• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Syrop z cebuli – właściwości, dawkowanie i przepis 5 lipca 2019

Syrop z cebuli – właściwości, dawkowanie i przepis

Syrop z cebuli – właściwości, dawkowanie i przepis

Wiele osób dobrze wie, jak smakuje syrop z cebuli, gdyż byli nim raczeni przez swoje matki i babki. Wszystko po to, aby wzmocnić organizm i wesprzeć go w walce z patogenami. Ta naturalna mikstura idealnie sprawdza się przy przeziębieniu i grypie. Jest to alternatywa dla leków dostępnych w aptece, którą można z łatwością wykonać w domowym zaciszu. Syrop cebulowy przynosi ukojenie w kaszlu i gorączce. Polecają go także pediatrzy. Jest on od pokoleń domowym lekarstwem o działaniu dezynfekującym, łagodzącym i wzmacniającym. Stosowany już przy pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia, sprawia, że ma ono znacznie łagodniejszy przebieg i szybciej odzyskujemy witalność.

Syrop z cebuli – właściwości

Niepozorna cebula jest niezwykle cennym warzywem o szerokim zastosowaniu. Można stosować ją zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie; sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale również jako naturalne lekarstwo. Zawiera ona witaminy oraz minerały w postaci magnezu, siarki, cynku, krzemu i fosforu. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak wiele zawiera witaminy C; ma też sporo witaminy A i witamin z grupy B. Jest to świetne źródło kwasu foliowego, wapnia i błonnika pokarmowego; znajdziemy w niej nawet potas, kobalt, fluor i jod. Nie mówiąc już o niezwykle cennych olejkach lotnych. Jak najbardziej warto codziennie spożywać cebulę na surowo, dodając ją do surówki. Duszona na wodzie także jest bardzo zdrowa. Warzywo to poprawia trawienie i przeciwdziała zaparciom; dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Jest niezwykle pomocna przy różnego typu dolegliwościach ze strony wątroby i woreczka żółciowego. Co ciekawe, cebula rozrzedza krew i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Syrop cebulowy świetnie sprawdza się przy niedokrwistości, gdyż zawiera sporą dawkę żelaza. Obniża również poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca; jest idealnym remedium przy różnego typu zakażeniach, przeziębieniu, schorzeniach pęcherza i dróg moczowych. Skutecznie wzmacnia odporność, usprawnia krążenie i obniża gorączkę.

cebula

Syrop z cebuli działa dezynfekująco, łagodząco, przeciwzapalnie, przeciwdrożdżakowo, przeciwwirusowo, przeciwmiażdżycowo, oczyszczająco i wzmacniająco. Jest to naturalny antybiotyk, który od wieków stosowany jest przez medycynę ludową. Zaleca się go nawet w przypadku problemów reumatycznych.

Działanie i zastosowanie syropu cebulowego

Syrop z cebuli jest naturalnym „lekiem” na wiele dolegliwości.

Kaszel

Syrop cebulowy jest godnym polecenia specyfikiem w przypadku problemów z gardłem oraz przy zapaleniu tchawicy, oskrzeli, krtani i płuc. Zmniejsza on ilość śluzu i zapobiega jego powstawaniu, co jest niezwykle pomocne przy uporczywym kaszlu. Syrop z cebuli okazuje się być szczególnie skuteczny w łagodzeniu kaszlu suchego. Jego spożywanie sprawia, że wydzielina w oskrzelach staje się płynna i łatwiej jest ją odkrztusić choremu. Syrop cebulowy łagodzi objawy towarzyszące infekcji migdałków, rozszerza oskrzela i łagodzi obrzęk śluzówek.

Katar i przeziębienie

Jako, że ostry smak cebuli przyśpiesza krążenie krwi i wzmaga pocenie się, syrop z niej idealnie sprawdzi się w przypadku przemarznięcia i uczucia zimna towarzyszącego często podczas przeziębienia czy grypy. Dodatkowo taki syrop cebulowy obniża gorączkę.

Zapalenie ucha

Syrop z cebuli działa przeciwzapalnie; można nasączyć nim wacik i stosować jako okład, przykładając do bolącego ucha. Należy trzymać go w uchu przez kilka godzin, po czym wyjąć i zmienić na nowy. Ulga odczuwana jest zwykle już po pierwszej aplikacji, a po trzech, objawy zapalenia ucha powinny całkowicie ustąpić.

Angina

Domowym sposobem na anginę, której towarzyszy ból gardła, jest kilkakrotne spożywanie po łyżeczce syropu z cebuli. Oprócz złagodzenia bólu wzmacnia on także odporność organizmu.

Stosowanie u dzieci

Syrop z cebuli zalecany jest nawet przez pediatrów. W przypadku starszych dzieci można nawet wzbogacić miksturę o czosnek i cytrynę. Taki bardziej bogaty syrop może być spożywany przez dzieci powyżej drugiego roku życia. Syrop z wersji podstawowej może być podawany już nawet rocznym dzieciom. Tym poniżej dwunastego miesiąca życia nie należy podawać syropu z cebuli. Przeciwwskazaniami są również problemy z układem pokarmowym u dzieci typu refluks czy wzdęcia.

Przed zastosowaniem syropu zapytajmy pediatrę.

Ciąża i karmienie piersią

Syropem z cebuli mogą leczyć się nawet kobiety ciężarne. Jest to całkowicie naturalne i bezpieczne lekarstwo, a jedynym przeciwwskazaniem jest stosowanie syropu cebulowego w przypadku zgagi w ciąży. Wówczas może dojść do nasilenia się nieprzyjemnych dolegliwości. W przypadku kobiet karmiących nie jest polecane stosowanie syropu z cebuli, gdyż zawarte w nim związki mogą zmieniać smak i skład pokarmu. W efekcie dziecku może nie smakować mleko matki; może nawet dojść do wystąpienia u pociechy gazów i kolek. Niewielkie ilości tego specyfiku nie powinny jednak powodować takich objawów, ale na wszelki wypadek warto skonsultować to ze swoim lekarzem prowadzącym.

