• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Oleje jadalne / Olej z awokado – właściwości, działanie i opinie 27 lipca 2020

Olej z awokado – właściwości, działanie i opinie

Olej z awokado – właściwości, działanie i opinie

Olej z awokado uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie, który wyróżnia się nieprzeciętną wartością odżywczą i prozdrowotnym działaniem. Coraz bardziej wypiera on nawet popularną oliwę z oliwek, przeważając ją bogactwem i różnorodnością swojego składu. Może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W każdym przypadku wiąże się to z licznymi benefitami dla nas. Jest to idealny olej dla osób pragnących mieć piękne włosy, skórę i paznokcie. Wpływa korzystanie na wzrok i stawy, obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy oraz pomaga uporać się z najróżniejszymi zmianami skórnymi. Może posłużyć nam jako naturalny kosmetyk i środek spożywczy o szerokim zastosowaniu.

Właściwości

Olej z awokado najcenniejszy jest w formie zimnotłoczonej, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje cenne związki i właściwości. W oleju tym znajdziemy wiele witamin, w tym witaminy A, E, K, niacynę i biotynę. Z soli mineralnych należy wskazać na spore ilości krzemu, potasu, manganu i fosforu; jest on skarbnicą roślinnych fitosteroli. Wytłaczany jest z miąższu owocu, a nie z pestki. Może być wykorzystywany zarówno do celów spożywczych, jak i kosmetycznych. Ma przyjemny i delikatny smak oraz zielony kolor. Jego temperatura dymienia jest wysoka, dlatego też można wykorzystywać go nie tylko w wersji na zimno, ale też użyć do pieczenia czy grillowania. Jeśli chcemy używać go do obróbki termicznej, to najlepiej jest wybrać ten w wersji rafinowanej. Ma on wówczas jaśniejszą barwę od tego tłoczonego na zimno i wyższy punkt dymienia. Bardzo ważne jest to, aby przechowywać go po otwarciu w lodówce i zużywać na bieżąco.

Jeśli chodzi o nawilżenie i odżywienie skóry, olej z awokado sprawdza się idealnie. Posiada właściwości przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wykazuje działanie wygładzające, absorbujące promieniowanie słoneczne, zwiększające elastyczność skóry, przeciwzmarszczkowe, regenerujące. Olej ten wzmacnia odporność organizmu, mobilizując system immunologiczny do działania ze względu na sporą zawartość witaminy D i skwalenu. Wspomaga także układ nerwowy ze względu na zawarte w nim witaminy z grupy B. Z kolei dzięki krzemowi i biotynie wzmacnia strukturę włosów. Witamina E w oleju z awokado wpływa zbawiennie na kondycję skóry i stoi na straży młodzieńczego wyglądu. Jest on również nieoceniony w przypadku zmian trądzikowych, egzem i wielu innych zmian skórnych. Obniża nawet poziom cholesterolu we krwi.

Działanie i zastosowanie

Olej z awokado, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne polecany jest przy wielu problemach zdrowotnych i kosmetycznych.

Cholesterol

Spożywanie oleju z awokado jest przystępnym i skutecznym sposobem na usprawnienie pracy mięśnia sercowego i zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu naczyniowego. Zawarte w nim związki mają dobroczynny wpływ na lipidogram. Konsumpcja tego oleju wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, a dokładniej, dochodzi do redukcji frakcji LDL.

Na włosy

Oleju z awokado warto używać w celu zregenerowania zniszczonych włosów. Można go stosować jako maseczkę lub olejować nim włosy. W rezultacie uzyskamy bardziej elastyczne, mocniejsze i pełniejsze blasku włosy. Wypełnia on pory i ubytki w strukturze włosów; olej ten pomocny jest także w przypadku nadmiernego wypadania włosów. Nie tylko pielęgnuje on kosmyki, ale i przynosi ukojenie w przypadku problemów owłosionej skóry głowy. Znajdujące się w nim substancje wzmacniają cebulki i redukują wypadanie włosów. Stosowanie oleju z awokado jest wobec tego sposobem na cieszenie się bujniejszą fryzurą.

