Szałwia libańska znana też jako herbata górska i gojnik to roślina lecznicza, która stosowana jest od wieków na Bliskim Wschodzie oraz na Bałkanach. Ta rosnąca wysoko w górach roślina stała się bardzo popularna w ziołolecznictwie, ze względu na szerokie spektrum działania. Napary z niej charakteryzują się przyjemnym smakiem i uspokajającym zapachem. Sięgano po nie już w czasie wojny w celu przyśpieszenia regeneracji i gojenia się ran. Roślina ta poprawia samopoczucie i podnosi witalność organizmu. Już nasi przodkowie uważali, że gojnik ma ogromną moc, dzięki której możliwe jest pozbycie się najróżniejszych schorzeń typu choroby reumatyczne, przeziębienie, dusznica bolesna, osteoporoza. Czy rzeczywiście warto wyrobić w sobie nawyk codziennego picia filiżanki naparu z gojnika?
Gojnik – właściowści
Herbata z gojnika to napar, który warto pić nie tylko jesienią, kiedy chcemy nabrać odporności, ale i w ciepłe, a wręcz upalne dni. Po zaparzeniu napar zyskuje piękną, intensywną zielonkawo- żółtą barwę, a także kusi przyjemnym aromatem i smakiem. W jego skład wchodzi sto procent suszonego ziela, które można dowolnie łączyć z innymi roślinami, zgodnie ze swoimi indywidualnymi potrzebami i oczekiwaniami. W przeciwieństwie do wielu innych ziół, szałwia libańska nie jest cierpka, a przyjemnie orzeźwiająca. Jej smak przyrównywany jest często do smaku łagodnych herbat.
Gojnik znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwutleniających i wspomagających system odpornościowy. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, przeciwdziała zmęczeniu, problemom z wątrobą, słabemu krążeniu, schorzeniom żołądka, grypie, niedokrwistości, reumatyzmowi, przerostowi prostaty, osteoporozie i alergii. Roślina ta wspomaga również walkę z niektórymi nowotworami. W jej składzie znajdują się tiaminy, przeciwutleniacze, olejki eteryczne, flawonoidy oraz minerały- żelazo, magnez, sód, potas, tanina, miedź.
Z uwagi na właściwości przeciwgrzybicze często gojnik wykorzystuje się do walki z zakażeniami wywołanymi przez drożdżaki. To również skuteczny środek na zaburzenia jelitowe.
Co ciekawe, herbata z gojnika ma wiele nazw. Znana jest jako herbata olimpijska i parnasowa, ze względu na miejsca, w których rośnie. Niektórzy mówią o niej ironwort, gdyż stosowano napary z gojnika jako środek gojący rany od żelaznej broni podczas wojny.
Ziele gojnika – działanie i zastosowanie
Jako, że gojnik ma właściwości antyoksydacyjne, znalazł zastosowanie w kosmetyce do produkcji kremów zapobiegających starzeniu się skóry. Dodaje się go także do szamponów, gdyż chroni przed dekoloryzacją i promieniowaniem UV. Jego przyjemny zapach jest wykorzystywany także do wytwarzania perfum.
Napar z gojnika znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej. Dzięki swoim właściwościom działa pozytywnie na układ immunologiczny, podnosząc naturalną odporność organizmu. Z tego też powodu z powodzeniem można pić go codziennie.
Dodatkowym atutem jest redukowanie przez szałwię libańską uczucia zmęczenia, a nawet wyczerpania. Napar skutecznie dodaje energii oraz poprawia witalność. Roślina ta działa też skutecznie na rozmaite, konkretne dolegliwości, o czym przeczytać można poniżej.
Najczęściej zalecana jest jako środek przeciwko przeziębieniom, grypie, zapaleniom oskrzeli oraz zatok – wspomagając regenerację organizmu i przyspieszając w znaczący sposób proces leczenia.
Kwestia trądziku
Po napary z gojnika śmiało mogą sięgać osoby borykające się z trądzikiem, gdyż roślina ta jest świetnym środkiem na wypryski, strupy i sączące się rany.
Wpływ na nerki
Herbatka z gojnika oczyszcza nerki i pęcherz moczowy, dlatego też polecana jest w przypadku nawracających zakażeń układu moczowego. Napary odtruwają organizm i ułatwiają pozbywanie się z niego toksyn.
