Olej ryżowy – właściwości i zastosowanie

olej ryżowy właściwości i zastosowanieJakie olej ryżowy ma właściwości i zastosowanie wiadomo już od dawna i jest on szczególnie rozpowszechniony w krajach azjatyckich. Ma szerokie zastosowanie ze względu na swoją wartość odżywczą, działanie lecznicze oraz unikalny smak i zapach. Wobec tego stosuje się go w kosmetyce, w kuchni i nawet w przypadku niektórych dolegliwości zdrowotnych. Olej ten chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, zapobiega przedwczesnemu siwieniu włosów, obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwutleniająco, przyśpiesza gojenie się ran, sprzyja utrzymaniu smuklej sylwetki, obniża ciśnienie, ma działanie przeciwzapalne, zmniejsza uszkodzenia neuronów, wspomaga mineralizację kości, pomaga w dolegliwościach gastrycznych, poprawia funkcję wątroby i obniża poziom glukozy we krwi.

Właściwości

Coraz częściej stosujemy różnego typu oleje zimnotłoczone, wobec czego zaczynamy sięgać nie tylko po znane i rodzime oleje, ale także po oleje z różnych części świata. W kuchni azjatyckiej największe zastosowanie ma właśnie olej ryżowy, który warto wprowadzić także do swojego menu ze względu na liczne właściwości prozdrowotne.

Okazuje się, że związki zawarte w oleju ryżowym pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała, chronią przed zmianami nowotworowymi, łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy, regenerują skórę, sprzyjają zachowaniu młodzieńczego wyglądu, działają ochronnie na układ krążenia, czy też pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Olej z ryżu okazuje się być bardzo pomocny w walce z różnymi chorobami skóry.

Ponadto nawilża ją, oczyszcza i regeneruje oraz odżywia ze względu na zawartość witamin i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z ryżu działa także przeciwzapalnie, zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych, obniża poziom hormonu TSH u pacjentów borykających się z nadczynnością tarczycy oraz redukuje uszkodzenia neuronów i działa uspokajająco w przewlekłym stresie.

Wartości odżywcze

Olej ryżowy powstaje z otrąb ryżu, które poddawane są procesowi tłoczenia, bądź ekstrakcji. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie żółto kolorowej substancji o delikatnym orzechowym smaku i aromacie. Dzięki pozyskiwaniu go z łusek otaczających ziarno, do oleju przechodzą cenne dla naszego zdrowia fitoskładniki.

wartości odżywcze oleju ryżowego

Olej ryżowy dostępny jest zarówno w wersji rafinowanej, jak i nierafinowanej. Najwięcej składników odżywczych znajduje się oczywiście w oleju surowym, gdyż podgrzewanie oleju przyczynia się do dużych strat prozdrowotnych substancji. Jeśli więc zależy nam na zachowaniu działania leczniczego, należy zawsze wybierać oleje tłoczone na zimno. Olej rafinowany łatwo poznać po tym, że jest bezsmakowy i bezzapachowy. Z kolei ten tłoczony na zimno będzie miał delikatny posmak orzechów/migdałów.

100 ml oleju ryżowego dostarcza nam 880 kcal, gdzie aż prawie 90% stanowi tłuszcz (kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy). Olej ten zawiera także witaminy E i K, fitosterole, lecytynę, kwasy organiczne, tokoferole, gamma-oryzanol i inozytol.

Działanie lecznicze i prozdrowotne

Olej z ryżu zawiera silne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Chronią one bowiem przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które to właśnie przyczyniają się do przedwczesnego starzenia organizmu. Ze względu na zawartość witaminy E olej ryżowy nie tylko dostarcza tego cennego składnika do naszego organizmu, ale także przyśpiesza gojenie ran, regeneruje i wygładza skórę, spłyca zmarszczki. Chroni także skórę  przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Jako, że w oleju tym znajdują się różne mieszanki tłuszczów i steroli roślinnych, sprzyja on obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto poprawia profil lipidowy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych (w tym zawału i miażdżycy).

Spożywając regularnie zimnotłoczony olej z ryżu, możliwe jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Olej ten zawiera bowiem silne antyoksydanty, które nie tylko rozprawiają się z wolnymi rodnikami, ale dodatkowo chronią nasze DNA przed uszkodzeniami. Po olej z ryżu warto sięgać także w przypadku nieprzyjemnych objawów menopauzy, dzięki czemu można złagodzić uderzenia gorąca, nocne poty czy też zaczerwienienie twarzy.

