Olej z awokado uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie, który wyróżnia się nieprzeciętną wartością odżywczą i prozdrowotnym działaniem. Coraz bardziej wypiera on nawet popularną oliwę z oliwek, przeważając ją bogactwem i różnorodnością swojego składu. Może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W każdym przypadku wiąże się to z licznymi benefitami dla nas. Jest to idealny olej dla osób pragnących mieć piękne włosy, skórę i paznokcie. Wpływa korzystanie na wzrok i stawy, obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy oraz pomaga uporać się z najróżniejszymi zmianami skórnymi. Może posłużyć nam jako naturalny kosmetyk i środek spożywczy o szerokim zastosowaniu.
Właściwości
Olej z awokado jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Ceniony jest za swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne. Bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pomaga w redukcji poziomu złego cholesterolu w organizmie. Zawiera witaminy A, E i D, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, wzmacniają układ immunologiczny i poprawiają widzenie. To produkt, który może dodawać zdrowia i wartości odżywczych do naszej diety.
Z kolei Cialis to lek, który jest często stosowany w leczeniu zaburzeń erekcji u mężczyzn. Jego głównym składnikiem jest tadalafil, który poprawia przepływ krwi do penisa, ułatwiając uzyskanie i utrzymanie erekcji. Cialis to lek na receptę, który musi
Olej z awokado najcenniejszy jest w formie zimnotłoczonej, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje cenne związki i właściwości. W oleju tym znajdziemy wiele witamin, w tym witaminy A, E, K, niacynę i biotynę. Z soli mineralnych należy wskazać na spore ilości krzemu, potasu, manganu i fosforu; jest on skarbnicą roślinnych fitosteroli. Wytłaczany jest z miąższu owocu, a nie z pestki. Może być wykorzystywany zarówno do celów spożywczych, jak i kosmetycznych. Ma przyjemny i delikatny smak oraz zielony kolor. Jego temperatura dymienia jest wysoka, dlatego też można wykorzystywać go nie tylko w wersji na zimno, ale też użyć do pieczenia czy grillowania. Jeśli chcemy używać go do obróbki termicznej, to najlepiej jest wybrać ten w wersji rafinowanej. Ma on wówczas jaśniejszą barwę od tego tłoczonego na zimno i wyższy punkt dymienia. Bardzo ważne jest to, aby przechowywać go po otwarciu w lodówce i zużywać na bieżąco.
Jeśli chodzi o nawilżenie i odżywienie skóry, olej z awokado sprawdza się idealnie. Posiada właściwości przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wykazuje działanie wygładzające, absorbujące promieniowanie słoneczne, zwiększające elastyczność skóry, przeciwzmarszczkowe, regenerujące. Olej ten wzmacnia odporność organizmu, mobilizując system immunologiczny do działania ze względu na sporą zawartość witaminy D i skwalenu. Wspomaga także układ nerwowy ze względu na zawarte w nim witaminy z grupy B. Z kolei dzięki krzemowi i biotynie wzmacnia strukturę włosów. Witamina E w oleju z awokado wpływa zbawiennie na kondycję skóry i stoi na straży młodzieńczego wyglądu. Jest on również nieoceniony w przypadku zmian trądzikowych, egzem i wielu innych zmian skórnych. Obniża nawet poziom cholesterolu we krwi.
Działanie i zastosowanie
Olej z awokado, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne polecany jest przy wielu problemach zdrowotnych i kosmetycznych.
Cholesterol
Spożywanie oleju z awokado jest przystępnym i skutecznym sposobem na usprawnienie pracy mięśnia sercowego i zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu naczyniowego. Zawarte w nim związki mają dobroczynny wpływ na lipidogram. Konsumpcja tego oleju wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, a dokładniej, dochodzi do redukcji frakcji LDL.
Na włosy
Oleju z awokado warto używać w celu zregenerowania zniszczonych włosów. Można go stosować jako maseczkę lub olejować nim włosy. W rezultacie uzyskamy bardziej elastyczne, mocniejsze i pełniejsze blasku włosy. Wypełnia on pory i ubytki w strukturze włosów; olej ten pomocny jest także w przypadku nadmiernego wypadania włosów. Nie tylko pielęgnuje on kosmyki, ale i przynosi ukojenie w przypadku problemów owłosionej skóry głowy. Znajdujące się w nim substancje wzmacniają cebulki i redukują wypadanie włosów. Stosowanie oleju z awokado jest wobec tego sposobem na cieszenie się bujniejszą fryzurą.
