Kasza gryczana jest jedną z najcenniejszych roślin ze względu na swój wyjątkowy skład i wartości odżywcze.Jest to alternatywa dla makaronu, ziemniaków czy ryżu, a to za sprawą jej prozdrowotnych właściwości. Jest to produkt zalecany zarówno wegetarianom, jak również osobom dbającym o sylwetkę, czy też chcącym wzmocnić swój organizm. Jako, że białko gryki w sposób naturalny nie zawiera glutenu, to kaszę mogą spożywać także osoby chorujące na celiakię. Zaleca się włączenie kaszy nieprażonej także kobietom w ciąży, palaczom, osobom narażonym na stres, przy osłabionym układzie immunologicznym, sportowcom, osobom w podeszłym wieku i tym odżywiającym się monodietetycznie. Jakie ma kasza gryczana niepalona właściwości?
Właściwości
Kasza gryczana niepalona posiada tak liczne zalety, że nie powinna stanowić jedynie skromnego i sporadycznego dodatku do drugiego dania, lecz winna na stałe zagościć w naszej kuchni i na naszych stołach jako danie główne, serwowane, na przykład z różnymi sosami, czy gulaszem. Zyskująca, na szczęście, coraz większą popularność kasza gryczana niepalona ma właściwości niezwykle służące naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
A zatem kasza gryczana niepalona:
- wspomaga układ nerwowy
- zapobiega zaparciom
- dodaje energii
- wzmacnia kości
- reguluje wydzielanie sebum
- przeciwdziała trądzikowi
- rozgrzewa organizm
- zapobiega prostacie
- usprawnia procesy metaboliczne
- ułatwia zasypianie
- redukuje stres
- reguluje gospodarkę hormonalną
- stabilizuje poziom glukozy we krwi
- wspomaga odporność
- działa przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie
Palona a niepalona – która lepsza?
Na wstępie należy wyjaśnić, że niepalona i nieprażona kasza gryczana oznaczają to samo, czyli kaszę suszoną i niepoddawaną obróbce cieplnej. Jest ona zacznie delikatniejsza w smaku, niż kasza palona. Różnicę widać także w kolorze; paloną kaszę gryczaną można łatwo poznać, gdyż jest ona całkowicie brązowa. Z kolei kasza nieprażona zachowuje zielonkawy odcień. Różnice widać także w składzie.
Znacznie więcej składników odżywczych, czyli cennych witamin i minerałów znajduje się w kaszy niepalonej, gdyż wysoka temperatura, którą traktowane są ziarna podczas prażenia niszczy te cenne składniki. Należy też pokreślić fakt, że obie te odmiany nie zwierają glutenu.
Wartości odżywcze
W składzie kaszy gryczanej nieprażonej znajdziemy sporo białka. W stu gramach jest od 13 do nawet 17 g dobrze przyswajalnego białka, które trawi się podobnie jak białka zawarte w roślinach strączkowych. Jest tutaj też sporo błonnika, a mianowicie od 12 do 16 g/100 g produktu. Kasza gryczana bogata jest też w magnez, gdyż stugramowa porcja zawiera go aż 220 mg. Jest to więc znacznie więcej niż w gorzkiej czekoladzie.
Jednak to jeszcze nie wszystko w aspekcie wartości odżywczych kaszy gryczanej niepalonej. Bardzo ważne jest, że w kaszy tej znajdują się aminokwasy egzogenne, czyli te, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Chodzi tutaj o lizynę poprawiającą wchłanianie wapnia i wzmacniającą odporność oraz o tryptofan niezbędny do produkcji serotoniny. Zawartość owych aminokwasów w kaszy niepalonej jest znacznie większa niż w pozostałych kaszach, czy nawet ryżu.
• kalorie
Kasza gryczana polecana jest dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia oraz chcących polepszyć kondycję swojego zdrowia fizycznego i psychicznego. Zaleca się ją także tym, którzy dbają o swoją linię, gdyż obfituje ona w cenny błonnik, który usprawnia przemianę materii, co ułatwia zrzucenie nadprogramowych kilogramów. 100 gram kaszy gryczanej to 336 kcal.
• witaminy i minerały
W kaszy nieprażonej znajduje się duża ilość potasu, a także witamin z grupy B – B1, B2, B6, PP. W ziarenkach znajdują się także żelazo, cynk, krzem, wapń i magnez, a także duża ilość witaminy E.
Jak ją gotować?
Najprostszą metodą przygotowania kaszy gryczanej jest wrzucenie torebki z kaszą do wrzątku na dwadzieścia minut. Jeśli jednak zależy nam na zachowaniu bardziej wyrazistego smaku, to można przygotować ją w tradycyjny sposób.
W tym celu należy wsypać ziarna do płaskiego rondla z osolonym wrzątkiem w proporcji szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, aż ziarna całkowicie wchłoną wodę. Następnie przenosi się naczynie z kaszą do piekarnika, aby doszła. Zamiast wody można także użyć rosołu, wywaru grzybnego czy też mleka.
Przy kolejnych zakupach z całą pewnością nie zapomnę wrzucić niepalonej kaszy do koszyka. Tyle w niej dobroci!
Lubię kaszę gryczaną w każdym daniu. Być może dlatego, że niegdyś była w domu sporym rarytasem. Dzisiaj jako osoba stroniąca od glutenu – korzystam z niej bardzo często. Nie zdawałam sobie jednak sprawy, że kasza palona ma gorsze właściwości, dlatego też od dzisiaj – za sprawą tego artykułu postanowiłam całkowicie przerzucić się na kaszę niepaloną. Mam nadzieję, że jej właściwości sensoryczne będą całkiem podobne!
uwielbiam kaszę białą prażoną czyli parowaną ze skwarkami ze słoniny lub boczku . dla mnie takie danie to rewelacja