Na twarz i skórę

Olej z awokado idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry, szczególnie suchej i potrzebującej dobrego odżywienia. Bardzo dobrze nawilża skórę i wzmacnia jej naturalną barierę lipidową. Obfituje w wiele witamin, co przekłada się na poprawę kondycji i wyglądu skóry. Zwiększa także ochronę przed nadmierną utratą wody. Jeśli mamy podrażnioną, zniszczoną czy poranioną skórę, to także warto nakładać na nią olej z awokado. Można wówczas liczyć na przyspieszenie regeneracji naskórka, gojenia ran i złagodzenie podrażnień. Olej ten spłyca zmarszczki, redukuje rozstępy, przebarwienia i blizny.

Trądzik

Po olej z awokado warto sięgać również w przypadku problemów z cerą trądzikową. Posiada on bowiem silne działanie antyoksydacyjne i bakteriobójcze. Olejem awokadowym można nawet oczyszczać twarz, gdyż świetnie usuwa on zanieczyszczenia, redukuje objawy trądziku i zapobiega jego dalszemu rozwojowi.

Do opalania

Jako że olejek z awokado absorbuje promieniowanie UV, może być śmiało wykorzystywany jako naturalna ochrona przeciwsłoneczna podczas opalania. Z całą pewnością jest to znacznie zdrowsze rozwiązanie dla skóry niż nakładanie na nią chemicznych kremów z filtrami o składzie pozostawiającym wiele do życzenia.

Pod oczy i na szyję

Olej awokadowy świetnie nadaje się na delikatną skórę znajdującą się wokół oczu, czyli jako naturalny kosmetyk do stosowania pod oczy. Można go z powodzeniem stosować jako serum rozświetlające okolice oczu. Wystarczy wklepać go opuszkami palców w skórę. Olejek ten nie obciąża delikatnej i wrażliwej skóry, więc może być stosowany zarówno pod oczy, jak i na skórę szyi.

Paznokcie i dłonie

Za pomocą olejku z awokado można odżywić paznokcie. Może on z powodzeniem zastąpić gotowe odżywki do paznokci. Wystarczy regularnie wmasowywać olejek w płytkę paznokci, aby stały się mocniejsze, gładsze, bardziej sprężyste. Co więcej, można też liczyć na szybszy wzrost paznokci, co z całą pewnością wiele pań bardzo ucieszy. Olej awokadowy może nam posłużyć jako krem do dłoni, które dzięki bogactwu witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych będą nawilżone, odżywione i gładkie. Jest to idealna opcja dla osób borykających się z problemem spierzchniętej i szorstkiej skóry na dłoniach.

Na stopy

Stopy każdego dnia nie mają łatwego zadania i są narażane na wiele czynników. One również wymagają od nas troski, jeśli mają nam dobrze służyć i ładnie się prezentować. Zaniedbane stopy nie są tylko problemem estetycznym, dlatego też warto wziąć sobie to do serca. Olej z awokado wspaniale nadaje się do pielęgnacji stóp. Można nim masować stopy i pozostawić do wchłonięcia, czego efektem będzie miękka i nawilżona skóra. Zniknie też problem pękających pięt.

Łuszczyca, egzema, reumatyzm i artretyzm

Po olejek z awokado można śmiało sięgać w przypadku łuszczycy i egzemy. Przynosi ukojenie również przy bólach reumatycznych i artretycznych.

Na stawy

W przypadku schorzeń stawów i towarzyszących im chorób zwyrodnieniowych warto stosować olej z awokado, który rozluźni i poprawi stan chrząstek stawowych oraz zredukuje stany zapalne. Jeśli mamy problem z biodrami czy kolanami, to także warto zainteresować się tym olejkiem.

Jama ustna

Olej z awokado poprawia stan dziąseł i przyzębia, chroni przed przedwczesną utratą uzębienia, przeciwdziała szkodliwemu wpływowi czynników przyczyniających się do rozwoju stanu zapalnego w jamie ustnej.

W kuchni

Oliwę z oliwek można śmiało zastąpić olejem z awokado, który posiada znacznie więcej drogocennych substancji i prozdrowotnych właściwości. Może on posłużyć do przygotowania dressingu do sałatek, zastąpić nam masło i być stosowany jako pasta do pieczywa. Olej awokadowy świetnie sprawdza się w roli składnika marynat do mięsa, ryb i warzyw. Będzie idealnym dodatkiem do dań makaronowych, pierogów i sparowanych warzyw. Ze względu na swoją wysoką temperaturę dymienia idealnie sprawdza się w wersji rafinowanej jako zdrowszy zamiennik tłuszczów do smażenia, pieczenia i grillowania.

Jak stosować?

