Wiele osób dobrze wie, jak smakuje syrop z cebuli, gdyż byli nim raczeni przez swoje matki i babki. Wszystko po to, aby wzmocnić organizm i wesprzeć go w walce z patogenami. Ta naturalna mikstura idealnie sprawdza się przy przeziębieniu i grypie. Jest to alternatywa dla leków dostępnych w aptece, którą można z łatwością wykonać w domowym zaciszu. Syrop cebulowy przynosi ukojenie w kaszlu i gorączce. Polecają go także pediatrzy. Jest on od pokoleń domowym lekarstwem o działaniu dezynfekującym, łagodzącym i wzmacniającym. Stosowany już przy pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia, sprawia, że ma ono znacznie łagodniejszy przebieg i szybciej odzyskujemy witalność.
Syrop z cebuli – właściwości
Niepozorna cebula jest niezwykle cennym warzywem o szerokim zastosowaniu. Można stosować ją zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie; sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale również jako naturalne lekarstwo. Zawiera ona witaminy oraz minerały w postaci magnezu, siarki, cynku, krzemu i fosforu. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak wiele zawiera witaminy C; ma też sporo witaminy A i witamin z grupy B. Jest to świetne źródło kwasu foliowego, wapnia i błonnika pokarmowego; znajdziemy w niej nawet potas, kobalt, fluor i jod. Nie mówiąc już o niezwykle cennych olejkach lotnych. Jak najbardziej warto codziennie spożywać cebulę na surowo, dodając ją do surówki. Duszona na wodzie także jest bardzo zdrowa. Warzywo to poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom; dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Jest niezwykle pomocna przy różnego typu dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego. Co ciekawe, cebula rozrzedza krew i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Syrop cebulowy świetnie sprawdza się przy niedokrwistości, gdyż zawiera sporą dawkę żelaza. Obniża również poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca; jest idealnym remedium przy różnego typu zakażeniach, przeziębieniu, schorzeniach pęcherza i dróg moczowych. Skutecznie wzmacnia odporność, usprawnia krążenie i obniża gorączkę.
Syrop z cebuli działa dezynfekująco, łagodząco, przeciwzapalnie, przeciwdrożdżakowo, przeciwwirusowo, przeciwmiażdżycowo, oczyszczająco i wzmacniająco. Jest to naturalny antybiotyk, który od wieków stosowany jest przez medycynę ludową. Zaleca się go nawet w przypadku problemów reumatycznych.
Działanie i zastosowanie syropu cebulowego
Syrop z cebuli jest naturalnym „lekiem” na wiele dolegliwości.
Kaszel
Syrop cebulowy jest godnym polecenia specyfikiem w przypadku problemów z gardłem oraz przy zapaleniu tchawicy, oskrzeli, krtani i płuc. Zmniejsza on ilość śluzu i zapobiega jego powstawaniu, co jest niezwykle pomocne przy uporczywym kaszlu. Syrop z cebuli okazuje się być szczególnie skuteczny w łagodzeniu kaszlu suchego. Jego spożywanie sprawia, że wydzielina w oskrzelach staje się płynna i łatwiej jest ją odkrztusić choremu. Syrop cebulowy łagodzi objawy towarzyszące infekcji migdałków, rozszerza oskrzela i łagodzi obrzęk śluzówek.
Katar i przeziębienie
Jako, że ostry smak cebuli przyśpiesza krążenie krwi i wzmaga pocenie się, syrop z niej idealnie sprawdzi się w przypadku przemarznięcia i uczucia zimna towarzyszącego często podczas przeziębienia czy grypy. Dodatkowo taki syrop cebulowy obniża gorączkę.
Zapalenie ucha
Syrop z cebuli działa przeciwzapalnie; można nasączyć nim wacik i stosować jako okład, przykładając do bolącego ucha. Należy trzymać go w uchu przez kilka godzin, po czym wyjąć i zmienić na nowy. Ulga odczuwana jest zwykle już po pierwszej aplikacji, a po trzech, objawy zapalenia ucha powinny całkowicie ustąpić.
Angina
Domowym sposobem na anginę, której towarzyszy ból gardła, jest kilkakrotne spożywanie po łyżeczce syropu z cebuli. Oprócz złagodzenia bólu wzmacnia on także odporność organizmu.
Stosowanie u dzieci
Syrop z cebuli zalecany jest nawet przez pediatrów. W przypadku starszych dzieci można nawet wzbogacić miksturę o czosnek i cytrynę. Taki bardziej bogaty syrop może być spożywany przez dzieci powyżej drugiego roku życia. Syrop z wersji podstawowej może być podawany już nawet rocznym dzieciom. Tym poniżej dwunastego miesiąca życia nie należy podawać syropu z cebuli. Przeciwwskazaniami są również problemy z układem pokarmowym u dzieci typu refluks czy wzdęcia.
Przed zastosowaniem syropu zapytajmy pediatrę.
