Aminek egipski jak nietrudno się domyślić, jest rośliną pochodzącą ze starożytnego Egiptu. Napary z jego owoców były zalecane osobom borykającym się z dusznościami, bolesnymi miesiączkami i schorzeniami układu moczowego. Ammi visnaga ceniony jest za swoje rozkurczające działanie. Przynosi ulgę przy kolce i ukojenie w nerwicach wegetatywnych oraz przyspiesza oczyszczanie organizmu i przeciwdziała zastojowi moczu. Kela egipska polecana jest także przy stanach przed i pozawałowych serca oraz innych chorobach tego narządu. Pomaga nawet w nieżytach żołądka i jelit oraz w chorobie wrzodowej; stosuje się ją w przypadku problemów związanych ze skurczami pęcherzyka żółciowego i przewodu żółciowego.
Biologia i uprawa
Aminek Egipski porastał niegdyś rejony starożytnego Egiptu, a obecnie można spotkać go w Azji Zachodniej, północnej części Afryki, a nawet w Europie Południowej. Rośnie dziko na Maderze oraz Wyspach Kanaryjskich i jest to jedno- lub dwuroczna roślina sięgająca do metra wysokości. Aminek egipski jest dużą i rozgałęzioną rośliną, której korzeń przypomina kształtem marchew; jest on jednak koloru białego. Kwiaty aminku są zebrane w baldachim, są małe i niestety nie mają zbyt ładnego zapachu. Co ciekawe, są obupłciowe. Roślina ta z wyglądu podobna jest do kopru włoskiego; górne liście mogą być potrójnie pierzaste, natomiast te dolne są pojedynczo pierzaste. Najcenniejszą częścią rośliny nie jest jednak korzeń, ani też liście, tylko owoce. Zawierają one liczne związki bioaktywne. W nasionach Aminku egipskiego znajdują się flawonoidy, furanochromony, piranokumaryny, fitosterole, kwasy polifenolowe, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe i związki białkowe.
Roślina ta nie ma zbyt wielkich wymagań siedliskowych. Jest ciepłolubna, a jej okres wegetacji wynosi od 160 do 210 dni. W związku z tym w polskim klimacie niezbyt dobrze się czuje ze względu na wczesne przymrozki. Ciepłolubność i długi okres wegetacji sprawiają, że Ammi visnaga jest bardzo trudna w uprawie w polskich warunkach klimatycznych. Nasiona wysiewa się prosto do gruntu na przełomie kwietnia i maja. Kiełki pojawiają się już po 10-14 dniach. Wymagana temperatura to 15-18 st. C. Aminek zębodłubka preferuje stanowisko słoneczne i nie ma dużych wymagań glebowych – roślina będzie rosła nawet na słabym podłożu. Stanowisko powinno być osłonięte przed zimnym wiatrem; źle znosi przesadzanie, ze względu na swój palowy system korzeniowy. Kwitnie w lipcu i sierpniu. W Polsce trzeba liczyć się z tym, że trudno jest doczekać się owocowania Ammi visnaga w ogrodzie. Roślina ta nie potrzebuje nawożenia, ani też regularnego podlewania. Należy pamiętać o nawadnianiu podłoża latem w przypadku dłuższego okresu słonecznych dni i towarzyszącej im suszy.
Aminek egipski: właściwości
Najważniejszą częścią Aminku egipskiego są jego nasiona, które wykazują prozdrowotne działanie na ludzki organizm. Lecznicze właściwości tej rośliny wykorzystywane były już w Starożytności; nasiona stosowano do redukowania i znoszenia stanów skurczowych w obrębie oskrzeli. Służyły one także do usprawniania przepływu moczu i jego wydalania. Aminek egipski pomocny jest przy astmie, gdyż przeciwdziała atakom astmatycznym, ponadto łagodzi objawy związane z dusznością oddechową. Przynosi on ukojenie przy bólu związanym ze skurczami mięśni gładkich, redukuje stany zapalne w organizmie i przyspiesza gojenie się ran. Roślina ta może nawet zwiększyć przepływ krwi w naczyniach wieńcowych. Owoce Aminku egipskiego działają łagodnie przeciwbakteryjnie. Stosowane zewnętrznie pomagają przy schorzeniach, takich jak łuszczyca i łysienie plackowate.
