• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Herbaty / Herbata Akbar – urzekający napój ze Sri Lanki 17 stycznia 2019

Herbata Akbar – urzekający napój ze Sri Lanki

Herbata Akbar – urzekający napój ze Sri Lanki

Zdecydowanie herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie. Jej fanów jest więcej, niż zwolenników kawy.I nic dziwnego – herbata Akbar ma wiele prozdrowotnych właściwości, doskonale pachnie, pasuje na każdą porę dnia i nocy. Do tego występuje w wielu odmianach, dlatego każdy może odnaleźć swoją ulubioną. Niezależnie od tego, czy sięgniemy po wersję ekspresową, czy liściastą (sypaną) napar ten przyniesie naszemu zdrowiu mnóstwo korzyści. W zależności od tego, którą jej odsłonę wybierzemy, rozgrzeje nas i odpręży – jeśli podamy ją gorącą albo orzeźwi i ochłodzi, gdy przyrządzimy sobie herbatę Akbar mrożoną z kostkami lodu.

Cejlońska herbata Akbar – dlaczego jest tak wyjątkowa?

Cejlon jest wyspą leżącą na Oceanie Indyjskim. Znajduje się na niej niewielkie państwo, Sri Lanka, które słynne jest na cały świat z produkcji wysokogatunkowej herbaty. Pierwsze plantacje herbaciane zostały założone tutaj już w XIX wieku. Wcześniej zbocza gór Sri Lanki pokryte były krzakami kawy, jednak po epidemii zarazy tych krzewów, zdecydowano się zmienić rodzaj produkcji.

ceylon

Najlepsza gatunkowo herbata cejlońska rośnie na dużej wysokości – aż na 1200 m.n.p.m. W tym miejscu klimat jest wyjątkowo sprzyjający. Jest tu chłodno i wilgotno, krzewy powoli mogą się rozwijać, pozostawiając w swoich liściach esencję składników odżywczych i aromatycznych.

Na niższych wysokościach, to jest 500 m.n.p.m., uprawiane są również dobre gatunki herbat, jednak te wykorzystywane są głównie do mieszanek. Nie są tak aromatyczne i napar z nich nie jest tak złocisty jak z liści herbat wysokogórskich.

Zdecydowany smak z nutą cierpkości i delikatnym, gorzkim posmakiem oraz żywicznymi nutami zapachowymi – to wszystko ma herbata cejlońska. Właściwości tej herbaty, a w szczególności jej moc sprawiają, że spożywanie naparu ze Sri Lanki może zastępować picie kawy.

Co więcej, mówiąc o wysokogatunkowej herbacie cejlońskiej nie sposób nie wspomnieć o jej właściwościach prozdrowotnych. Codzienne spożywanie herbaty pomaga chronić się przed nowotworami, wspomaga pracę układu krwionośnego i oczyszcza organizm. Herbata Akbar doskonale koi pragnienie, może być spożywana zarówno na gorąco jako tradycyjny napar, ale świetnie sprawdza się też jako chłodny napój z kostkami lodu i liśćmi świeżych ziół.

herbata-ceylon-zbiory

Mieszkańcy Sri Lanki do perfekcji opanowali sadzenie, zbiory i suszenie swojego herbacianego bogactwa. Obecnie część produkcji wykonywana jest maszynowo, jednak w dalszym ciągu do zbiorów zatrudniane są indywidualne osoby. Każdy liść z osobna zrywany jest ręcznie, co wymaga precyzji i dużej ilości czasu. Z herbaty cejlońskiej produkowane są różne rodzaje suszu – począwszy od całych liści, poprzez mielone, które dodawane są do różnorodnych mieszanek, np. smakowych.

herbata-cejlońska-trójnik

Specjalnie wyhodowane na Sri Lance krzewy są spokrewnione ze szczepami C. Sinensis i C. Assamica, uprawianymi w rejonach chińskich oraz Assamie. Przez blisko kilkadziesiąt lat prowadzono prace nad wyselekcjonowaniem najlepszej jakości krzewów, które idealnie wkomponowały się w klimat wyspy.

Herbata uprawiana na Cejlonie ma odrębny smak od wszystkich innych światowych herbat ze względu właśnie na unikalne połączenie warunków klimatycznych, oryginalnych szczepów, które nie utrzymają się w innych glebach oraz bogatego doświadczenia plantatorów.

Doskonała jakość w rozsądnej cenie

Herbata cejlońska Akbar charakteryzuje się wyśmienitym aromatem, złocistym kolorem naparu i bogatym wachlarzem smakowym. Sięgając po produkty tej marki, mamy pewność, że pijemy napar z zachodnich stoków górskich Sri Lanki. Z liści zbieranych w tym miejscu powstają zarówno herbaty liściaste, jak i ekspresowe i różnorodne smakowe mieszanki.

Herbata Gold to napój, który szczególnie przypadnie do gustu osobom o wymagającym podniebieniu. Ma wyrazisty, ciemnoczerwony kolor, idealnie skomponowany bukiet zapachowy i świetnie relaksuje po ciężkim dniu. Spożywana do śniadania nada nam energii, zwłaszcza z kroplą dobrej jakości mleka.

Herbata czarna ekspresowa tej to doskonały wybór dla osób ceniących własny czas, ale także mających duże wymagania względem herbaty. W przeciwieństwie do typowych sklepowych mieszanek, całość suszu w torebkach pochodzi z Cejlonu. A to, jak wspomniano wcześniej, jest gwarantem najwyższej jakości produktu.

Herbaty cejlońskie Akbar smakują zarówno osobom od lat spożywającym herbatę wysokogatunkową jak i osobom, które dopiero poznają swoje preferencje w tym względzie.


Polecane wpisy

  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
    Ostróżka polna – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne
  • Domowe sposoby na ból zęba
    Domowe sposoby na ból zęba
  • Kosmetyki naturalne - postaw na pielęgnację ciała bez chemii
    Kosmetyki naturalne - postaw na pielęgnację ciała bez chemii
  • Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
    Olej z awokado - właściwości, działanie i opinie
  • Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa
    Perełkowiec japoński - właściwości, stosowanie i uprawa

Poprzedni wpis Błonnik witalny – właściwości i zastosowanie
Następny wpisSok z czarnej porzeczki – właściwości i zastosowanie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.