wypróżnianie. Występujące w owocach garbniki działają ściągająco na śluzówkę przewodu pokarmowego. Medycyna ludowa poleca je w przypadku gorączki, biegunki, dolegliwości ze strony żołądka oraz jako środek moczopędny.

drzewo morwy białejŚwieże owoce morwy białej polecane są przy chorobach wrzodowych dwunastnicy i żołądka. Świeży sok lub syrop z owoców zalecany jest w przypadku anemii, przeziębienia, astmy oskrzelowej, przy obfitych krwawieniach, jak również przy kłopotach sercowo- naczyniowych, miażdżycy i chorobach nerek. Dowiedziono także, iż regularne spożywanie konfitury z morwy chroni komórki przed uszkodzeniem i opóźnia starzenie się organizmu.

Liście morwy białej to skarbnica witamin z grupy B (B1, B2, B6), zawierają też kwas nikotynowy, sterole, kwas palmitynowy i fumarowy. W tradycyjnej medycynie chińskiej zaleca się stosowanie liści morwy białej przy odchudzaniu, cukrzycy, wysokim ciśnieniu krwi i cholesterolu. Roślina ta zawiera bowiem substancje obniżające poziom glukozy we krwi, a także redukujące ryzyko rozwoju miażdżycy.

Wyciąg z korzenia to także skuteczny środek przy kaszlu, astmie, jak również wykazuje silne właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów.

Przeciwutleniające działanie liści morwy białej przynosi efekt w postaci przeciwdziałania wzrostowi cholesterolu LDL we krwi. Obniżają one także poziom trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ekstrakty z liści tej rośliny mogą ponoć zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Biała morwa  wykazuje ponad to działanie przeciwbakteryjne. Badania wykazały, że liście morwy białej posiadają związki, które potrafią zwalczyć bakterie typu: gronkowiec złocisty, czy też salmonella. Poza tym wyniki badań dowiodły, że występujące w korze i liściach morwy alkaloidy mogą działać przeciwwirusowo.

Nalewka z liści morwy białej dobrze działa przy przeziębieniu, gorączce i anginie.

liście morwy

Cukrzyca

Morwa biała zawiera w sobie substancje, które służą utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Jedną z nich jest związek kryjący się pod nazwą DNJ występujący wyłącznie w liściach morwy białej. Działanie jego polega na opóźnianiu rozkładu na cukry proste obecnej w produktach spożywczych skrobi, co obniża poposiłkową hiperglikemię.

Innym składnikiem zawartym w liściach, który odpowiada za gospodarkę i metabolizm węglowodanów jest kwercetyna. Wyhamowuje ona działanie enzymu, który odpowiada za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Jest to o tyle istotne, gdyż zbyt wysoki poziom sorbitolu może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu systemu nerwowego, nerek oraz oczu, szczególnie u osób z cukrzycą. Ponieważ kwercetyna należy do grupy flawonoidów, dodatkowo chroni ona komórki i DNA przed uszkodzeniem przez wolne rodniki tlenowe.

Odchudzanie z morwą

morwa a odchudzanieBadania nad wpływem morwy białej na organizm człowieka przeprowadzone przez Amerykanina Lelanda H. Hartwella- laureata nagrody Nobla, potwierdziły korzystny wpływ morwy przy terapii cukrzycy i na odchudzanie.

Ponieważ ekstrakt z liści morwy białej pośrednio wpływa regulująco na gospodarkę insulinową w organizmie, służy także odchudzaniu. Redukuje bowiem potrzebę podjadania pomiędzy głównymi posiłkami, która pojawia się w przypadku nagłego spadku poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku o wysokim IG.

Liście morwy powodując ograniczenie wchłaniania cukrów redukują tym samym produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej, co doskonale wspiera proces odchudzania. Substancje obecne w morwie zmniejszają też chęć sięgania po słodycze, stąd też morwa biała ma opinię skutecznego specyfiku w walce o smukłą sylwetkę.

A zatem podsumowując, herbata lub ekstrakt z liści morwy białej są pomocne w terapii cukrzycy I i II stopnia oraz w leczeniu otyłości.

Jak spożywać suszone owoce morwy białej?

Owoce morwy suszonej stanowią idealny dodatek kulinarny. Spożywać je można jako samodzielną przekąskę, ale nie tylko; świetnie sprawdzą się jako składnik pożywnych musli, sałatek, koktajli, jogurtów czy owsianek. Dodatkowo można wykorzystać je także jako dodatek do słodkich wypieków.

Co ważne – stanowić mogą również zdrowy zamiennik słodyczy dla szczególnej grupy łasuchów – dzieci, u których nadmiar cukrów dostarczany do organizmu szkodzi nie tylko zdrowiu zębów, ale i ogólnej dobrej kondycji.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do stosowania różnych postaci morwy białej są ciąża i okres laktacji po urodzeniu dziecka, a także uczulenie na tę roślinę lub suplementy zawierające wyciągi z morwy.

Uprawa morwy

Uprawa morwy białej jest dość łatwa. Roślina ta lubi stanowiska nasłonecznione i lekkie, piaszczyste lub też gliniaste ziemie o odczynie obojętnym. Podczas surowych zim wymaga okrycia, ponieważ może przemarznąć. Jest dość odporna na choroby i różne szkodniki. Drzewa morwy pięknie prezentują się w ogrodach, gdzie można je wykorzystać na wysokie żywopłoty, ponieważ roślina ta dobrze reaguje na przycinanie, tworząc gęste, zielone ściany.

W Chinach morwę uprawia się od wielu tysiącleci, wykorzystując jej liście jako pokarm dla gąsienic jedwabnika morwowego. Drewno zaś stanowi doskonały surowiec do produkcji mebli. Uprawy morwy białej znajdziemy również w Polsce.

kwiat morwy białej

Jeśli ktoś posiada własny ogród i chciałby zająć się uprawą tych drzew, nie będzie miał większych kłopotów z zakupem sadzonek morwy białej i zasadzeniem ich, czy to jako pojedyncze egzemplarze, czy też w rzędach dla stworzenia żywopłotu. W miastach drzewa te sadzone są na skwerach i zauważane są przez mieszkańców dopiero wówczas, gdy duże ilości dojrzałych owoców morwy białej spadają na chodniki.

Podsumowanie

W sklepach ze zdrową żywnością można nabyć zarówno suszone owoce morwy białej, jak i suszone liście tej rośliny w formie ekspresowej herbaty z morwy białej, bądź też suszu do przyrządzania naparu. Apteki oferują natomiast tabletki z ekstraktem z morwy białej. Możemy więc wybrać tę postać, która najbardziej nam odpowiada i korzystać z dobroczynnych właściwości morwy białej.


Polecane wpisy

  • Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
    Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
    Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
    Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
  • Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
    Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze

Poprzedni wpis Babka płesznik i zalety jej stosowania
Następny wpisMacierzanka – właściwości, zastosowanie i uprawa

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.