Nie każdy wie, czym tak naprawdę jest miechunka peruwiańska, a jest to nic innego jak niezwykle smaczny i zdrowy owoc. Określa się go mianem złotej jagody lub brazylijskich rodzynek. Ten egzotyczny owoc jest skarbnicą najróżniejszych witamin i soli mineralnych oraz flawonoidów, antocyjanów i garbników. Zjadanie miechunki jest nie tylko przyjemnością, ale i korzyścią dla zdrowia. Wykazuje ona korzystne działanie na nasz organizm, wspiera pracę układu trawiennego i mięśnia sercowego oraz ułatwia pozbywanie się zbędnych produktów przemiany materii i przyśpiesza proces odtruwania organizmu z toksyn. Owocami jagody peruwiańskiej raczą się przede wszystkim mieszkańcy Kolumbii, ale są one eksportowane do wielu innych krajów, w tym także do Polski.
Miechunka peruwiańska – właściwości
Złoty owoc Inków jest barwy pomarańczowej i wielkością przypomina małe pomidorki. Są one okryte cienką i delikatną osłonką o jasnobrązowym zabarwieniu przypominającą liść. Miechunka jadalna charakteryzuje się kwaskowato-słodkim smakiem. Dla niektórych jej smak przypomina agrest, kiwi czy nawet pomidora. W stugramowej porcji surowego owocu znajduje się 11,2 g węglowodanów; 1,9 g białka i zaledwie 0,7 g tłuszczu. Zjedzenie 100 g złotej jagody dostarczy naszemu organizmowi tylko 53 kcal. Jeśli komuś zależy na zjedzenie czegoś słodkiego i jednocześnie niezwykle zdrowego oraz niskokalorycznego, to miechunka peruwiańska będzie idealnym wyborem. Tym bardziej, że obfituje ona w witaminę C – 11g/100g surowego owocu. W brazylijskich rodzynkach nie brakuje też witamin z grupy B – znajdziemy w niej nawet witaminę B12! Za jedzeniem wiśni peruwiańskich przemawia spora ilość niacyny, beta-karotenu, fosforu, wapnia i potasu. Znajdziemy w niej także flawonoidy, kwasy (askorbinowy, cytrynowy, jabłkowy), zeaksantynę, antocyjany i garbniki.
Miechunka peruwiańska zawiera fitosterole, które usprawniają proces pozbywania się z organizmu szkodliwych dla nas wolnych rodników. Spożywanie tych owoców sprzyja wobec tego zachowaniu młodzieńczego wyglądu i dobrej kondycji. Złote jagody działają także uspokajająco, dlatego też warto sięgać po nie w przypadku uczucia napięcia nerwowego. Związki zawarte w brazylijskich rodzynkach wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i oczyszczają krew. Ponadto sprzyjają redukcji niekorzystnej frakcji cholesterolu we krwi i usprawniają procesy trawienne. Jagody peruwiańskie działają moczopędnie, dlatego też warto po nie sięgać przy problemach ze strony układu moczowego; podobnie jest ze schorzeniami prostaty. Jako, że miechunka jadalna zawiera spore ilości witaminy C, warto spożywać ją w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Zalecana jest przy kamicy moczowej i chorobach stawów.
Zastosowanie
Złotą jagodę można jeść na wiele sposobów, ale jeśli zależy nam na skorzystaniu z całego spektrum jej wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, to najlepiej byłoby zjadać ją na surowo. Można ją dodawać do przeróżnych potraw węglowodanowych, które zawierają przykładowo makaron, ryż czy też kaszę. Owoc ten świetnie sprawdza się w sałatce w połączeniu z warzywami. Można wykorzystać go jako dekorację ciast, tortów i przeróżnych owoców. Jako, że w wersji suszonej miechunka przypomina rodzynki, idealnie nadaje się jako dodatek do musli, jogurtów i serków. Rodzynki brazylijskie mogą nawet towarzyszyć daniom mięsnym – warto dodać je pod koniec duszenia pieczeni. Złote jagody idealnie sprawdzają się w przetworach. Można z nich wyczarować znakomitą marmoladę czy też zamoczyć je w syropie/miodzie. Roślina ta znalazła zastosowanie także w kosmetyce – skóra i włosy.
Ile jeść?
Jako, że miechunka peruwiańska jest niskokalorycznym owocem, można ją spożywać bez obawy o to, że ucierpi na tym wygląd naszej sylwetki. Trzeba oczywiście pamiętać o tym, że jest to bogate źródło węglowodanów, z którymi nie należy przesadzać. Tym bardziej, jeśli decydujemy się na wersję suszonej miechunki, która wówczas przypomina rodzynki.
