• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Babka płesznik i zalety jej stosowania 8 czerwca 2016

Babka płesznik i zalety jej stosowania

Babka płesznik i zalety jej stosowania

Ojczyzną tej niezwykłej rośliny są rejony Morza Śródziemnego, północna Afryka i zachodnia Azja. Jej nasiona pod względem wizualnym przypominają popularne siemię lniane, a także… pchłę.Stąd babka płesznik nazywana jest także pchlicą lub pchlim nasieniem. Mają ciemnobrązową barwę, są błyszczące, owalne i kryją w sobie duże ilości błonnika, a także białko, sterole i aukubinę.

Babka płesznik ma opinię bardzo pozytywnie wpływającego na funkcjonowanie organizmu naturalnego specyfiku, który wciąż jest zbyt mało popularny i doceniany. Zwolennicy medycyny ludowej polecali stosować babkę płesznik przy kaszlu (jako środek przeciwkaszlowy i wykrztuśny), czerwonce i przy bólach w chorobie reumatycznej oraz przy artretyzmie.Badania przeprowadzone współcześnie potwierdzają, że roślina ta posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Babka płesznik – nasiona dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością w bardzo przyzwoitej cenie, jak na właściwości, które posiada, dodatkowo zachęcając do wprowadzenia tej rośliny na stałe do diety.

Właściwości lecznicze

Babka płesznik znajduje zastosowanie szczególnie w przypadku okresowych zaparć. Nasiona babki płesznik pod wpływem kontaktu z wodą wytwarzają śluz, tworząc żel, który bardzo korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Polecane są zwłaszcza osobom borykającym się z zaparciami, a także związanymi często z tym problemem hemoroidami. Nasiona babki płesznik pomagają zmniejszyć swędzenie, bóle i ograniczyć krwawienia. Nasiona tej rośliny za sprawą substancji śluzowych, powlekając ścianki jelit, działają lekko przeczyszczająco.

Z dobrym efektem można je też stosować w przypadku biegunek, gdyż zwiększają one stopień lepkości mas jelitowych normalizując częstotliwość wypróżnień. Dodatkowo wpływają pozytywnie na rozwój korzystnych dla jelit bakterii.

Poza tym, regularne stosowanie babki płesznik w diecie łagodzi wszelkie podrażnienia ścianek zarówno jelit, przełyku, jak i odbytu. Działanie osłonowe i przeciwzapalne powoduje, że poleca się jej stosowanie u osób z chorobą wrzodową, zespołem jelita drażliwego i wszelkimi podrażnieniami przewodu pokarmowego.

Wydzielający się z nasion pod wpływem wilgoci śluz to jeden z powodów, dla których roślina ta pomaga przy zaparciach. Drugim jest wysoka zawartość błonnika w babce płesznik, który wzmaga perystaltykę jelit, a tym samym usprawnia trawienie.

Obecna w nasionach babki płesznik aukubina wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Cholesterol

Wprowadzenie nasion babki do jadłospisu, dzięki obecności błonnika pomoże nam również zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu (obniża poziom „złego”, a podnosi poziom „dobrego” cholesterolu) i sprawnie oczyścić organizm z substancji szkodliwych, w tym metali ciężkich i związków kancerogennych. Tę właściwość babki płesznik powinny docenić zwłaszcza osoby z problemami sercowo- naczyniowymi i miażdżycą.

Pomaga zredukować poziom cukru we krwi

Badania przeprowadzone nad wpływem nasion tej rośliny na poziom cukru wykazały, że babka płesznik ma działanie regulujące stężenie glukozy, jak i insuliny we krwi.

Przydatna przy odchudzaniu

Babka płesznik ma zastosowanie również w pokonywaniu nadwagi. Pęczniejący pod wpływem wody w żołądku błonnik opóźnia opuszczanie żołądka przez pokarm, a co za tym idzie, na długi czas daje uczucie sytości. Poza tym nasiona babki zmniejszają stopień wchłaniania przez organizm tłuszczu i przyspieszają przemianę materii.

Stosuj przy łuszczycy!

Napar z nasion babki płesznik warto stosować w formie okładów także przy problemach skórnych, takich jak: łuszczyca, trądzik różowaty, czy atopowe zapalenie skóry. Okłady ze śluzu babki mają właściwości nawilżające oraz działają odżywczo na skórę, dlatego zalecane są w przypadku skóry suchej.

Jak stosować?

Najkorzystniej jest spożywać nasiona babki na zimno, bez dodawania ich do produktów, płynów, czy dań gorących, aby nie zmniejszać siły działania zawartych w nich składników, jak i nie redukować ilości dostarczanych do organizmu wartości odżywczych. Dobrze jest zarówno spożywać całe nasiona babki płesznik dodane, na przykład do ulubionego jogurtu, kefiru, maślanki, kompotu, przestudzonej herbaty, serka, surówek, sałatek, past, musli, jak i zjadać wytworzony z nich pod wpływem kontaktu z wodą kleik (kisiel).

Dawkowanie

Sposób dawkowania babki płesznik, tak jak i innych produktów, których nie należy spożywać bez ograniczeń powinien być zamieszczony na opakowaniu. Przykładowy sposób dawkowania podany przez jednego z producentów babki jest następujący:

3 łyżeczki nasion zalać 200 ml letniej wody, odczekać 5 minut, aż nasiona staną się pokryte warstwą śluzu, wymieszać i wypić. Pić 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem

Podczas stosowania nasion należy pić więcej płynów. Zaleca się wypijanie ok. 2 litrów wody w ciągu całego dnia.

Stosowanie w ciąży

Nasiona babki płesznik uchodzą za w pełni bezpieczny naturalny produkt, który nie szkodzi kobietom w ciąży, ani też nienarodzonemu dziecku. Pomaga natomiast pokonać częste w tym okresie zaparcia. Nie zaszkodzi jednak przed wprowadzeniem nasion do swojego jadłospisu zapytać o opinię lekarza prowadzącego.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Nie poleca się stosowania nasion babki płesznik w stanach skurczowych oraz w przypadku niedrożności jelit, bólów brzucha o nieznanej przyczynie, przy nudnościach i wymiotach. Nie należy spożywać ich także przed planowaną kolonoskopią.

Początkowo, włączenie nasion babki do diety może powodować uczucie pełności w brzuchu i wzdęcia. Z czasem dolegliwości te powinny ustąpić.

Uwaga!

Przy jednoczesnym stosowaniu nasion babki płesznik i innych leków należy zachowywać co najmniej 1- godzinny odstęp czasowy, ponieważ nasiona te mogą opóźniać wchłanianie leków.


Polecane wpisy

  • Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
    Woda jonizowana - właściwości, wady i zalety, opinie
  • Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
    Dąbrówka rozłogowa - właściwości i zastosowanie lecznicze
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
    Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
    Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie

Poprzedni wpis Babka jajowata – właściwości, zastosowanie i dawkowanie nasion
Następny wpisMorwa biała – właściwości, działanie i odchudzanie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.