Na twarz i skórę
Olej z awokado idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry, szczególnie suchej i potrzebującej dobrego odżywienia. Bardzo dobrze nawilża skórę i wzmacnia jej naturalną barierę lipidową. Obfituje w wiele witamin, co przekłada się na poprawę kondycji i wyglądu skóry. Zwiększa także ochronę przed nadmierną utratą wody. Jeśli mamy podrażnioną, zniszczoną czy poranioną skórę, to także warto nakładać na nią olej z awokado. Można wówczas liczyć na przyspieszenie regeneracji naskórka, gojenia ran i złagodzenie podrażnień. Olej ten spłyca zmarszczki, redukuje rozstępy, przebarwienia i blizny.
Trądzik
Po olej z awokado warto sięgać również w przypadku problemów z cerą trądzikową. Posiada on bowiem silne działanie antyoksydacyjne i bakteriobójcze. Olejem awokadowym można nawet oczyszczać twarz, gdyż świetnie usuwa on zanieczyszczenia, redukuje objawy trądziku i zapobiega jego dalszemu rozwojowi.
Do opalania
Jako że olejek z awokado absorbuje promieniowanie UV, może być śmiało wykorzystywany jako naturalna ochrona przeciwsłoneczna podczas opalania. Z całą pewnością jest to znacznie zdrowsze rozwiązanie dla skóry niż nakładanie na nią chemicznych kremów z filtrami o składzie pozostawiającym wiele do życzenia.
Pod oczy i na szyję
Olej awokadowy świetnie nadaje się na delikatną skórę znajdującą się wokół oczu, czyli jako naturalny kosmetyk do stosowania pod oczy. Można go z powodzeniem stosować jako serum rozświetlające okolice oczu. Wystarczy wklepać go opuszkami palców w skórę. Olejek ten nie obciąża delikatnej i wrażliwej skóry, więc może być stosowany zarówno pod oczy, jak i na skórę szyi.
Paznokcie i dłonie
Za pomocą olejku z awokado można odżywić paznokcie. Może on z powodzeniem zastąpić gotowe odżywki do paznokci. Wystarczy regularnie wmasowywać olejek w płytkę paznokci, aby stały się mocniejsze, gładsze, bardziej sprężyste. Co więcej, można też liczyć na szybszy wzrost paznokci, co z całą pewnością wiele pań bardzo ucieszy. Olej awokadowy może nam posłużyć jako krem do dłoni, które dzięki bogactwu witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych będą nawilżone, odżywione i gładkie. Jest to idealna opcja dla osób borykających się z problemem spierzchniętej i szorstkiej skóry na dłoniach.
Na stopy
Stopy każdego dnia nie mają łatwego zadania i są narażane na wiele czynników. One również wymagają od nas troski, jeśli mają nam dobrze służyć i ładnie się prezentować. Zaniedbane stopy nie są tylko problemem estetycznym, dlatego też warto wziąć sobie to do serca. Olej z awokado wspaniale nadaje się do pielęgnacji stóp. Można nim masować stopy i pozostawić do wchłonięcia, czego efektem będzie miękka i nawilżona skóra. Zniknie też problem pękających pięt.
Łuszczyca, egzema, reumatyzm i artretyzm
Po olejek z awokado można śmiało sięgać w przypadku łuszczycy i egzemy. Przynosi ukojenie również przy bólach reumatycznych i artretycznych.
Na stawy
W przypadku schorzeń stawów i towarzyszących im chorób zwyrodnieniowych warto stosować olej z awokado, który rozluźni i poprawi stan chrząstek stawowych oraz zredukuje stany zapalne. Jeśli mamy problem z biodrami czy kolanami, to także warto zainteresować się tym olejkiem.
Jama ustna
Olej z awokado poprawia stan dziąseł i przyzębia, chroni przed przedwczesną utratą uzębienia, przeciwdziała szkodliwemu wpływowi czynników przyczyniających się do rozwoju stanu zapalnego w jamie ustnej.
W kuchni
Oliwę z oliwek można śmiało zastąpić olejem z awokado, który posiada znacznie więcej drogocennych substancji i prozdrowotnych właściwości. Może on posłużyć do przygotowania dressingu do sałatek, zastąpić nam masło i być stosowany jako pasta do pieczywa. Olej awokadowy świetnie sprawdza się w roli składnika marynat do mięsa, ryb i warzyw. Będzie idealnym dodatkiem do dań makaronowych, pierogów i sparowanych warzyw. Ze względu na swoją wysoką temperaturę dymienia idealnie sprawdza się w wersji rafinowanej jako zdrowszy zamiennik tłuszczów do smażenia, pieczenia i grillowania.
