Kasze różnego rodzaju wracają ostatnio do łask po długim okresie, gdy w sklepach powszechne były najwyżej trzy ich rodzaje – jęczmienna, gryczana i kasza manna. Za sprawą swoich korzystnych dla zdrowia właściwości, także i inne rodzaje kasz są coraz częściej stosowane w kuchniach tradycyjnych, wegańskich i wegetariańskich, a także dietach uwzględniających potrzeby sportowców, małych dzieci lub osób chorych.
Kasza bulgur jest kaszą z pszenicy durum, pochodzącą i szeroko stosowaną w kuchni tureckiej oraz bliskowschodniej. Ta występująca w trzech odmianach (w zależności od wielkości i grubości ziaren) kasza była znana już w Starożytności, a dziś zostaje odkryta na nowo najpierw przez kulinarnych blogerów, a potem przez wszystkich ludzi zakochanych w ciekawych, niebanalnych smakach.
Kasza bulgur to jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych kasz. Od kuskusu, czy kaszy manny, również produkowanych z pszenicy, wyróżnia ją przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, który pomaga utrzymać wagę na stałym poziomie, jak również reguluje pracę jelit, a przyspieszając ich perystaltykę pomaga pozbyć się uciążliwych i niekorzystnych dla zdrowia zaparć. Bulgur to też cenne źródło wielu witamin i minerałów, których niedobory mogą zachwiać funkcjonowanie różnych narządów. Jej regularne spożywanie korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu.
Właściwości kaszy bulgur
Jeśli chodzi o zdrowotne właściwości, kasza bulgur nie ma sobie równych. Zawiera mnóstwo kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków, takich jak wapń, potas, magnez i sód. Jest bogata w błonnik, więc poleca się ją osobom, które są w trakcie kuracji odchudzającej albo mają za wysoki poziom cholesterolu.
Regularne spożywanie kaszy bulgur zmniejsza zagrożenie pojawienia się miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Bulgur zawiera również mnóstwo żelaza – jest idealna dla osób z anemią, czy osób na dietach roślinnych, wegetariańskich i wegańskich. Ponadto kasza bulgur zawiera mnóstwo witamin z grupy B, które są niezbędne do właściwej pracy układu nerwowego.
Osoby, które mają problemy z bólami głowy, są wiecznie nerwowe i rozdrażnione, jak najszybciej powinny włączyć do swojego jadłospisu bulgur. Kasza będzie również doskonałym dodatkiem w menu kobiet w ciąży, czy młodych matek – ponieważ zawiera mnóstwo witaminy B9, inaczej zwanej kwasem foliowym, zapewni zdrowie i matce, i dziecku.
Kalorie
Wiele osób z pewnością zanim sięgnie po kaszę bulgur wpisze w internecie „bulgur kcal” albo „kasza bulgur wartości odżywcze”, chcąc się dowiedzieć, czy dania na bazie kaszy bulgur to dobry pomysł w przypadku osób na diecie odchudzającej. Okazuje się, że kasza bulgur to pokarm szczególnie polecany osobom mającym problemy z utrzymaniem stałej wagi. Bulgur zawiera bowiem mnóstwo błonnika – przyspiesza więc metabolizm i ułatwia wypróżnianie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaparć, a wielu specjalistów uważa nawet, że zapobiega powstawaniu nowotworów jelita grubego.
Kasza bulgur to również świetny produkt dla diabetyków, ponieważ ma dość niski indeks glikemiczny (IG = 46) i nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi. Dania z dodatkiem kaszy bulgur są zatem korzystne dla cukrzyków.
Przepisy z kaszą bulgur
W związku ze stosunkowo krótką dostępnością na polskim rynku, niewiele osób wie, jak gotować bulgur. Tymczasem przygotowanie potraw z tej kaszy jest niezwykle proste, w dodatku nadaje się ona do przyrządzania mnóstwa różnych sałatek, zup i dań na słodko. Warto zacząć od sałatek, które są dość proste.
Świetnie sprawdza się tu odmiana gruboziarnista, którą należy wcześniej gotować około 7 minut bez przykrycia, wcześniej zalewając wrzątkiem. Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów stanowi świetne, nietrudne połączenie. Warto hojnie przyprawiać potrawy z kaszy bulgur, używając indyjskich przypraw – to pozwala wydobyć z niej jej charakter i stworzyć wyjątkowe, niebanalne smaki.
Kasza bulgur z warzywami to sposób na bardzo szybkie, smaczne i wartościowe danie. Zawierające kaszę bulgur przepisy to także pieczone, faszerowane warzywa – na przykład papryki, cebule lub dojrzałe bakłażany.
Z kolei drobnoziarniste odmiany kaszy służą to przygotowania tradycyjnego tureckiego dania o nazwie pilaw. W swojej pierwotnej postaci pilawy zawierają baraninę i ryby smażone z dużą ilością ostrych, korzennych przypraw.
Tradycyjne przepisy z kaszą bulgur nabrały w Europie nieco innego wyrazu – baraninę i ryby zastępuje się, na przykład wołowiną lub drobiem. Taka kasza bulgur po turecku ma także swoje wegańskie odmiany – kuchnia roślinna nie zna granic i zależy jedynie od wyobraźni gotujących. Z kolei kasza bulgur na słodko może stanowić bazę wielu zdrowszych odmian tradycyjnych deserów.
Kasza bulgur a dieta bezglutenowa
Czy kasza bulgur zawiera gluten? To pytanie zapewne zadają sobie osoby będące na diecie bezglutenowej. Odpowiedź jest twierdząca, ponieważ bulgur powstaje z pszenicy, zawiera więc spore ilości glutenu – nie nadaje się do spożywania przez osoby chorujące na celiakię.