• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Soki / Sok z suszonych śliwek – właściwości, działanie i dawkowanie 12 czerwca 2018

Sok z suszonych śliwek – właściwości, działanie i dawkowanie

Sok z suszonych śliwek – właściwości, działanie i dawkowanie

Powszechnie wiadomo jest, że jedzenie śliwek wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu, ale nie każdy wie, jakie są właściwości i działanie soku z suszonych śliwek. Owoce te dodawane są do wypieków i do musli, wykorzystywane do przygotowania kompotu czy szejka lub jedzone solo w wersji na surowo, bądź suszonej. Z całą pewnością jest wiele sposobów na wykorzystanie tych smacznych i bardzo zdrowych owoców, ale warto również docenić moc drzemiącą w soku z suszonych śliwek. Nie brakuje osób, które sięgają po niego w celu pozbycia się zaparć, co rzeczywiście często okazuje się być skutecznym sposobem na poradzenie sobie z owym problemem. Jakie są zatem właściwości i działanie soku z suszonych śliwek?

Właściwości i działanie soku z suszonych śliwek

Chociaż w Polsce nie brakuje śliwek i są one stosunkowo tanie w pełni sezonu, to jednak wbrew pozorom nadal są to owoce mało doceniane. Warto jednak wiedzieć, że te wyjątkowe owoce obfitują w składniki wykazujące prozdrowotne działanie na nasz organizm. Ponadto owoc ten nie jest wysokokaloryczny, a więc można po niego śmiało sięgać, bez ubawy o przybranie na wadze. W śliwkach znajdziemy witaminy i minerały oraz sporą dawkę antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu. Są one dobrym źródłem witamin C, A, E, K i B6. Nie brakuje w nich również wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, polifenoli i błonnika pokarmowego.

Warto sięgać zarówno po świeże śliwki, jak i te w wersji suszonej. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że suszone śliwki są prawie pięciokrotnie bardziej kaloryczne od tych świeżych. W 100 g świeżych śliwek znajduje się zaledwie 45 kcal, ale 100 g suszonych śliwek to już aż 267 kcal. Nie należy zatem przesadzać z ich ilością, ale spożywać je z umiarem. Tym bardziej, że zjedzenie zbyt dużej ilości śliwek to szybka droga do odwiedzenia toalety.

suszenie śliwek

Śliwki znane są bowiem ze swoich właściwości przeczyszczających. Wystarczy regularnie spożywać trzy suszone śliwki dziennie czy też pić szklankę soku z suszonych śliwek, aby uregulować pracę przewodu pokarmowego i pozbyć się problemu chronicznych zaparć. Jest to zatem bardzo prosty i co najważniejsze naturalny sposób na zażegnanie problemów z zalegającymi resztkami pokarmowymi w jelitach. Ten naturalny medykament działa łagodnie, ale szybko. Znacznie korzystniejsze dla zdrowia jest wspomaganie się sokiem z suszonych śliwek niż sięganie po chemiczne leki, z których jest więcej szkody niż pożytku dla organizmu.

Sok z suszonych śliwek poprawia apetyt i wpływa pozytywnie na układ trawienny. Pozbycie się zaparć równa się zmniejszeniu ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej jelita grubego. Warto wiedzieć, że owoce te, a dokładniej wyciągi z nich, wykorzystywane są do produkcji preparatów przeciw zaparciom. Jako, że w śliwkach nie brakuje witamin z grupy B, spożywanie ich wpływa kojąco na układ nerwowy. Można również liczyć na poprawę samopoczucia.

Działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe śliwek wynika między innymi ze sporej zawartości katechin i kwasu chlorogenowego. Jako, że suszone śliwki zawierają bardzo dużo pektyn, a więc łatwo przyswajalnego błonnika, regularne spożywanie ich pozwala na utrzymanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi na optymalnym poziomie. Polifenole z kolei hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, które odpowiedzialne są nie tylko za przyśpieszenie procesu starzenia się komórek, ale i za powstawanie wielu poważnych schorzeń. Warto również wiedzieć, że polifenole obecne w sporej ilości w śliwkach przeciwdziałają zmniejszaniu się gęstości kości, chroniąc je przed złamaniem oraz przed osteoporozą.

Jak przygotować i dawkować sok z suszonych śliwek?

