• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Babka jajowata – właściwości, zastosowanie i dawkowanie nasion 8 czerwca 2016

Babka jajowata – właściwości, zastosowanie i dawkowanie nasion

Babka jajowata – właściwości, zastosowanie i dawkowanie nasion

Babka jajowata jest niewielkich rozmiarów rośliną, której naturalnym środowiskiem są Wyspy Kanaryjskie i Hiszpania. Rozległe jej plantacje znajdziemy w Pakistanie i Indiach, gdzie uprawiana jest dla celów leczniczych. Stamtąd  eksportuje się ją do krajów Europy zachodniej oraz do Ameryki. Babka jajowata znajduje zastosowanie w naturoterapii, która propaguje wyłącznie specyfiki ofiarowane nam przez matkę – naturę.

Roślina ta posiada żółto- zielone bardzo drobne kwiatki zebrane w kłos, a jej pokryte włoskami łodygi mają wydłużony kształt. Jej lancetowate również owłosione liście osiągają długość do 12 cm i układają się na roślinie w formie rozet. Roślina upodobała sobie nasłonecznione stanowiska oraz mocno nawodnione, przepuszczalne gleby (piaszczyste).

Właściwości i zastosowanie babki jajowatej

Po przekwitnięciu babka jajowata wydaje owoce w postaci jasnobeżowych nasionek, które obfitują w cenne dla zdrowia związki śluzowe. Dzięki mocy swoich nasion, babka jajowata wykazuje właściwości osłonowe i usprawniające perystaltykę jelit. Osłonowy wpływ babki na cały przewód pokarmowy przynosi ulgę przy podrażnieniach i stanach zapalnych śluzówki. Dlatego też polecana jest w chorobie wrzodowej, zespole jelita drażliwego, czy uchyłkowatości jelit. Wskazaniami do stosowania łupin babki jajowatej jest też częsty niedobór błonnika związany ze stosowaniem określonej diety.

Przeprowadzone badania wykazały także pozytywny, łagodny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów, ciśnienia tętniczego krwi, a także cukru.

Na zaparcia i biegunkę

Łupina babki jajowatej jest surowcem wykorzystywanym w leczeniu różnych problemów związanych z przewodem pokarmowym, z których głównym są zaparcia. Obecny w dużych ilościach w łupinach naturalny błonnik pęcznieje w przewodzie pokarmowym pod wpływem wilgoci, zmiękcza masy kałowe, wypełnia jelita i przywraca ich naturalną funkcję, regulując cykl wypróżnień. Tym samym łupina pomaga zapobiegać hemoroidom.

Łupina nie tylko poprawia perystaltykę jelit, usuwa złogi i likwiduje zaparcia, lecz także pomaga w przypadku biegunki, gdyż wchłania nadmiar wody, zwiększając stopień lepkości treści jelitowych i tym samym przywraca do normy częstotliwość wypróżnień.

Oczyszczanie organizmu

Uwalniając od uporczywych zaparć, roślina ta pomaga regularnie pozbywać się z organizmu szkodliwych toksyn, a tym samym łupiny babki jajowatej wpływają na oczyszczanie organizmu. Jest to bardzo istotne, ponieważ, gdy w organizmie gromadzą się toksyny, metale ciężkie i inne szkodliwe substancje zaczyna on coraz gorzej funkcjonować, a niejednokrotnie prowadzi to do różnych schorzeń i dolegliwości.

Odchudzanie

Babka jajowata ze względu na swoje działanie jest również dużym wsparciem dla osób odchudzających się, ponieważ przyspiesza przemianę materii, a także zmniejsza uczucie głodu, co skutkuje tym, że rzadziej sięgamy po jedzenie i łatwiej nam zgubić nadwyżkę kilogramów.

Inne zastosowania

W Indiach stosowano preparaty z nasion babki jajowatej jako karmę dla bydła. Sproszkowana łupina babki wykorzystywana jest także w produkcji lodów, kosmetyków i w drukarstwie. Może być również używana jako masa tabletkowa, a czysty śluz z tej łupiny do produkcji zawiesin.

Babka jajowata a babka płesznik

Ze względu na zbliżone właściwości lecznicze babka płesznik i jajowata posiadają podobne zastosowanie. Zarówno babkę jajowatą, jak i babkę płesznik pakowane osobno jako samodzielne produkty, jak też i błonnik witalny będący mieszanką babki płesznik i jajowatej sporządzoną w odpowiednich proporcjach, można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych oraz sklepach zielarskich.

