Kasztany kojarzą nam się z brązowymi i twardymi owocami o gorzkim smaku, które są pożywieniem dla dzikiej zwierzyny.Jednakże kasztany jadalne można jeść zarówno na surowo, jak i w wersji ugotowanej, bądź upieczonej. Cieszą się one coraz większą popularnością w naszych kuchniach, gdyż nie tylko zadziwiają swoim niepowtarzalnym smakiem, ale także cennymi wartościami odżywczymi. Znajdziemy w nich lecytynę, kwas jabłkowy i cytrynowy, sacharozę, witaminy z grupy B, zdrowe tłuszcze nienasycone i potas. Dania przygotowane na ich bazie są niezwykle pożywne i zdrowe. Medycyna naturalna od dawna wykorzystuje kasztany jadalne ze względu na ich liczne właściwości lecznicze. Zawarte w nich substancje wzmacniają zarówno układ nerwowy, jak i odpornościowy, a ponadto obniżają ciśnienie.
Wartości odżywcze
Już w starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie doceniano kasztany jadalne za wartości odżywcze w nich ukryte. W Średniowieczu natomiast koncentrowano się na ich walorach leczniczych. W obecnych czasach większą uwagę przywiązuje się do zastosowania kulinarnego kasztanów jadalnych, niż do ich właściwości leczących.
-
witaminy i minerały
Kasztany jadalne zawierają spore ilości witaminy C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy i witaminę A. Ponadto nie brakuje w nich minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku.
-
kalorie
W 100 gramach surowych kasztanów jadalnych jest 213 kcal. W ich składzie znajdziemy 2,42 g białka, 2,26 g tłuszczu, 45,54 g węglowodanów i 8,1 g błonnika.
-
wartości odżywcze pieczonych kasztanów
W stugramowej porcji kasztanów jadalnych znajduje się 245 kcal. Białka jest tutaj 3,17 g, tłuszczu 3,17 g, węglowodanów 52,96 oraz błonnika 5,1 g. Warto wiedzieć, że pod wpływem obróbki cieplnej zwiększa się zawartość niektórych witamin i minerałów. Chodzi tutaj m. in. o ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk.
-
wartości odżywcze mąki kasztanowej
W porcji 10 g (1 łyżka) mąki kasztanowej znajduje się 35,50 kcal, 0,64 g białka, 7,1 g węglowodanów i 0,37 g tłuszczu.
Właściwości lecznicze
Kasztany jadalne już przez Rzymian były wykorzystywane jako afrodyzjak zwiększający potencję i popęd płciowy. Uznawali oni je za pożywienie wpływające korzystnie na kondycję fizyczną. Dzięki sporej zawartości potasu kasztany usprawniają funkcjonowanie naszego organizmu, a w tym regulują przemianę materii.
Regularne ich spożywanie pozwala dostarczyć witamin z grupy B, a także witamin A i C, dzięki czemu możliwe jest wzmocnienie organizmu i zabezpieczenie się przed szkodliwym wpływem patogenów. Ze względu na właściwości lecznicze kasztanów jadalnych warto więc po nie sięgać jesienią i zimą, kiedy to nasz organizm jest najbardziej narażony na infekcje i wirusy. W kasztanach jadalnych znajdziemy też lecytynę poprawiającą pamięć i kondycję psychiczną oraz escytynę łagodzącą obrzęki.
Jako, że kasztany nie zawierają glutenu, to mogą je śmiało jeść osoby chorujące na celiakię i mające alergię na gluten. Kasztany zaleca się także osobom borykającym się z dolegliwościami trzustki.
Jak jeść kasztany jadalne?
Jeśli chodzi o przyrządzanie kasztanów jadalnych, to mamy szerokie pole do popisu. Można jeść kasztany jadalne na surowo, bądź też poddać je obróbce termicznej i podawać w wersji uprażonej, ugotowanej lub usmażonej. Mąka kasztanowa idealnie nadaje się do tworzenia rozmaitych potraw i słodkich smakołyków. Jest to świetna alternatywa dla mąk zbożowych, które zawierają problematyczny dla wielu z nas gluten.
Jak przygotować, aby smakowały wybornie?
Jako, że kasztany jadalne są już ogólnodostępne, to można je kupić nawet w pobliskim markecie. Należy jednak starannie je wybierać. Najlepsze są owoce lśniące z twardą łupiną. W nadpsutych kasztanach można łatwo wyczuć wolną przestrzeń pod łupiną podczas delikatnego uciskania owocu.
Kasztany można gotować przez kwadrans w wodzie, prażyć przez dziesięć minut na patelni pod przykryciem, czy też piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Bardzo ważne jest, aby przed obróbką termiczną naciąć skórkę owoców, gdyż w przeciwnym razie kasztany mogą wybuchnąć w piekarniku, czy garnku. Po przestygnięciu owoców należy pozbawić je łupiny i błony. Kasztany jadalne można jeść z mięsem, dodawać je do zup, sosów i deserów, którym nadadzą słodkawy smak. Mogą być też ciekawą przystawką.
Myślę, że jednak warto spróbować orzechy jadalne. Dobrze, że nie trzeba szukać sposobów bo wszystko jest w jednym miejscu. Czekam na kolejne wyczerpujące wpisy, bo obecne są świetne. Kto by przypuszczał, że ba blogu sklepu można znaleźć tak praktyczną wiedzę.