Zdecydowanie herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie. Jej fanów jest więcej, niż zwolenników kawy.I nic dziwnego – herbata Akbar ma wiele prozdrowotnych właściwości, doskonale pachnie, pasuje na każdą porę dnia i nocy. Do tego występuje w wielu odmianach, dlatego każdy może odnaleźć swoją ulubioną. Niezależnie od tego, czy sięgniemy po wersję ekspresową, czy liściastą (sypaną) napar ten przyniesie naszemu zdrowiu mnóstwo korzyści. W zależności od tego, którą jej odsłonę wybierzemy, rozgrzeje nas i odpręży – jeśli podamy ją gorącą albo orzeźwi i ochłodzi, gdy przyrządzimy sobie herbatę Akbar mrożoną z kostkami lodu.
Cejlońska herbata Akbar – dlaczego jest tak wyjątkowa?
Cejlon jest wyspą leżącą na Oceanie Indyjskim. Znajduje się na niej niewielkie państwo, Sri Lanka, które słynne jest na cały świat z produkcji wysokogatunkowej herbaty. Pierwsze plantacje herbaciane zostały założone tutaj już w XIX wieku. Wcześniej zbocza gór Sri Lanki pokryte były krzakami kawy, jednak po epidemii zarazy tych krzewów, zdecydowano się zmienić rodzaj produkcji.
Najlepsza gatunkowo herbata cejlońska rośnie na dużej wysokości – aż na 1200 m.n.p.m. W tym miejscu klimat jest wyjątkowo sprzyjający. Jest tu chłodno i wilgotno, krzewy powoli mogą się rozwijać, pozostawiając w swoich liściach esencję składników odżywczych i aromatycznych.
Na niższych wysokościach, to jest 500 m.n.p.m., uprawiane są również dobre gatunki herbat, jednak te wykorzystywane są głównie do mieszanek. Nie są tak aromatyczne i napar z nich nie jest tak złocisty jak z liści herbat wysokogórskich.
Zdecydowany smak z nutą cierpkości i delikatnym, gorzkim posmakiem oraz żywicznymi nutami zapachowymi – to wszystko ma herbata cejlońska. Właściwości tej herbaty, a w szczególności jej moc sprawiają, że spożywanie naparu ze Sri Lanki może zastępować picie kawy.
Co więcej, mówiąc o wysokogatunkowej herbacie cejlońskiej nie sposób nie wspomnieć o jej właściwościach prozdrowotnych. Codzienne spożywanie herbaty pomaga chronić się przed nowotworami, wspomaga pracę układu krwionośnego i oczyszcza organizm. Herbata Akbar doskonale koi pragnienie, może być spożywana zarówno na gorąco jako tradycyjny napar, ale świetnie sprawdza się też jako chłodny napój z kostkami lodu i liśćmi świeżych ziół.
Mieszkańcy Sri Lanki do perfekcji opanowali sadzenie, zbiory i suszenie swojego herbacianego bogactwa. Obecnie część produkcji wykonywana jest maszynowo, jednak w dalszym ciągu do zbiorów zatrudniane są indywidualne osoby. Każdy liść z osobna zrywany jest ręcznie, co wymaga precyzji i dużej ilości czasu. Z herbaty cejlońskiej produkowane są różne rodzaje suszu – począwszy od całych liści, poprzez mielone, które dodawane są do różnorodnych mieszanek, np. smakowych.
Specjalnie wyhodowane na Sri Lance krzewy są spokrewnione ze szczepami C. Sinensis i C. Assamica, uprawianymi w rejonach chińskich oraz Assamie. Przez blisko kilkadziesiąt lat prowadzono prace nad wyselekcjonowaniem najlepszej jakości krzewów, które idealnie wkomponowały się w klimat wyspy.
Herbata uprawiana na Cejlonie ma odrębny smak od wszystkich innych światowych herbat ze względu właśnie na unikalne połączenie warunków klimatycznych, oryginalnych szczepów, które nie utrzymają się w innych glebach oraz bogatego doświadczenia plantatorów.
Doskonała jakość w rozsądnej cenie
Herbata cejlońska Akbar charakteryzuje się wyśmienitym aromatem, złocistym kolorem naparu i bogatym wachlarzem smakowym. Sięgając po produkty tej marki, mamy pewność, że pijemy napar z zachodnich stoków górskich Sri Lanki. Z liści zbieranych w tym miejscu powstają zarówno herbaty liściaste, jak i ekspresowe i różnorodne smakowe mieszanki.
Herbata Gold to napój, który szczególnie przypadnie do gustu osobom o wymagającym podniebieniu. Ma wyrazisty, ciemnoczerwony kolor, idealnie skomponowany bukiet zapachowy i świetnie relaksuje po ciężkim dniu. Spożywana do śniadania nada nam energii, zwłaszcza z kroplą dobrej jakości mleka.
Herbata czarna ekspresowa tej to doskonały wybór dla osób ceniących własny czas, ale także mających duże wymagania względem herbaty. W przeciwieństwie do typowych sklepowych mieszanek, całość suszu w torebkach pochodzi z Cejlonu. A to, jak wspomniano wcześniej, jest gwarantem najwyższej jakości produktu.
Herbaty cejlońskie Akbar smakują zarówno osobom od lat spożywającym herbatę wysokogatunkową jak i osobom, które dopiero poznają swoje preferencje w tym względzie.