Przygotowanie soku z suszonych śliwek jest banalnie proste. Wystarczy szklanka suszonego owocu i pięć szklanek wody. Niektórzy stosują metodę polegającą na zalaniu suszonych śliwek zimną wodą na noc i wypiciu soku z nich na czczo. Można też zagotować wodę, włożyć śliwki do szklanego słoika i zalać je gorącą wodą tak, aby wszystkie były całkowicie w niej zanurzone. Taką mieszankę odstawiamy na okres 24 h. Po upływie doby można zmiksować wodę wraz ze śliwkami za pomocą blendera, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

W przypadku łagodniejszych zaparć wystarczy wypić sok z suszonych śliwek o temperaturze pokojowej, jednakże w celu uzyskania większej skuteczności eliksiru zaleca się jednak trochę go podgrzać. Wystarczy umieścić kubek z sokiem na 45 sekund w mikrofalówce czy też przez chwilę podgrzewać go na kuchence. Chodzi o to, aby napój był ciepły, ale nie gorący.

dawkowanie soku z suszonych śliwek

Jeśli chodzi o dawkowanie soku z suszonych śliwek, to zaleca się picie jednej do dwóch szklanej dziennie, najlepiej rano. Bardzo ważną kwestią jest również to, aby kupować śliwki ze sprawdzonego źródła, najlepiej ekologiczne, które nie zawierają azotynów ani też azotanów. Ponadto soku z suszonych śliwek nie należy dosładzać. Z całą pewnością nie powinno się też wyrzucać śliwek po wypiciu soku, gdyż można śmiało je zjeść.

Przeciwwskazania do picia soku ze śliwek

O ile ktoś nie jest uczulony na śliwki i nie będzie się nimi objadać, to nie trzeba martwić się żadnymi negatywnymi reakcjami ze strony organizmu. Codzienne picie jednej do dwóch szklanek soku z suszonych śliwek w celu pozbycia się problemu zaprać jest kuracją niemającą żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Można stosować ją zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych czy seniorów.

Warto również wiedzieć, że w śliwkach może znajdować się sporo akrylamidu, czyli związku działającego rakotwórczo. Na szczęście nie ma co obawiać się tej substancji, zjadając surowe owoce. Akrylamid wytwarza się w żywności pod wpływem obrabiania jej termicznie – w temperaturze powyżej 100 st. C. Podczas suszenia śliwek zwykle nie używa się urządzeń generujących temperaturę przekraczającą 100 st. C., a więc ilość akrylamidu nie jest na tyle duża, aby doszło do powstania szkód neuropatycznych.

Problem ze spożywaniem śliwek może pojawić się w przypadku osób z nietolerancją fruktozy, w postaci bolesnych skurczów brzucha i biegunki. Ponadto śliwki zawierają sporo złożonych węglowodanów i cukrów nierozkładających się całkowicie w przewodzie pokarmowym, a ich niestrawione resztki stanowią pokarm dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie gazów jelitowych i wzdęć. Ze spożyciem tych owoców powinny uważać również osoby z niestabilnym poziomem cukru we krwi, gdyż zawierają one sporo naturalnego cukru, a więc ich nadmiar może przyczynić się do nagłego podwyższenia się stężenia glukozy we krwi.


Polecane wpisy

  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olejowanie włosów - efektywne sposoby naturalnej pielęgnacji
    Olejowanie włosów - efektywne sposoby naturalnej pielęgnacji
  • Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
    Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
  • Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
    Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Kosmetyki naturalne - postaw na pielęgnację ciała bez chemii
    Kosmetyki naturalne - postaw na pielęgnację ciała bez chemii

Poprzedni wpis Orzechy laskowe – właściwości, kalorie i uprawa
Następny wpisSok z granatu – właściwości, dawkowanie i przepis

komentarze

  • Danuta
    25 czerwca 2018

    bardzo fajnie objasnione i przyjemnie sie czyta

    Odpowiedz
  • mala
    1 października 2019

    takich metod to nie znałam. ja tam wolę moją dietę bogatą w błonnik i do tego jeszcze kapsułki debutir, które regulują pracę moich jelit. dzięki nim nie mam problemu z zaparciami.

    Odpowiedz
    • Teresa
      28 listopada 2020

      zadnych kapsulek! co kto lubi 🙂 ja preferuje naturalne sposoby, i tez nie mam zadnych problemow, znalazlam ten artukul gdy szukalam soku ze sliwek na zaparcia dla dzieci, ktore nie chca jesc owocow.

      Odpowiedz
  • Teresa
    28 listopada 2020

    bardzo pomocny i ciekawy aetykul – dziekuje;
    jedyne co razi to ten „szejk”; szejk to slowo powszechnie stosowane określenie arabskiego władcy (plemienia lub terytorium). Także tytuł honorowy wyższej rangi duchownego muzułmańskiego.
    rozumiem ze zostalo uzyte zgodnie z wymowa slowa angielskiego shake; generalnie uzywamy slowa milkshake na napoj bazujacy na produktach mlecznych z dodanymi owocami, w odroznieiu od smoothie ktore sa zrobione z owocow z dodatkiem mleka, jogurtu czy jakistam ziaren; w jezyku polskim mamy koktajle mleczne, o ile dobrze pamietam …. prosze sie nie gniewac za ten niby-wyklad

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.