Depresja
Herbatka górska świetnie sprawdza się w przypadku stanów depresyjnych i przy przygnębieniu, a wszystko to dzięki składnikom hamującym receptory MAO w mózgu. Regularne picie naparów z gojnika pozwala powrócić do normalnego funkcjonowania. Szałwia libańska ma właściwości uspokajające oraz wpływa na poziom serotoniny i dopaminy. Warto więc sięgać po tę roślinę w celu uregulowania pracy układu nerwowego.
Łagodzi bóle stawów
Szałwia libańska to ziele, które warto stosować także w przypadku problemów ze stawami. Znane są jej właściwości przeciwzapalne, dlatego w przypadku reumatyzmu, czy innych podobnych problemów ze stawami można liczyć na jej efektywne działanie. Gojnik znacząco łagodzi dolegliwości reumatyczne, co warto wykorzystać w walce z tą chorobą.
Poprawia pamięć
Szałwia libańska często wykorzystywana jest jako środek poprawiający koncentrację. Stosuje się ją jako ziele wzmacniające pamięć.
Czy pomaga w boreliozie?
W przypadku boreliozy samo leczenie farmakologiczne nie jest wystarczające do pozbycia się tej groźnej dla naszego życia choroby. Aby całkowicie pokonać to schorzenie należy wesprzeć organizm naturalnymi sposobami, sięgając po naturalne środki, czyli zioła pomagające uporać się z bakteriami szczepu Borrellia. Jednym z nich jest właśnie gojnik.
Wsparcie w chorobie Alzheimera?
Jako, że gojnik zmniejsza poziom monoaminooksydazy w ludzkim mózgu, co jest ściśle powiązane z chorobą Alzheimera i Parkinsona, przez regularne picie naparów z tego zioła wspieramy nasze zdrowie psychiczne i zmniejszamy przykre dolegliwości związane ze starzeniem się.
Okazuje się, że gojnik wspomaga oczyszczanie mózgu, hamuje stany zapalne i podnosi wydajność mentalną. Zioło to przyczynia się do usuwania złogów białkowych w mózgu, dlatego też wykorzystuje się go wspomagająco przy demencji starczej i chorobie Alzheimera.
Gojenie skóry i ran
Okazuje się, że gojnik przyśpiesza gojenie ran i regeneruje skórę od środka.
Stosowanie ziół w cukrzycy
Po napary z szałwii libańskiej mogą sięgać także diabetycy, gdyż w składzie herbatki górskiej nie znajdziemy żadnych dodatkowych składników, które mogłyby wpłynąć niekorzystnie na poziom glukozy we krwi. Jako, że gojnik oczyszcza narządy wewnętrzne, w tym trzustkę, to dzięki usprawnieniu jej funkcjonowania można liczyć na wyregulowanie poziomu cukru we krwi.
Wspomaganie żołądka
Naparami z gojnika można zastąpić czarną i nawet zieloną herbatę, a jednocześnie oczyszczać organizm z nagromadzanych toksyn. Jako, że podnoszą one witalność psychiczną i fizyczną, to można liczyć na większa wydajność podczas wykonywania codziennych obowiązków i dobre samopoczucie. Dodatkowo wzmacniamy odporność organizmu i poprawiamy stan swojego zdrowia, a wszystko to bez żadnych wyrzeczeń.
Napary z gojnika warto pić także przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Sprawdzi się przy wszelkich problemach pokarmowych typu biegunka, zaparcia, nudności, zgaga, czy wymioty.
Efektywniejsze odchudzanie?
Jako, że gojnik działa detoksykująco na nasz organizm, warto sięgać po napary z tego ziela w przypadku chęci zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Oczyszczenie ciała powoduje, że zmniejszenie masy ciała staje się łatwiejsze.
To często zatoksyczniony organizm stoi na przeszkodzie do uzyskania pięknej figury. Jeśli więc chcemy zachować zdrową i smukłą sylwetkę, warto regularnie pić herbatkę górską. Z całą pewnością jest to świetne wsparcie przy diecie redukcyjnej, czy też w celu unormowania swojej wagi.