Ciąża i karmienie piersią
Syropem z cebuli mogą leczyć się nawet kobiety ciężarne. Jest to całkowicie naturalne i bezpieczne lekarstwo, a jedynym przeciwwskazaniem jest stosowanie syropu cebulowego w przypadku zgagi w ciąży. Wówczas może dojść do nasilenia się nieprzyjemnych dolegliwości. W przypadku kobiet karmiących nie jest polecane stosowanie syropu z cebuli, gdyż zawarte w nim związki mogą zmieniać smak i skład pokarmu. W efekcie dziecku może nie smakować mleko matki; może nawet dojść do wystąpienia u pociechy gazów i kolek. Niewielkie ilości tego specyfiku nie powinny jednak powodować takich objawów, ale na wszelki wypadek warto skonsultować to ze swoim lekarzem prowadzącym.
Dawkowanie syropu z cebuli
Cebulowe lekarstwo w formie syropu można pić od dwóch do trzech razy dziennie po jednej łyżce. Dla dziecka wystarczy 5 ml syropu od dwóch do trzech razy dziennie jako wsparcie w walce z chorobą. Można także stosować go profilaktycznie w przypadku zdrowych dzieci. Najlepiej jest podawać go chwilę po jedzeniu, a w celu zwiększenia skuteczności takiego domowego medykamentu, zaleca się niczym nie rozpuszczać syropu. Wówczas będzie on powoli spływał przez gardło, a więc jego ochronne działanie wydłuży się. Jeśli komuś naprawdę trudno jest znieść smak i aromat cebulowego syropu, to można go mocno schłodzić. Wówczas będą one mniej intensywne. Syrop z cebuli wspiera leczenie grypy i innych infekcji wirusowych, które przebiegają z suchym czy mokrym kaszlem.
Syrop z cebuli – domowy przepis
Jako, że nigdy nie wiadomo, kiedy może zaatakować nas jakaś bakteria czy wirus, warto mieć zawsze w pogotowiu kilka składników, które pozwolą na przygotowanie domowego medykamentu na różnego typu infekcje górnych dróg oddechowych. Przygotowanie syropu z cebuli jest banalnie proste- wystarczą nam dwie małe czy też jedna duża cebula oraz od dwóch do trzech łyżek miodu/cukru. Najlepiej jest oczywiście sięgnąć po miód zamiast po rafinowany cukier, co wyjdzie nam jeszcze bardziej na zdrowie. Tym bardziej, że sam miód idealnie sprawdza się przy przeziębieniu czy grypie.
Wykonanie: obieramy i kroimy cebule, po czym zasypujemy je cukrem/miodem w słoiku. Taki słodki syrop z cebuli jest znacznie lepiej tolerowany. Dodatkowo wzbogaca on wydzielający się z niej sok, co potęguje właściwości antybiotyczne mikstury. Można nawet dodać drobno poszatkowany czosnek, jeśli syrop ma być spożywany przez osobę dorosłą. W przypadku dzieci lepiej jest sobie darować dodatek czosnku, gdyż smak takiego syropu nie będzie przyjemny i mogą wystąpić problemy z jego spożyciem przez buntującą się pociechę. Słoik przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin; najlepiej jest pozostawić syrop na dobę w ciepłym miejscu, po czym należy przelać go przez sitko i mamy gotową miksturę. Zasada jest taka, że o gotowości syropu decyduje to, kiedy cebula puści sok.
Inny wariant syropu cebulowego: dwie duże cebule, dziesięć łyżek miodu i sok z cytryny.
Niektórzy robią syrop z gotowanej cebuli – 6 poszatkowanych cebul gotujemy w niecałej szklance miodu, po czym odcedzamy powstałą miksturę. Najlepiej jest pić taki syrop na ciepło.
Jak przechowywać syrop?
Syrop z cebuli należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu dwóch dni.
Skutki uboczne
Syrop cebulowy stworzony jest z naturalnych i prozdrowotnych składników, ale nie każdy będzie mógł skorzystać z jego licznych dobrodziejstw. Dłuższe stosowanie syropu z cebuli powinno zostać skonsultowane z lekarzem w przypadku osób borykających się z ostrym nieżytem żołądka i jelit oraz z niskim ciśnieniem krwi. Nadmierna ilość związków z cebuli może przyczynić się do podrażnienia śluzówki jamy ustnej czy żołądka w przypadku wrażliwych osób. Może nawet dojść do obciążenia wątroby, jeśli ktoś zacznie stosować duże ilości syropu z cebuli. W przypadku takich osób zaleca się robienie syropu z gotowanej, a nie surowej cebuli.
Opinie
Każda kochająca matka dba o zdrowie swoich pociech i dokłada wszelkich starań, aby były one zdrowe i szczęśliwe. Nic więc dziwnego, że wielu z nas kojarzy smak syropu z cebuli z dzieciństwa. Jest to skuteczne lekarstwo, które idealnie sprawdza się przy przeziębieniu. Matki podają go swoim dzieciom w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów kaszlu i kataru oraz dla wzmocnienia układu odpornościowego. Skuteczność tego medykamentu prosto z natury została potwierdzona już niezliczoną ilość razy, a wiele osób stosuje go profilaktycznie przez całą zimę. Zwykle jest tak, że młodsze dzieci piją syrop bez problemu, a starsze dopiero po negocjacjach. Zamiast sięgania po leki z apteki, warto najpierw wypróbować domowe sposoby, które w przypadku syropu z cebuli okazują się czasem znacznie bardziej skuteczne i nie powodują żadnych niepożądanych skutków ubocznych.
Ostatnio siostra robiła mi podobny, gdy byłam chora. Smak…specyficzny 🙂 Za to działanie jak najbardziej skuteczne!