Ceny babki płesznik i babki jajowatej są do siebie zbliżone. Również błonnik witalny zawierający babkę płesznik i jajowatą w proporcjach 4:1 (babka płesznik nasiona 80%, babka jajowata łupina 20%) dostępny jest w podobnej, przystępnej cenie.

Jak stosować babkę jajowatą?

Produkt można stosować mieszając z płynami (wodą, herbatą, ulubionym sokiem), albo też dodając do jogurtu, kefiru, serka, maślanki, czy mleka razem z suszonymi owocami i płatkami. Doskonale sprawdza się też jako zagęstnik do zup i sosów.

Stosowanie w ciąży

Babka jajowata jest na tyle łagodnym i bezpiecznym specyfikiem, że można ją polecić również kobietom w ciąży. Nie szkodzi ona ani przyszłej mamie, ani też nienarodzonemu dziecku. Może natomiast pomóc rozwiązać problem z częstymi w okresie ciąży zaparciami. Aby jednak czuć się w pełni bezpiecznym, warto skonsultować się ze swoim lekarzem.

Dawkowanie

Sposób dawkowania jest podany na opakowaniu produktu. Najczęściej producenci polecają zażywanie babki jajowatej w następujący sposób:

1-2 łyżeczki łuski babki rozpuścić w 150-200 ml płynu (woda, sok) i wypić, popijając dodatkowo szklanką płynu.

Babkę jajowatą najlepiej przyjmować około 30 minut przed posiłkiem rano i wieczorem.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Łupina babki jajowatej, jak już wspomniano uchodzi za bezpieczny naturalny specyfik leczniczy. Istnieją jednak nieliczne przeciwwskazania do wprowadzenia jej do diety, którymi są patologiczne zwężenie przewodu pokarmowego i niedrożność jelit. Jeśli występują one u nas, powinniśmy przed zastosowaniem rośliny skonsultować się z lekarzem.

Występują nieliczne przypadki nadwrażliwości na pył sproszkowanych łusek. Początkowo łupiny mogą powodować uczucie pełności w brzuchu oraz wzdęcia, ale są to jednak dolegliwości przemijające. Rzadko łupina wywołuje też reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, kaszel, czy obrzęk powiek. Czasami, ale są to bardzo sporadyczne przypadki, może powodować też ból brzucha lub głowy.

Systematyczne spożywanie łupiny musi być połączone z wypijaniem odpowiednio dużej ilości wody, bo w przeciwnym razie może wystąpić odwodnienie. Nie wolno przyjmować produktu w postaci suchego proszku, gdyż może spowodować zablokowanie jelit, zwłaszcza u osób z nieprawidłowościami w ich budowie i tych, które wcześniej przeszły operację jelit.

Podawanie babki jajowatej dzieciom poniżej 6 roku życia należy konsultować z lekarzem.

Jeśli przyjmujemy leki, preparat trzeba spożywać co najmniej pół godziny przed zażyciem lekarstw i 30 -60 minut po zażyciu leków.

W przypadku osób przyjmujących insulinę, może wystąpić konieczność obniżenia jej dawki.

Podsumowanie informacji o babce jajowatej

Łupina ma opinię skutecznego, ale łagodnego środka przywracającego regularny cykl wypróżnień, który jest w pełni naturalny i nie przynosi szkody dla organizmu.

Dodatkowo babka jajowata jest dostępna w cenie, która zachęca do jej zastosowania w zastępstwie innych chemicznych i często szkodliwych dla naszego zdrowia leków. Na rynku są też dostępne preparaty na bazie babki jajowatej wykorzystujące jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka. A zatem, jeśli ktoś niekoniecznie chce spożywać łupinę tej rośliny w czystej postaci może sięgnąć po takie właśnie rozwiązanie.

Preparaty na bazie łupiny uznawane są za w pełni bezpieczne leki przeczyszczające o łagodnym działaniu. Polecane są pacjentom zarówno z ostrymi, jak i przewlekłymi zaparciami, a także w przypadku hemoroidów, stanów zapalnych jelit i po zabiegach operacyjnych.


Polecane wpisy

  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
    Jasnota biała - właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
    Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
  • Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
    Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
  • Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
    Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Kawa, kakao i czekolada w zdrowej odsłonie – pomysły na pyszne napoje
Następny wpisBabka płesznik i zalety jej stosowania

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.