• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Zdrowa żywność / Kasza gryczana niepalona – właściwości i wartości odżywcze 14 kwietnia 2017

Kasza gryczana niepalona – właściwości i wartości odżywcze

Kasza gryczana niepalona – właściwości i wartości odżywcze

Kasza gryczana jest jedną z najcenniejszych roślin ze względu na swój wyjątkowy skład i wartości odżywcze.Jest to alternatywa dla makaronu, ziemniaków czy ryżu, a to za sprawą jej prozdrowotnych właściwości. Jest to produkt zalecany zarówno wegetarianom, jak również osobom dbającym o sylwetkę, czy też chcącym wzmocnić swój organizm. Jako, że białko gryki w sposób naturalny nie zawiera glutenu, to kaszę mogą spożywać także osoby chorujące na celiakię. Zaleca się włączenie kaszy nieprażonej także kobietom w ciąży, palaczom, osobom narażonym na stres, przy osłabionym układzie immunologicznym, sportowcom, osobom w podeszłym wieku i tym odżywiającym się monodietetycznie. Jakie ma kasza gryczana niepalona właściwości?

Właściwości

Kasza gryczana niepalona posiada tak liczne zalety, że nie powinna stanowić jedynie skromnego i sporadycznego dodatku do drugiego dania, lecz winna na stałe zagościć w naszej kuchni i na naszych stołach jako danie główne,  serwowane, na przykład z różnymi sosami, czy gulaszem. Zyskująca, na szczęście, coraz większą popularność kasza gryczana niepalona ma właściwości niezwykle służące naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

A zatem kasza gryczana niepalona:

  • wspomaga układ nerwowy
  • zapobiega zaparciom
  • dodaje energii
  • wzmacnia kości
  • reguluje wydzielanie sebum
  • przeciwdziała trądzikowi
  • rozgrzewa organizm
  • zapobiega prostacie
  • usprawnia procesy metaboliczne
  • ułatwia zasypianie
  • redukuje stres
  • reguluje gospodarkę hormonalną
  • stabilizuje poziom glukozy we krwi
  • wspomaga odporność
  • działa przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie

Palona a niepalona – która lepsza?

Na wstępie należy wyjaśnić, że niepalona i nieprażona kasza gryczana oznaczają to samo, czyli kaszę suszoną i niepoddawaną obróbce cieplnej. Jest ona zacznie delikatniejsza w smaku, niż kasza palona. Różnicę widać także w kolorze; paloną kaszę gryczaną można łatwo poznać, gdyż jest ona całkowicie brązowa. Z kolei kasza nieprażona zachowuje zielonkawy odcień. Różnice widać także w składzie.

Znacznie więcej składników odżywczych, czyli cennych witamin i minerałów znajduje się w kaszy niepalonej, gdyż wysoka temperatura, którą traktowane są ziarna podczas prażenia niszczy te cenne składniki. Należy też pokreślić fakt, że obie te odmiany nie zwierają glutenu.

Wartości odżywcze

W składzie kaszy gryczanej nieprażonej znajdziemy sporo białka. W stu gramach jest od 13 do nawet 17 g dobrze przyswajalnego białka, które trawi się podobnie jak białka zawarte w roślinach strączkowych. Jest tutaj też sporo błonnika, a mianowicie od 12 do 16 g/100 g produktu. Kasza gryczana bogata jest też w magnez, gdyż stugramowa porcja zawiera go aż 220 mg. Jest to więc znacznie więcej niż w gorzkiej czekoladzie.

kasza gryczana niepalona wartości odżywcze

Jednak to jeszcze nie wszystko w aspekcie wartości odżywczych kaszy gryczanej niepalonej. Bardzo ważne jest, że w kaszy tej znajdują się aminokwasy egzogenne, czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Chodzi tutaj o lizynę poprawiającą wchłanianie wapnia i wzmacniającą odporność oraz o tryptofan niezbędny do produkcji serotoniny. Zawartość owych aminokwasów w kaszy niepalonej jest znacznie większa niż w pozostałych kaszach, czy nawet ryżu.

• kalorie

Kasza gryczana polecana jest dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia oraz chcących polepszyć kondycję swojego zdrowia fizycznego i psychicznego. Zaleca się ją także tym, którzy dbają o swoją linię, gdyż obfituje ona w cenny błonnik, który usprawnia przemianę materii, co ułatwia zrzucenie nadprogramowych kilogramów. 100 gram kaszy gryczanej to 336 kcal.

• witaminy i minerały

W kaszy nieprażonej znajduje się duża ilość potasu, a także witamin z grupy B – B1, B2, B6, PP. W ziarenkach znajdują się także żelazo, cynk, krzem, wapń i magnez, a także duża ilość witaminy E.

Jak ją gotować?

Najprostszą metodą przygotowania kaszy gryczanej jest wrzucenie torebki z kaszą do wrzątku na dwadzieścia minut. Jeśli jednak zależy nam na zachowaniu bardziej wyrazistego smaku, to można przygotować ją w tradycyjny sposób.

W tym celu należy wsypać ziarna do płaskiego rondla z osolonym wrzątkiem w proporcji szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, aż ziarna całkowicie wchłoną wodę. Następnie przenosi się naczynie z kaszą do piekarnika, aby doszła. Zamiast wody można także użyć rosołu, wywaru grzybnego czy też mleka.


Polecane wpisy

  • Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
    Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
    Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
    Poziewnik szorstki – właściwości i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
    Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie
    Witamina E - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Miód akacjowy – właściwości, krystalizacja i zastosowanie
Następny wpisKasztany jadalne – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

komentarze

  • Anita
    18 kwietnia 2017

    Przy kolejnych zakupach z całą pewnością nie zapomnę wrzucić niepalonej kaszy do koszyka. Tyle w niej dobroci!

    Odpowiedz
  • Izka
    2 czerwca 2020

    Lubię kaszę gryczaną w każdym daniu. Być może dlatego, że niegdyś była w domu sporym rarytasem. Dzisiaj jako osoba stroniąca od glutenu – korzystam z niej bardzo często. Nie zdawałam sobie jednak sprawy, że kasza palona ma gorsze właściwości, dlatego też od dzisiaj – za sprawą tego artykułu postanowiłam całkowicie przerzucić się na kaszę niepaloną. Mam nadzieję, że jej właściwości sensoryczne będą całkiem podobne!

    Odpowiedz
  • tadek
    23 stycznia 2021

    uwielbiam kaszę białą prażoną czyli parowaną ze skwarkami ze słoniny lub boczku . dla mnie takie danie to rewelacja

    Odpowiedz

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.