Przepisy
Miechunka peruwiańska idealnie nadaje się do przygotowania zdrowotnej nalewki o unikalnym smaku. Z całą pewnością warto ją wykonać w domowym zaciszu, gdy trwa sezon na tę złotą jagodę, aby móc raczyć się nią podczas okresu jesienno-zimowego i nie tylko. Nalewkę przyrządza się na bazie wina – wystarczy 200g pokrojonego owocu na litr ciepłego wina.
Ze złotych jagód Inków przyrządza się także napary, które można nie tylko pić w celu wzmocnienia systemu immunologicznego i zredukowania poziomu cholesterolu we krwi, ale także można stosować je zewnętrznie. Idealnie sprawdzają się do przemywania skóry, gdyż wykazują działanie przeciwzapalne, tonizujące i regenerujące. Napary z miechunki świetnie sprawują się nie tylko w roli toniku, ale także płukanki do włosów. Są pomocne w walce z wypryskami i łupieżem, a dodatkowo sprzyjają pozbywaniu się ze skóry zmian pigmentacyjnych/potrądzikowych, gdyż wybielają je.
⇒ Smaczna sałatka wiosenna
Składniki: trzy duże złote jagody, czerwona i żółta papryka, dwie cebulki dymki ze szczypiorkiem, łyżka oliwy z oliwek i ulubione przyprawy do smaku.
Wykonanie: wszystkie składniki kroimy, doprawiamy i dobrze mieszamy ze sobą, po czym odstawiamy do „przegryzienia się” smaków. Można wstawić ją do lodówki w celu schłodzenia i podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
⇒ Coś słodkiego na ząb dla małych łasuchów
Dzieci uwielbiają słodycze, ale nie musimy ładować w nie nafaszerowanych rafinowanym cukrem batonów czy ciastek. Jako, że sam owoc może ich nie przekonywać do zjedzenia, można wyczarować ze złotych jagód czekoladową przekąskę. Do jej przygotowania potrzebować będziemy: sześciu owoców, dwóch tabliczek czekolady i łyżki mleka.
Wykonanie: rozkruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem. W międzyczasie szykujemy nasze owoce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków, po czym moczymy każdy z nich w płynnej czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia, aż przestygną. Jeśli małe łasuchy nie będą mogły się doczekać, mogą jak najbardziej zajadać się od razu złotą jagodą zamoczoną w gorącej czekoladzie.
⇒ Owoce miechunki peruwiańskiej w wersji żelowej
Składniki: 20 dag złotych jagód, łyżeczka żelatyny, trzy łyżki cukru, trzy łyżki wody, łyżka soku cytrynowego i łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie: przekrojone na pól owoce układamy na dnie garnka, po czym posypujemy cukrem i podgrzewamy całość, aż puści sok. Bardzo ważne jest częste mieszanie mikstury, aby nie doszło do jej przypalenia. Należy jednak robić to delikatnie. Następnym krokiem jest dodanie soku cytrynowego i połączonej wcześniej z łyżką wody mąki. Całość dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy z gazu. W międzyczasie rozpuszczamy naszą żelatynę w pozostałych dwóch łyżkach wody i dodajemy ją do jagód.
⇒ Zastrzyk energii w owocowym koktajlu
Jeśli chcemy wspomóc swój organizm, dodać sobie sił witalnych i jednocześnie uraczyć swoje podniebienie czymś smacznym, to idealnie sprawdzi się koktajl zawierający w sobie owoce i imbir.
Składniki: dwie pomarańcze, nieduży kawałek świeżego kłącza imbiru, banan i sześć świeżych jagód peruwiańskich.
Wykonanie: wszystkie składniki wrzucamy do blendera, po czym dodajemy dwie łyżki wody i miksujemy całość, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli nie przepadamy za gęstymi koktajlami, to jak najbardziej można zwiększyć ilość wody w przepisie.
Uprawa jagody peruwiańskiej
Miechunka jadalna jest owocem egzotycznym pochodzącym z Ameryki Południowej, która ze względu na polskie warunki klimatyczne uprawiana jest jako roślina jednoroczna (nie jest odporna na mróz). Jest to zwykle roślina ozdobna, uprawiana z rozsady. W przypadku miechunki rozdętej możliwe jest także rozmnażanie przez podział kłączy. Najczęściej jest uprawiana w ogrodzie i rzadko można spotkać ją rosnącą dziko. Miechunka peruwiańska preferuje żyzne podłoże, ale dobrze rośnie także na tych mniej bogatych w składniki pokarmowe i nawet piaszczystych. Wysiew nasion rozpoczyna się już w III/IV w szklarniach, a po ustaniu przymrozków, można przenieść sadzonki miechunki do ogrodu. Bardzo ważne jest to, aby regularnie podlewać tę roślinę, szczególnie w okresie wzrostu owoców.