Większość z nas ma doświadczenie z kawą zbożową, czyli popularną Inką, wyniesione jeszcze z przedszkola. Dobrze pamiętamy kawę z ciepłym mlekiem podawaną zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Właśnie tutaj po raz pierwszy w życiu mnóstwo dzieci miało okazję poznać wyborny smak, jaki oferuje ta kawa. Czas na docenienie walorów przychodził zdecydowanie później, choć odkrycie ich było równie bezcenne i niepowtarzalne, jak poznanie samego smaku.
Głęboki smak i cudowny aromat kawy Inki oraz jej właściwości sprawiają, że sięgamy po nią bardzo chętnie. Przyjrzyjmy się bliżej temu napojowi i bardziej świadomi jego walorów, raczmy się pysznym smakiem.
Skład kawy zbożowej
Inka – jest to kawa zbożowa, która posiada wyjątkowy, bo zdrowy skład. Najczęściej wytwarza się ją z prażonych ziaren jęczmienia, żyta, orkiszu, czy pszenicy, zatem z najrozmaitszych zbóż. Typowym dodatkiem są cykoria i buraki cukrowe. Jeśli szukasz dobrej kawy z cykorią, to polecamy produkt BIO. Jest to pyszny napój zbliżony do naturalnej kawy zachwyca swoim oryginalnym smakiem oraz niesamowitymi właściwościami.
Co istotne, produkcja i skład Inki nie zmieniają się zasadniczo od momentu przybycia napoju do Polski w XVIII wieku. Do dziś do produkcji używa się zatem wspomnianych ziaren zbóż, koniecznie parzonych oraz opcjonalnie korzenia mniszka i wspomnianych już buraka i cykorii. Czasem dodaje się do Inki żołędzie, a nawet figi.
Ten zróżnicowany skład to efekt produkowania produktu przez różne firmy. Najbardziej popularną jest dziś oryginalna „Inka”, a także „Anatol”, choć znajdziemy Inkę wielu innych producentów.
Dzięki temu, iż Inka produkowana jest z rozmaitych zbóż znajdziemy w niej cenne składniki odżywcze. Są nimi przede wszystkim błonnik – bezcenny dla organizmu, węglowodany, białko oraz mnóstwo witamin. Warto zaznaczyć, iż sama kawa Inka nie zawiera tłuszczu. Ponadto pijąc ją dostarczamy do organizmu wspomniane witaminy oraz sole mineralne. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B, magnez, inulina, czy polifenole.
Właściwości kawy Inki
Przywołany już skład Inki działa pozytywnie na cały organizm. Temu zdrowemu i bezpiecznemu napojowi zawdzięczamy naprawdę bardzo wiele. Po pierwsze, regularne picie Inki zmniejsza poziom niezdrowego dla organizmu cholesterolu, a także glukozy.
Błonnik skutecznie wspomaga usuwanie z organizmu złogów, poprawia perystaltykę jelit. Warto wspomnieć i o skutecznej ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów, ponadto przed kamicą nerkową, czy wolnymi rodnikami.
Obecność witamin z grupy B wspiera pracę całego układu nerwowego oraz podnosi odporność. Właściwości kawy Inki nie kończą się na tych wymienionych. Dzięki Ince – kawie zbożowej możemy wzmocnić swoje włosy, czy paznokcie, a także cieszyć się ich pięknym wyglądem. Picie tego właśnie napoju poleca się również w sytuacjach stresowych, bowiem napój ten działa dobroczynnie na nerwy.
Kolejne cenne właściwości dotyczą oddziaływania na kości i zęby. To dzięki składnikom kawy Inki możemy cieszyć się zdrowym i pięknym uzębieniem oraz mocnymi kośćmi. Warto odnotować ponadto, iż kawa zbożowa Inka sprawdza się również znakomicie w roli przeciwutleniacza. Tym samym pozwala przedłużyć młodość organizmu, spowalniając procesy starzenia się. Pić powinni ją szczególnie ludzie borykający się z nadkwasotą, nadciśnieniem, wrzodami, problemami żołądkowymi, a także każdy, kto dba o swoje zdrowie i lubi smak kawy naturalnej.
Bogaty wybór
Na rynku istnieje bardzo bogaty wybór kawy Inki. Oferowana jest ona zarówno w formie rozpuszczalnej, jak i w formie granulowanej, parzonej – w torebkach ekspresowych, a nawet w postaci sypkiej – do zaparzania. Niezależnie od tego, jaki typ Inki wybierzemy, możemy cieszyć się jej doskonałymi właściwościami.