Jak stosować?
Olej z awokado może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wystarczy skrapiać nim sałatki i surówki czy też po prostu spożywać go bez dodatków w ilości paru łyżek dziennie. Nadaje się także do obróbki termicznej, a więc można go wykorzystać do przygotowania najróżniejszych dań – zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jeśli chodzi o zastosowanie kosmetyczne, to czysty olejek może być wklepywany w oczyszczoną skórę czy też posłużyć nam jako dodatek do maseczek czy domowej produkcji serum- wystarczy kilka kropelek. Można śmiało mieszać go z innymi olejkami, tworząc swoją ulubioną mieszankę. Świetnie sprawdzi się w balsamie do ciała, mydle, maseczce, odżywce czy nawet szamponie.
Przepisy
Wykorzystując olej z awokado można wyczarować wiele pysznych, aromatycznych dań. A oto kilka propozycji.
⇒ Pomysł na idealną sałatkę na grilla
Potrzebne składniki: ulubiona sałata, papryka, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, czerwona cebula, olej z awokado, ocet jabłkowy, ser biały pokrojony w kostkę (może być typowy ser sałatkowy), sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: dokładnie umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski, po czym dodajemy przekrojone na pół pomidorki, pokrojonego w słupki ogórka, pokrojoną w krążki cebulę. Do tego dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony w kostkę ser. Jeśli mamy, to możemy dodać do tego świeże zioła, takie jak np. listki bazylii, co nada sałatce charakteru. Przed podaniem polewamy ją olejem z awokado i skrapiamy octem, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Lepiej jest nie dodawać soli wcześniej, gdyż wówczas warzywa zdążą puścić więcej soku.
⇒ Inny wariant smakowitej surówki
Składniki: zielony ogórek, żółta i czerwona papryka, szalotka ze szczypiorkiem, pomidory malinowe, roszponka, rukola, czarne oliwki, olej z awokado.
⇒ Coś na kanapki, czyli pasta awokadowa idealna do posmarowania pieczywa
Składniki: dwa miękkie awokado, pół szklanki oleju zimnotłoczonego z awokado, trzy ząbki czosnku, 100 g sera typu feta, puszka białej fasoli, sok z dwóch cytryn, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: do blendera wkładamy odsączoną wcześniej fasolę, po czym dodajemy ojej, sok cytrynowy, ser, czosnek, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Powstałą pastę przekładamy do miski czy pudełka i przechowujmy w lodówce.
Cena
Zimnotłoczony olej z awokado w formie nieoczyszczonej do celów spożywczych kosztuje od 17 złotych wzwyż za 250 ml. Na rynku jest wiele preparatów zawierających olej awokadowy w swoim składzie. Znajdziemy go w kremie pod oczy w cenie od 47 złotych za 15 ml, mleczku do ciała ponad 9 złotych/400 ml, żelu pod prysznic 10 złotych/niecałe 400 ml, serum do twarzy od 40 złotych/10ml, maseczce do twarzy 10 złotych/21g.
Opinie
Olej z awokado jest uniwersalnym olejem, przez co zyskał sporą popularność. Idealnie nadaje się zarówno do pielęgnacji włosów i skóry, jak również do celów spożywczych. Można go z powodzeniem stosować wewnętrznie i zewnętrznie, czerpiąc z tego liczne korzyści. Kosmetyki zawierające ten olej uznawane są za luksusowe, ze względu na jego intensywnie nawilżające i odżywiające działanie. Dla wielu osób jest to znacznie skuteczniejszy sposób na zadbane włosy, skórę i paznokcie niż nakładanie na siebie całej masy najróżniejszych preparatów drogeryjnych. Cena jest jak najbardziej adekwatna do jakości. Delikatny smak i zapach tego olejku sprawia, że znalazł szerokie zastosowanie także w kuchni. Jego uniwersalność kulinarna wynika z tego, że można go jeść nie tylko na surowo, ale i użyć do obróbki termicznej – gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania.
Moim ulubionym przysmakiem jest kilka łyżek oleju z awocado z wyciśniętą cytryną. Spożywam z chlebem maczając w oliwie. Pycha. Czasem wyciskam do tego ząbek czosnku. Zauważyłam że mam zdrową cerę. Polecam