Dawkowanie syropu z cebuli

Cebulowe lekarstwo w formie syropu można pić od dwóch do trzech razy dziennie po jednej łyżce. Dla dziecka wystarczy 5 ml syropu od dwóch do trzech razy dziennie jako wsparcie w walce z chorobą. Można także stosować go profilaktycznie w przypadku zdrowych dzieci. Najlepiej jest podawać go chwilę po jedzeniu, a w celu zwiększenia skuteczności takiego domowego medykamentu, zaleca się niczym nie rozpuszczać syropu. Wówczas będzie on powoli spływał przez gardło, a więc jego ochronne działanie wydłuży się. Jeśli komuś naprawdę trudno jest znieść smak i aromat cebulowego syropu, to można go mocno schłodzić. Wówczas będą one mniej intensywne. Syrop z cebuli wspiera leczenie grypy i innych infekcji wirusowych, które przebiegają z suchym czy mokrym kaszlem.

Syrop z cebuli – domowy przepis

Jako, że nigdy nie wiadomo, kiedy może zaatakować nas jakaś bakteria czy wirus, warto mieć zawsze w pogotowiu kilka składników, które pozwolą na przygotowanie domowego medykamentu na różnego typu infekcje górnych dróg oddechowych. Przygotowanie syropu z cebuli jest banalnie proste- wystarczą nam dwie małe czy też jedna duża cebula oraz od dwóch do trzech łyżek miodu/cukru. Najlepiej jest oczywiście sięgnąć po miód zamiast po rafinowany cukier, co wyjdzie nam jeszcze bardziej na zdrowie. Tym bardziej, że sam miód idealnie sprawdza się przy przeziębieniu czy grypie.

syrop cebulowy

Wykonanie: obieramy i kroimy cebule, po czym zasypujemy je cukrem/miodem w słoiku. Taki słodki syrop z cebuli jest znacznie lepiej tolerowany. Dodatkowo wzbogaca on wydzielający się z niej sok, co potęguje właściwości antybiotyczne mikstury. Można nawet dodać drobno poszatkowany czosnek, jeśli syrop ma być spożywany przez osobę dorosłą. W przypadku dzieci lepiej jest sobie darować dodatek czosnku, gdyż smak takiego syropu nie będzie przyjemny i mogą wystąpić problemy z jego spożyciem przez buntującą się pociechę. Słoik przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin; najlepiej jest pozostawić syrop na dobę w ciepłym miejscu, po czym należy przelać go przez sitko i mamy gotową miksturę. Zasada jest taka, że o gotowości syropu decyduje to, kiedy cebula puści sok.

Inny wariant syropu cebulowego: dwie duże cebule, dziesięć łyżek miodu i sok z cytryny.

Niektórzy robią syrop z gotowanej cebuli – 6 poszatkowanych cebul gotujemy w niecałej szklance miodu, po czym odcedzamy powstałą miksturę. Najlepiej jest pić taki syrop na ciepło.

Jak przechowywać syrop?

Syrop z cebuli należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu dwóch dni.

Skutki uboczne

Syrop cebulowy stworzony jest z naturalnych i prozdrowotnych składników, ale nie każdy będzie mógł skorzystać z jego licznych dobrodziejstw. Dłuższe stosowanie syropu z cebuli powinno zostać skonsultowane z lekarzem w przypadku osób borykających się z ostrym nieżytem żołądka i jelit oraz z niskim ciśnieniem krwi. Nadmierna ilość związków z cebuli może przyczynić się do podrażnienia śluzówki jamy ustnej czy żołądka w przypadku wrażliwych osób. Może nawet dojść do obciążenia wątroby, jeśli ktoś zacznie stosować duże ilości syropu z cebuli. W przypadku takich osób zaleca się robienie syropu z gotowanej, a nie surowej cebuli.

Opinie

Każda kochająca matka dba o zdrowie swoich pociech i dokłada wszelkich starań, aby były one zdrowe i szczęśliwe. Nic więc dziwnego, że wielu z nas kojarzy smak syropu z cebuli z dzieciństwa. Jest to skuteczne lekarstwo, które idealnie sprawdza się przy przeziębieniu. Matki podają go swoim dzieciom w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów kaszlu i kataru oraz dla wzmocnienia układu odpornościowego. Skuteczność tego medykamentu prosto z natury została potwierdzona już niezliczoną ilość razy, a wiele osób stosuje go profilaktycznie przez całą zimę. Zwykle jest tak, że młodsze dzieci piją syrop bez problemu, a starsze dopiero po negocjacjach. Zamiast sięgania po leki z apteki, warto najpierw wypróbować domowe sposoby, które w przypadku syropu z cebuli okazują się czasem znacznie bardziej skuteczne i nie powodują żadnych niepożądanych skutków ubocznych.


Polecane wpisy

  • Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
    Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
  • Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
    Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
  • Kosmetyki naturalne - postaw na pielęgnację ciała bez chemii
    Kosmetyki naturalne - postaw na pielęgnację ciała bez chemii
  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
    Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie

Poprzedni wpis Orzeszki ziemne – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Następny wpisAloes – właściwości, zastosowanie i opinie

komentarz

  • Dietetyk Na Walizkach
    5 lipca 2019

    Ostatnio siostra robiła mi podobny, gdy byłam chora. Smak…specyficzny 🙂 Za to działanie jak najbardziej skuteczne!

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.