Olej z awokado może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wystarczy skrapiać nim sałatki i surówki czy też po prostu spożywać go bez dodatków w ilości paru łyżek dziennie. Nadaje się także do obróbki termicznej, a więc można go wykorzystać do przygotowania najróżniejszych dań – zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jeśli chodzi o zastosowanie kosmetyczne, to czysty olejek może być wklepywany w oczyszczoną skórę czy też posłużyć nam jako dodatek do maseczek czy domowej produkcji serum- wystarczy kilka kropelek. Można śmiało mieszać go z innymi olejkami, tworząc swoją ulubioną mieszankę. Świetnie sprawdzi się w balsamie do ciała, mydle, maseczce, odżywce czy nawet szamponie.

Przepisy

Wykorzystując olej z awokado można wyczarować wiele pysznych, aromatycznych dań. A oto kilka propozycji.

⇒ Pomysł na idealną sałatkę na grilla

Potrzebne składniki: ulubiona sałata, papryka, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, czerwona cebula, olej z awokado, ocet jabłkowy, ser biały pokrojony w kostkę (może być typowy ser sałatkowy), sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: dokładnie umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski, po czym dodajemy przekrojone na pół pomidorki, pokrojonego w słupki ogórka, pokrojoną w krążki cebulę. Do tego dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony w kostkę ser. Jeśli mamy, to możemy dodać do tego świeże zioła, takie jak np. listki bazylii, co nada sałatce charakteru. Przed podaniem polewamy ją olejem z awokado i skrapiamy octem, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Lepiej jest nie dodawać soli wcześniej, gdyż wówczas warzywa zdążą puścić więcej soku.

⇒ Inny wariant smakowitej surówki

Składniki: zielony ogórek, żółta i czerwona papryka, szalotka ze szczypiorkiem, pomidory malinowe, roszponka, rukola, czarne oliwki, olej z awokado.

⇒ Coś na kanapki, czyli pasta awokadowa idealna do posmarowania pieczywa

Składniki: dwa miękkie awokado, pół szklanki oleju zimnotłoczonego z awokado, trzy ząbki czosnku, 100 g sera typu feta, puszka białej fasoli, sok z dwóch cytryn, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: do blendera wkładamy odsączoną wcześniej fasolę, po czym dodajemy ojej, sok cytrynowy, ser, czosnek, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Powstałą pastę przekładamy do miski czy pudełka i przechowujmy w lodówce.

Cena

Zimnotłoczony olej z awokado w formie nieoczyszczonej do celów spożywczych kosztuje od 17 złotych wzwyż za 250 ml. Na rynku jest wiele preparatów zawierających olej awokadowy w swoim składzie. Znajdziemy go w kremie pod oczy w cenie od 47 złotych za 15 ml, mleczku do ciała ponad 9 złotych/400 ml, żelu pod prysznic 10 złotych/niecałe 400 ml, serum do twarzy od 40 złotych/10ml, maseczce do twarzy 10 złotych/21g.

Opinie

Olej z awokado jest uniwersalnym olejem, przez co zyskał sporą popularność. Idealnie nadaje się zarówno do pielęgnacji włosów i skóry, jak również do celów spożywczych. Można go z powodzeniem stosować wewnętrznie i zewnętrznie, czerpiąc z tego liczne korzyści. Kosmetyki zawierające ten olej uznawane są za luksusowe, ze względu na jego intensywnie nawilżające i odżywiające działanie. Dla wielu osób jest to znacznie skuteczniejszy sposób na zadbane włosy, skórę i paznokcie niż nakładanie na siebie całej masy najróżniejszych preparatów drogeryjnych. Cena jest jak najbardziej adekwatna do jakości. Delikatny smak i zapach tego olejku sprawia, że znalazł szerokie zastosowanie także w kuchni. Jego uniwersalność kulinarna wynika z tego, że można go jeść nie tylko na surowo, ale i użyć do obróbki termicznej – gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania.


Polecane wpisy

  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Olejowanie włosów - efektywne sposoby naturalnej pielęgnacji
    Olejowanie włosów - efektywne sposoby naturalnej pielęgnacji
  • Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
    Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
    Serdecznik pospolity - właściwości, działanie i dawkowanie
  • Witamina A - występowanie, zapotrzebowanie i działanie
    Witamina A - występowanie, zapotrzebowanie i działanie

Poprzedni wpis Strączyniec – właściwości, działanie i skutki uboczne
Następny wpisPoziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.