Jednym z najcenniejszych składników oleju ryżowego jest gamma-oryzanol, który jest aż czterokrotnie silniejszym antyoksydantem od witaminy E. Hamuje on utlenianie cholesterolu i podwyższa poziom dobrej frakcji LDL, a ponadto zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pożywienia. Substancja ta ma pozytywny wpływa na poziom TSH i na wzrost masy mięśniowej. Okazuje się, że przyjmowanie go w tracie wysiłku fizycznego zwiększa ilość uwalnianych endorfin i sprzyja on rozbudowie masy mięśniowej. Co więcej, gamma-oryzanol blokuje procesy zapalne i poprawia samopoczucie psychiczne (wspiera walkę z depresją).

Właściwości kosmetyczne

Olej ryżowy zawiera kwasy oleinowy i linolowy, które posiadają właściwości regenerujące i zmiękczające skórę. Posiada także właściwości pielęgnacyjne i przeciwutleniające. Olej z ryżu wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe, przyśpiesza gojenie się ran, stymuluje regenerację skóry, wygładza ją i chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Witamina E zawarta w oleju ryżowym wpływa korzystnie na gospodarkę wodną skóry, mikrocyrkulację, chroni włókna kolagenu i elastyny oraz odmładza skórę. Stosując kosmetyki zawierające ten cenny olej, można przywrócić skórze promienny wygląd i cieszyć się młodzieńczym wyglądem przez znacznie dłuższy okres czasu.

Zastosowanie

Olej ryżowy ma szerokie zastosowanie, przez co można spotkać go nie tylko w wielu potrawach, ale także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji ciała. Świetnie sprawdza się nie tylko w wersji na zimno, ale nadaje się również do pieczenia i smażenia, przez co stosowany jest przez szefów kuchni na całym świecie. Może być dodany zarówno do przystawki, jak i do dania głównego, do pieczenia ciast oraz do smażenia na głębokim oleju.

W kuchni

Olej ryżowy charakterystyczny jest dla kuchni Azji wschodniej, ale coraz częściej stosowany jest także w kuchni polskiej. To efekt podróży Polaków i fascynacji kuchnią wschodnią. Używanie oleju ryżowego do smażenia pozwala na zachowanie oryginalnego smaku potraw.

Nadaje się zarówno do stosowania na surowo, jak i do smażenia. Wysoka temperatura dymienia (230st. C) sprawia, że podczas smażenia olej nie pryska, nie przypala się. Nie trzeba się też martwić, że podczas obróbki termicznej zaczną uwalniać się szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans.

Można smażyć na nim mięso, warzywa i owoce morza oraz frytki i talarki ziemniaczane. Na korzyść tego oleju przemawia także niska wchłanialność tłuszczu przez potrawy, co pozwala na zachowanie ich oryginalnego smaku i niższej kaloryczności.

zastosowanie oleju z ryżu

Zimnotłoczony olej ryżowy idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek i surówek oraz do przygotowania sosów i dressingów. Jako, że olej ten ma delikatny orzechowy posmak, nadaje on daniom unikalnego charakteru. Bardzo dobrze komponuje się z daniami włoskimi na bazie makaronu.

W kosmetyce

Olej z ryżu świetnie sprawdza się także w kosmetyce, o czym zresztą wiedzą doskonale Azjatki. Znajdziemy go wobec tego w wielu kosmetykach typu balsamy, kremy, mydła, mleczka i maseczki do ciała. Po olej ten sięga się często także w gabinetach kosmetycznych i do masażu.

Związki zawarte w oleju ryżowym chronią skórę, regenerują, a do tego nawilżają ją i opóźniają proces starzenia się komórek. Jako, że olej ten nie wywołuje alergii i łatwo się wchłania, można stosować go na całe ciało i to bez obawy o pozostawienie tłustych śladów na skórze. Jest on zalecany szczególnie osobom z cerą suchą, naczynkową i skłonną do podrażnień. Wystarczy codziennie wcierać go w skórę twarzy, a już po tygodniu efekty będą widoczne.

Olej ryżowy można śmiało stosować także na włosy, dzięki czemu możemy uchronić je przed siwieniem oraz nadać im blask. Stosowanie tego oleju na skórę głowy spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ilość wypadających włosów. Ponadto struktura włosów zostaje wzmocniona, a kosmyki stają się grubsze. Olej z ryżu stymuluje także mieszki włosowe do wzrostu.

Podsumowanie informacji

Chociaż olej ryżowy jest typowo azjatyckim olejem, to jednak warto stosować go nie tylko podczas przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej, ale do codziennego użytku. Jest to uniwersalny olej, który nadaje się zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia. Ponadto olej ten posiada całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Zaletą oleju z ryżu jest także to, że jest on trwały i nie jełczeje tak szybko jak inne oleje; można przechowywać go w temperaturze pokojowej.


OPINIE i KOMENTARZE

12345 (5 głosów, średnio: 5,00 z 5)
Olej ryżowy – właściwości i zastosowanie
Loading...

Dodaj komentarz