Dodatkowo kawa dostępna jest w wielu wariantach smakowych. Część zawiera np. mleko, inne wanilię, znajdziemy też Inkę z cukrem, czy witaminami, figami, pomarańczą i wiele innych, równie ciekawych propozycji.
Inkę warto pić również dla wzmocnienia układu nerwowego i poprawy odporności, dlatego też szczególnie zaleca się podawać Inkę dzieciom często przeziębiającym się.
Napój ten, jak widać posiada całe mnóstwo zalet. Ale, czy kawa Inka nie jest w ogóle szkodliwa? Czy posiada jakieś skutki uboczne i niepożądane? Zdecydowanie nie, o ile nie macie alergii lub nietolerancji na gluten. W takim przypadku warto wybrać Inkę bezglutenową, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością i nie tylko. Szczególnie mocno Inkę docenią osoby mające problemy żołądkowe, cierpiące na nadkwasotę, odchudzające się (o tym szerzej za chwilę), osoby z problemami na tle nerwowym, z nadciśnieniem, czy niewydolnymi nerkami, śledzioną i wątrobą. Słowem Inkę poleca się tym wszystkim, którzy ze względów zdrowotnych muszą zrezygnować z picia kawy naturalnej. Warto dodać również, iż ten rodzaj napoju nie uzależnia, ponieważ nie zawiera w swoim składzie kofeiny
Na koniec koniecznie dodać musimy jeszcze jedną istotną informację. Pijąc Inkę, szczególną uwagę powinni zwrócić na nią diabetycy. Kawa ta ma bowiem wysoki indeks glikemiczny, dlatego też należy obchodzić się z tym właśnie napojem z dużą dozą ostrożności. Ze względu na wspomniany indeks glikemiczny, kawa Inka szybko podwyższa poziom cukru we krwi. Jeśli więc mamy problem z cukrzycą, sięgajmy po nią z umiarem, a najlepiej po konsultacji ze swoim lekarzem.
Kaloryczność kawy zbożowej Inka
Kawa Inka jest napojem nie tylko zdrowym, ale i dietetycznym. Jeśli mamy do czynienia z kawą Inką rozpuszczalną przygotowaną na wodzie, jej kaloryczność jest niska, posiada ona bowiem zaledwie 5 do 50 kalorii. Inaczej nieco wyglądają owe proporcje w przypadku kawy z rozmaitymi dodatkami typu miód, czy cukier, jak i z tą zrobioną na mleku. W takim wypadku okazuje się ona być znacznie bardziej kaloryczna.
Jeśli jednak zdecydujemy się na picie Inki w wersji bez dodatków, z pewnością nie ma wówczas mowy o dużej kaloryczności naszego napoju. Biorąc pod uwagę te właśnie czynniki dotyczące kaloryczności oraz działania na przemianę materii, nie musimy zastanawiać się, czy kawa Inka tuczy. Co więcej, możemy mieć pewność, iż z jej pomocą … schudniemy. Jest ona bowiem świetnym produktem wspomagającym odchudzanie, dzięki małej kaloryczności oraz doskonałemu oddziaływaniu na przemianę materii.
Kawa zbożowa Inka jest bardzo smaczna i ma mało kalorii. To atut, na który wskazuje mnóstwo osób sięgających po nią. Picie Inki dostarcza nie tylko cennych składników odżywczych, ale i przeciwdziała tyciu. Dzięki przyspieszeniu przemiany materii oraz bardzo niskiej kaloryczności to produkt, który warto wprowadzić do diety.
Czy Inka jest zalecana w ciąży?
Nie bez powodu Inka kawa zalecana jest kobietom w ciąży. To z jednej strony doskonała alternatywa i zamiennik naturalnej kawy, a z drugiej napój, który dostarcza do organizmu mnóstwa cennych składników. Wśród nich znajdziemy chociażby substancje goryczkowe, błonnik czy inulinę, jak i fosfor, białko, potas i magnez. Tym samym zarówno mama, jak i jej dziecko otrzymują wiele cennych substancji mających pozytywny wpływ na samopoczucie, zdrowie oraz rozwój. Kobiety zyskują przede wszystkim produkt, który wspomaga trawienie oraz pobudza apetyt.
Kawa Inka rozpuszczalna działa również pobudzająco na ciężarną, tym samym wspomaga ją w tym niełatwym okresie, w którym szczególnie potrzebna jest energia. Z kolei dzięki składnikom odżywczym płód czerpie niezbędne elementy wspomagające proces budowy zębów, czy kości, jak i prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Kawa Inka rozpuszczalna szczególnie powinna znaleźć się w diecie kobiet, które cierpią z powodu skurczów łydek. Dzięki dużej zawartości magnezu możliwe jest zlikwidowanie tej przykrej i niezwykle bolesnej dolegliwości.
