• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Miechunka peruwiańska – właściwości, przepisy i uprawa 10 września 2015

Miechunka peruwiańska – właściwości, przepisy i uprawa

Miechunka peruwiańska – właściwości, przepisy i uprawa

Nie każdy wie, czym tak naprawdę jest miechunka peruwiańska, a jest to nic innego jak niezwykle smaczny i zdrowy owoc. Określa się go mianem złotej jagody lub brazylijskich rodzynek. Ten egzotyczny owoc jest skarbnicą najróżniejszych witamin i soli mineralnych oraz flawonoidów, antocyjanów i garbników. Zjadanie miechunki jest nie tylko przyjemnością, ale i korzyścią dla zdrowia. Wykazuje ona korzystne działanie na nasz organizm, wspiera pracę układu trawiennego i mięśnia sercowego oraz ułatwia pozbywanie się zbędnych produktów przemiany materii i przyśpiesza proces odtruwania organizmu z toksyn. Owocami jagody peruwiańskiej raczą się przede wszystkim mieszkańcy Kolumbii, ale są one eksportowane do wielu innych krajów, w tym także do Polski.

Miechunka peruwiańska – właściwości

Złoty owoc Inków jest barwy pomarańczowej i wielkością przypomina małe pomidorki. Są one okryte cienką i delikatną osłonką o jasnobrązowym zabarwieniu przypominającą liść. Miechunka jadalna charakteryzuje się kwaskowato-słodkim smakiem. Dla niektórych jej smak przypomina agrest, kiwi czy nawet pomidora. W stugramowej porcji surowego owocu znajduje się 11,2 g węglowodanów; 1,9 g białka i zaledwie 0,7 g tłuszczu. Zjedzenie 100 g złotej jagody dostarczy naszemu organizmowi tylko 53 kcal. Jeśli komuś zależy na zjedzenie czegoś słodkiego i jednocześnie niezwykle zdrowego oraz niskokalorycznego, to miechunka peruwiańska będzie idealnym wyborem. Tym bardziej, że obfituje ona w witaminę C – 11g/100g surowego owocu. W brazylijskich rodzynkach nie brakuje też witamin z grupy B – znajdziemy w niej nawet witaminę B12! Za jedzeniem wiśni peruwiańskich przemawia spora ilość niacyny, beta-karotenu, fosforu, wapnia i potasu. Znajdziemy w niej także flawonoidy, kwasy (askorbinowy, cytrynowy, jabłkowy), zeaksantynę, antocyjany i garbniki.

jagoda peruwiańska

Miechunka peruwiańska zawiera fitosterole, które usprawniają proces pozbywania się z organizmu szkodliwych dla nas wolnych rodników. Spożywanie tych owoców sprzyja wobec tego zachowaniu młodzieńczego wyglądu i dobrej kondycji. Złote jagody działają także uspokajająco, dlatego też warto sięgać po nie w przypadku uczucia napięcia nerwowego. Związki zawarte w brazylijskich rodzynkach wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i oczyszczają krew. Ponadto sprzyjają redukcji niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi i usprawniają procesy trawienne. Jagody peruwiańskie działają moczopędnie, dlatego też warto po nie sięgać przy problemach ze strony układu moczowego; podobnie jest ze schorzeniami prostaty. Jako, że miechunka jadalna zawiera spore ilości witaminy C, warto spożywać ją w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Zalecana jest przy kamicy moczowej i chorobach stawów.

Zastosowanie

Złotą jagodę można jeść na wiele sposobów, ale jeśli zależy nam na skorzystaniu z całego spektrum jej wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, to najlepiej byłoby zjadać ją na surowo. Można ją dodawać do przeróżnych potraw węglowodanowych, które zawierają przykładowo makaron, ryż czy też kaszę. Owoc ten świetnie sprawdza się w sałatce w połączeniu z warzywami. Można wykorzystać go jako dekorację ciast, tortów i przeróżnych owoców. Jako, że w wersji suszonej miechunka przypomina rodzynki, idealnie nadaje się jako dodatek do musli, jogurtów i serków. Rodzynki brazylijskie mogą nawet towarzyszyć daniom mięsnym – warto dodać je pod koniec duszenia pieczeni. Złote jagody idealnie sprawdzają się w przetworach. Można z nich wyczarować znakomitą marmoladę czy też zamoczyć je w syropie/miodzie. Roślina ta znalazła zastosowanie także w kosmetyce – skóra i włosy.

Ile jeść?

Jako, że miechunka peruwiańska jest niskokalorycznym owocem, można ją spożywać bez obawy o to, że ucierpi na tym wygląd naszej sylwetki. Trzeba oczywiście pamiętać o tym, że jest to bogate źródło węglowodanów, z którymi nie należy przesadzać. Tym bardziej, jeśli decydujemy się na wersję suszonej miechunki, która wówczas przypomina rodzynki.