Stosowanie podczas karmienia piersią i u dzieci
Herbatkę górską można podawać nawet małym dzieciom, gdyż trudno jest ją przedawkować, a poza tym gojnik jest zupełnie bezpieczny.
Do tej pory nie wykryto żadnych skutków ubocznych u dzieci karmionych przez matki pijące napary z gojnika. Oczywiście w każdym przypadku należy zachować zdrowy rozsądek, gdyż nadużywanie nawet bezpiecznego produktu może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego.
W przypadku dzieci i matek karmiących, warto skonsultować się z lekarzem.
Jak wpływa na antykoncepcję?
Jako, że gojnik wykazuje podobne właściwości do dziurawca, to może zakłócać działanie niektórych leków, w tym tabletek antykoncepcyjnych. Przed zdecydowaniem się na picie naparów z tego ziela najlepiej jest skonsultować się ze swoim lekarzem, aby przypadkiem nie zmniejszyć nieświadomie skuteczności antykoncepcji hormonalnej.
Czy można stosować jako afrodyzjak?
Co ciekawe, gojnik uznawany jest za skuteczny afrodyzjak, przez co nazywa się go w niektórych regionach bułgarską viagrą. Dużą rolę odgrywają zawarte w nim cynk i miedź, czyli pierwiastki odpowiadające za płodność i libido. Po napary z szałwii libańskiej mogą sięgać zarówno panowie, jak i płeć piękna, co z pewnością wyjdzie na dobre obu partnerom.
Skutki uboczne i przeciwwskazania
Z badań przeprowadzonych nad działaniem szałwii libańskiej jasno wynika, iż ziele to nie wywołuje skutków ubocznych. Środki ostrożności w stosowaniu naparu z gojnika powinny zachować jednak kobiety w ciąży, bowiem nie przeprowadzono badań na tej grupie osób.
Chociaż nie stwierdzono żadnych ograniczeń co do stosowania naparów z gojnika, ani też nie zaobserwowano żadnych efektów ubocznych płynących ze stosowania tego ziela, to jednak kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność, gdyż nie zbadano jeszcze wpływu gojnika na płód. Zatem, zanim przyszłe mamy rozpoczną kurację wykorzystującą napar z gojnika konieczne jest skonsultowanie tego z lekarzem.
Jak parzyć i pić herbatę górską?
Aby w pełni wykorzystać potencjał tkwiący w szałwii libańskiej musi być ona odpowiednio przygotowana. Najlepiej stosować ziele w całości, zachowuje ono bowiem w takiej postaci wszystkie właściwości zdrowotne.
Napar przygotować można z kwiatów, a konkretnie z suszu kwiatowego – wystarczy wrzucić łyżkę suszu do filiżanki i zalać wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Tak przygotowany napar pozostawić pod przykryciem przez minimum 5, a maksimum 10 minut. Następnie przecedzić i pić. Dla wzmocnienia smaku można też dodać nieco cytryny, miód, miętę, czy imbir, w zależności od upodobań smakowych.
Aby osiągnąć zamierzony efekt zdrowotny, napar należy pić regularnie – codziennie po jednej filiżance, jeśli ma mieć on działanie profilaktyczne lub dwie do trzech filiżanek, jeśli ma pomóc w leczeniu dolegliwości.
Podsumowanie informacji o szałwii libańskiej
Z całą pewnością warto docenić właściwości i zastosowanie gojnika, tym bardziej, że ziele to stosowane jest z powodzeniem od wieków w medycynie ludowej. Zioło jest bardzo pomoce w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Jest to też świetna alternatywa dla czarnej herbaty.
Napar ma kojący aromat i korzenny smak, doskonale zatem sprawdzi się jesienią, zimą oraz wczesną wiosną w celu poprawienia samopoczucia. Śmiało można także dodać do niego sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, czy też inny naturalny sok bez dodatku substancji słodzących, barwników i konserwantów.
Podczas kupowania ziół, warto zwrócić uwagę na ich jakość, co ma ogromny wpływ na zawartość prozdrowotnych substancji w ich składzie. Zaleca się kupować gojnik, który występuje w postaci całych kwiatów lub kwiatków wraz z łodyżkami. W przypadku mielonego ziela nie mamy pewności, co do jego oryginalności.
bardzo fajny tekst
Mega artykuł, wielkie dzięki ?