Jak widać, jeśli kochacie smak kawy, alternatywą dla niej jest kawa Inka. Ciąża nie wyklucza zatem picia ulubionego napoju.
Picie kawy zbożowej podczas karmienie piersią
Podobnie jak w przypadku ciąży, także picie kawy Inki podczas karmienia piersią jest bezpieczne zarówno dla mamy, jak i dziecka. Pamiętać jednak należy, iż tak jak każdy inny produkt z glutenem, kawa zbożowa może uczulać osoby z alergią na ten składnik, dlatego też pijąc ją w czasie karmienia piersią należy obserwować bardzo uważnie swoją pociechę. Kawa zbożowa Inka to produkt, który otrzymywany jest na bazie naturalnych surowców, takich jak zboża, cykoria, czy buraki cukrowe.
Tym samym ma wyjątkowo bezpieczny skład dla zdrowia maluchów, można więc sięgać po nią w czasie laktacji. Co ważne, kawa Inka przy karmieniu piersią jest jak najbardziej pożądana, bowiem dostarcza do organizmu kobiety mnóstwa niezbędnego w tym okresie wapnia. O jego zdrowym działaniu można przekonać się już w czasie połogu – to napój serwowany chętnie na większości porodówek wszystkim świeżo upieczonym mamom w ramach ich diety.
Stosowanie u dzieci
Jeśli tak jak i wiele innych osób, także i Wy pamiętacie aromat i smak kawy Inki z najmłodszych lat, pewnie nie trzeba przekonywać Was, że ten smaczny napój można śmiało podawać dzieciakom. Diabeł tkwi jednak w szczegółach, jak to zwykle bywa. Jeszcze do niedawna pokutował pogląd, iż Inka kawa zbożowa może być podawana dzieciom dopiero po ukończeniu przez nie 3 roku życia.
Tymczasem w świetle najnowszych badań okazuje się, iż serwować można Inkę znacznie młodszym dzieciom. Okazuje się, np. że kawa Inka dla rocznego dziecka jest całkowicie bezpieczna, ważne jednak, aby zamiast mleka krowiego używać mleka modyfikowanego, własnego pokarmu lub też mleka bez laktozy. Ewentualnie zamiast mleka, możemy użyć wody.
Aby jednak czuć się w pełni bezpiecznie, przed wprowadzeniem do swojej diety w okresie ciąży, czy karmienia piersią Inki, jak również przed podaniem jej naszemu Maluszkowi warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
UWAGA!
Zdecydowanie zalecamy skonsultować spożywanie kawy Inki z lekarzem prowadzącym ciążę lub z pediatrą opiekującym się Waszym Maluchem.
Przepisy
Inkę podawać można na rozmaite sposoby. Parzenie może stać się prawdziwą zabawą w odkrywanie smaków. Wariant rozpuszczalny nie musi być serwowana wyłącznie na ciepło. Świetnie smakować będzie na zimno, a jednocześnie sprawdzi się w upały. Poniżej znajdziecie kilka przepisów, jak podawać kawę Inkę.
Mrożona Inka – najłatwiej przyrządzić ją dodając kostki lodu. Opcjonalnie dodać możemy gałkę ulubionych lodów oraz odpowiednio przyprawić.
Kawa Inka z mlekiem to wersja dla osób lubiących słodkie napoje. Doskonała na deser, sprawdza się wyśmienicie jako dodatek do pysznego ciasta, czy ciastka. Żaden łasuch nie wzgardzi ponadto Inką z czekoladą, którą z przyjemnością wypije zwłaszcza w zimowe wieczory. Ten pyszny napój rozpływa się w ustach, podnosząc poziom hormonów szczęścia. Tej wersji kawy nie polecamy osobom na diecie odchudzającej.
Napój ten można ponadto pić z dodatkiem miodu, cynamonu, wanilii, czy imbiru. Opcja z imbirem to kawa Inka dla kobiet w ciąży, które odczuwają mdłości, bowiem imbir znacznie łagodzi tę dolegliwość.
Zbożowa Inka może stać się również bazą do powstania smakowitych deserów. Do legendy przeszły już sorbety ze zbożowej kawy, czy kawa mrożona z lodami. Warto wykorzystać też nieco egzotycznych przepisów i zaszaleć kulinarnie.
Można pić kawę inkę Magne w ciąży?
Najlepiej jest zapytać lekarza rodzinnego lub prowadzącego ciążę. Tak będzie najbezpieczniej dla Pani i Maluszka.