Kela egipska: działanie i zastosowanie
Aminek egipski jest rośliną leczniczą o działaniu rozkurczającym. Stosowana jest w schorzeniach, takich jak choroba wieńcowa, kamica nerkowa, astma oskrzelowa, łuszczyca i łysienie. Związki zawarte w owocach tej rośliny rozszerzają naczynia krwionośne jelit, przeciwdziałając skurczom mięśni gładkich, macicy i oskrzeli. Nie tylko jednak wykorzystywany jest owoc aminku. Jego twarde szypuły używane są do wytwarzania wykałaczek. Piękne kwiatostany aminku zostały docenione przez florystów, dlatego też bardzo chętnie sięga się po nie jako dodatek do bukietów. Kwiaty tej rośliny są niezwykle trwałe i majestatyczne. Są w stanie utrzymać świeżość w wazonie nawet do dwóch tygodni. Nawet w formie zasuszonej pięknie się prezentują. Aminek egipski jest łatwy w uprawie, wobec czego idealnie nadaje się do obsadzenia wyższych rabatek w ogrodzie – pełni wówczas funkcję dekoracyjną.
Po Ammi visnaga warto sięgać w przypadku kolek, bolesnych miesiączek, skurczów mięśni i przerostu gruczołu krokowego. Przyspiesza on procesy oczyszczania organizmu z nagromadzonych toksyn, a silne działanie rozkurczowe tej rośliny pomaga w stanach spastycznych moczowodów i pęcherza moczowego. Usprawnia też funkcjonowanie układu trawiennego i wydalniczego. Jest to naturalny środek na uchronienie się przed zastojami moczu. Kela egipska znalazła zastosowanie w leczeniu problemów zdrowotnych, takich jak miażdżyca tętnic, angina, kaszel, koklusz, wysoki poziom cholesterolu, zespół napięcia przedmiesiączkowego i bielactwo.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Aminek egipski nie jest polecany kobietom ciężarnym i karmiącym piersią ze względu na swoje silne działanie rozkurczowe. Nie powinny sięgać po niego także osoby borykające się z niewydolnością nerek, anemią i jaskrą. Bardzo ważne jest także to, aby nie sięgać po preparaty z aminkiem egipskim w przypadku ekspozycji na promieniowanie słoneczne, gdyż zawarte w nasionach tej rośliny związki zwiększają oddziaływanie promieni UV na skórę. Może wówczas dojść do wystąpienia dotkliwych poparzeń czy też powstania przebarwień. Konieczne jest stosowanie kremów ochronnych z filtrem przeciwsłonecznym o większym faktorze.
Preparaty z aminkiem egipskim i domowe przepisy
Aminek Egipski najczęściej dostępny jest jako surowiec zielarski w postaci całych lub sproszkowanych owoców. Można go również dostać w formie herbatek do zaparzenia czy też suplementów diety. Znajdziemy go także w lekach o działaniu rozkurczowym. W tabletkach razem z kruszyną i tatarakiem działa zobojętniająco na kwas żołądkowy; wykazuje też działanie przeciwzapalne.
Do przygotowania wywaru z owoców Aminku potrzebować będziemy 10 g nasion i 300 ml wody. Owoce zalewamy wodą, po czym doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około dziesięć minut. Następnie wyłączamy palnik i odstawiamy wywar na dwadzieścia minut, po czym przecedzamy i mamy gotową miksturę do wypicia.
Z owoców Aminku egipskiego można zrobić także nalewkę prozdrowotną. Jej przygotowanie jest banalnie proste, dlatego też warto poświęcić chwilę czasu na jej wykonanie. Potrzebować będziemy 100 g owoców Aminku i połowy litra alkoholu 60%. Zasada jest taka, aby nalewkę wykonać w proporcji 1:5, czyli jedna część owoców i pięć części alkoholu. Wystarczy zalać owoce alkoholem i pozostawić w zamknięciu na co najmniej dwa tygodnie, pamiętając o regularnym potrząsaniu miksturą. Na koniec wystarczy przefiltrować nalewkę i mamy gotowy trunek o właściwościach prozdrowotnych.
Cena
Za 50 g owoców Aminku egipskiego zapłacimy niecałe trzy złote. Właściwości zdrowotne i dodatkowo niska cena zachęcają do jego stosowania.