Przepisy

Miechunka peruwiańska idealnie nadaje się do przygotowania zdrowotnej nalewki o unikalnym smaku. Z całą pewnością warto ją wykonać w domowym zaciszu, gdy trwa sezon na tę złotą jagodę, aby móc raczyć się nią podczas okresu jesienno-zimowego i nie tylko. Nalewkę przyrządza się na bazie wina – wystarczy 200g pokrojonego owocu na litr ciepłego wina.

owoc physalis

Ze złotych jagód Inków przyrządza się także napary, które można nie tylko pić w celu wzmocnienia systemu immunologicznego i zredukowania poziomu cholesterolu we krwi, ale także można stosować je zewnętrznie. Idealnie sprawdzają się do przemywania skóry, gdyż wykazują działanie przeciwzapalne, tonizujące i regenerujące. Napary z miechunki świetnie sprawują się nie tylko w roli toniku, ale także płukanki do włosów. Są pomocne w walce z wypryskami i łupieżem, a dodatkowo sprzyjają pozbywaniu się ze skóry zmian pigmentacyjnych/potrądzikowych, gdyż wybielają je.

⇒ Smaczna sałatka wiosenna

Składniki: trzy duże złote jagody, czerwona i żółta papryka, dwie cebulki dymki ze szczypiorkiem, łyżka oliwy z oliwek i ulubione przyprawy do smaku.

Wykonanie: wszystkie składniki kroimy, doprawiamy i dobrze mieszamy ze sobą, po czym odstawiamy do „przegryzienia się” smaków. Można wstawić ją do lodówki w celu schłodzenia i podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

⇒ Coś słodkiego na ząb dla małych łasuchów

Dzieci uwielbiają słodycze, ale nie musimy ładować w nie nafaszerowanych rafinowanym cukrem batonów czy ciastek. Jako, że sam owoc może ich nie przekonywać do zjedzenia, można wyczarować ze złotych jagód czekoladową przekąskę. Do jej przygotowania potrzebować będziemy: sześciu owoców, dwóch tabliczek czekolady i łyżki mleka.

Wykonanie: rozkruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem. W międzyczasie szykujemy nasze owoce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków, po czym moczymy każdy z nich w płynnej czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia, aż przestygną. Jeśli małe łasuchy nie będą mogły się doczekać, mogą jak najbardziej zajadać się od razu złotą jagodą zamoczoną w gorącej czekoladzie.

⇒ Owoce miechunki peruwiańskiej w wersji żelowej

Składniki: 20 dag złotych jagód, łyżeczka żelatyny, trzy łyżki cukru, trzy łyżki wody, łyżka soku cytrynowego i łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: przekrojone na pól owoce układamy na dnie garnka, po czym posypujemy cukrem i podgrzewamy całość, aż puści sok. Bardzo ważne jest częste mieszanie mikstury, aby nie doszło do jej przypalenia. Należy jednak robić to delikatnie. Następnym krokiem jest dodanie soku cytrynowego i połączonej wcześniej z łyżką wody mąki. Całość dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy z gazu. W międzyczasie rozpuszczamy naszą żelatynę w pozostałych dwóch łyżkach wody i dodajemy ją do jagód.

⇒ Zastrzyk energii w owocowym koktajlu

Jeśli chcemy wspomóc swój organizm, dodać sobie sił witalnych i jednocześnie uraczyć swoje podniebienie czymś smacznym, to idealnie sprawdzi się koktajl zawierający w sobie owoce i imbir.

Składniki: dwie pomarańcze, nieduży kawałek świeżego kłącza imbiru, banan i sześć świeżych jagód peruwiańskich.
Wykonanie: wszystkie składniki wrzucamy do blendera, po czym dodajemy dwie łyżki wody i miksujemy całość, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli nie przepadamy za gęstymi koktajlami, to jak najbardziej można zwiększyć ilość wody w przepisie.

Uprawa jagody peruwiańskiej

Miechunka jadalna jest owocem egzotycznym pochodzącym z Ameryki Południowej, która ze względu na polskie warunki klimatyczne uprawiana jest jako roślina jednoroczna (nie jest odporna na mróz). Jest to zwykle roślina ozdobna, uprawiana z rozsady. W przypadku miechunki rozdętej możliwe jest także rozmnażanie przez podział kłączy. Najczęściej jest uprawiana w ogrodzie i rzadko można spotkać ją rosnącą dziko. Miechunka peruwiańska preferuje żyzne podłoże, ale dobrze rośnie także na tych mniej bogatych w składniki pokarmowe i nawet piaszczystych. Wysiew nasion rozpoczyna się już w III/IV w szklarniach, a po ustaniu przymrozków, można przenieść sadzonki miechunki do ogrodu. Bardzo ważne jest to, aby regularnie podlewać tę roślinę, szczególnie w okresie wzrostu owoców.


Polecane wpisy

  • Cellulit - domowe sposoby i zabiegi lecznicze
    Cellulit - domowe sposoby i zabiegi lecznicze
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
    Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
    Strączyniec - właściwości, działanie i skutki uboczne
  • Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
    Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
    Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie
    Nawłoć pospolita - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Oliwa z oliwek – stosowanie na włosy i twarz
Następny wpisSok z pokrzywy – właściwości, dawkowanie i przepis

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.