Potrawy, jakich możemy posmakować w Meksyku, jak i innych krajach o gorącym klimacie są zazwyczaj mocno przyprawione. Przyprawy te dodawane są do dań z kilku względów. Po pierwsze są one doskonałym, naturalnym konserwantem żywności, po drugie stanowią czynnik pobudzający apetyt, który z powodu upalnego klimatu czasami nie dopisuje, a po trzecie nadają daniom specyficzny, niepowtarzalny i mocny smak oraz aromat. Przyprawa meksykańska to kompozycja najpopularniejszych i najbardziej typowych dla Meksyku ziół, które umożliwiają przyrządzenie wykwintnych dań zarówno mięsnych, rybnych, jak i warzywnych. Idealnie sprawdzi się w potrawach z kurczaka czy bazujących na słodkich ziemniakach.
Skład przyprawy meksykańskiej
Ostry smak przyprawy usprawnia trawienie i rozgrzewa organizm. To propozycja dla osób, które są zwolennikami wyrazistych smaków potraw. W skład przyprawy meksykańskiej wchodzą: pieprz czarny, czosnek, papryka chili, papryka słodka, cynamon, kolendra, kminek, oregano, goździki, pomidory, cząber, a także odrobina soli i cukru.
Przyprawa meksykańska jest nieodzownym dodatkiem do typowych dań Meksyku, do których niewątpliwie zalicza się tortilla, nachos, taco, salsa, czy burrito. Obecnie kuchnia meksykańska staje się coraz bardziej popularna, chętnie odwiedzamy restauracje serwujące dania z tego regionu świata, a także sami w domu przyrządzamy rozmaite potrawy rodem z Meksyku. Jakkolwiek byśmy nie eksperymentowali z kuchnią meksykańską, zawsze powinniśmy mieć pod ręką typową dla tego kraju przyprawę, która dopełni smaku i aromatu nawet najprostszych pod względem składników dań.
Przyprawa meksykańska to jednak nie wyłącznie smak i aromat, lecz także wartość zdrowotna. Najistotniejszy jest fakt, że nie posiada ona domieszki jakichkolwiek sztucznych składników, a zawiera wyłącznie naturalne zioła, których działania i wpływu na organizm człowieka nie można przecenić.
I tak, zawarta w przyprawie meksykańskiej papryka chili przyspiesza tempo przemiany materii (przyspiesza spalanie kalorii), o czym z pewnością wiedzą osoby na dietach odchudzających. Poza tym papryczki chili korzystnie wpływają na serce, redukują poziom cholesterolu, pomagają zapobiegać tworzeniu się zakrzepów we krwi. W sytuacji przeziębienia również korzystnie jest sięgnąć po papryczkę chili, ponieważ pomoże nam ona oczyścić zalegania w drogach oddechowych.
Czosnek
Choć właściwości popularnego w kuchni czosnku zna chyba każdy, warto przypomnieć, że działanie jego podobne jest do antybiotyku zmniejszającego rozwój bakterii i walczącego z infekcjami. Czosnek, który również znalazł się wśród komponentów przyprawy meksykańskiej pomaga także obniżyć ciśnienie krwi, jak również zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Poprzez zwiększanie wydzielania żółci usprawnia pracę układu trawienia.
Kolendra
Kolendra wykazuje właściwości, dzięki którym uporamy się z niestrawnością oraz pasożytami jelitowymi. Zwiększa wydzielanie żółci, co skutkuje lepszym trawieniem. Kolendrę warto dołączyć do diety oczyszczającej wątrobę. Nasiona kolendry działają bakteriobójczo i mogą stanowić ochronę dla różnych organów przed wolnymi rodnikami.
Kora cynamonowca
Kora cynamonowca, z której pozyskuje się cynamon bogata jest w olejek cynamonowy o działaniu przeciwbakteryjnym, antygrzybicznym, a ponadto zwiększającym wydzielanie soku żołądkowego. Cynamon jest przyprawą przeciwdziałającą nadkwaśności oraz przeciwbiegunkową. Medycyna ludowa polecała cynamon przy słabym apetycie, wzdęciach, nudnościach oraz przy bolesnym miesiączkowaniu.
Kminek
Kminek to kolejny składnik przyprawy meksykańskiej stosowany najczęściej, z uwagi na jego właściwości, do potraw obciążających przewód pokarmowy, takich jak bigos, fasolka po bretońsku, flaczki, dania z wieprzowiny, kaczki i wiele innych. Kminek wspiera trawienie, pomaga przy wzdęciach, kolkach i skurczach żołądka.
Oregano
Oregano to roślina lecznicza, która działa przeciwwirusowo, zwalcza grzyby oraz pasożyty, zawiera witaminy, minerały i flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym i bakteriobójczym. Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że oregano wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Potrafi zwalczyć Candida albicans- grzyba wywołującego kandydozę, a także bakterie E. coli, gronkowca złocistego i Salmonelli.
Zioło to niszczy niebezpieczną, bo wywołującą wrzody, bakterię- Helicobakter pylori. Jego stosowanie zalecane jest też w przypadku lambliozy. Oregano działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, przynosi ulgę w przypadku zespołu jelita drażliwego, nerwicy żołądka i wzdęć, wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, odtruwające i wspomagające trawienie, uspokaja i wzmacnia system nerwowy.
Goździki
Goździki polecane są w kłopotach trawiennych oraz przy bólu zęba. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka, przynoszą ulgę w przypadku wymiotów i wzdęć, działają antyseptycznie i lekko znieczulająco.
Cząber
Kolejnym zielem, jakie znalazło się w pełnej aromatu kompozycji o nazwie „Przyprawa meksykańska” jest cząber dodawany najczęściej do dań z fasolą. Wykazuje on działanie wiatropędne, rozkurczowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i regulujące cały proces trawienny (łagodzi wzdęcia, pomaga przy biegunkach).
Przedstawione powyżej właściwości oraz działanie na nasz organizm komponentów przyprawy meksykańskiej, czyni z niej bez wątpienia produkt nie tylko o wartościach kulinarnych, ale również posiadający walory lecznicze.
Przepis na domową przyprawę meksykańską
Domowe sposoby nie tylko w dziedzinie kulinariów sprawdzają się najlepiej. Tu jednak warto wiedzieć, które składniki połączyć ze sobą, by stworzyć mieszankę smakowo najbardziej zbliżoną do niedoścignionego ideału. W przypadku przyprawy meksykańskiej niewiele trzeba, by uzyskać we własnym domu smak rodem z Meksyku. Wystarczy skrupulatnie przestrzegać zaleceń poniższego przepisu.
Na szklankę przyprawy meksykańskiej domowej roboty wystarczy przygotować:
- 2 łyżki uprażonego na patelni kminu rzymskiego
- 1 łyżkę kolendry (również uprażonej)
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżkę suszonych papryczek piri-piri lub zamiennie: 1 łyżkę płatków chili
- 1 łyżeczka soli (składnik nie jest konieczny, a jego zastosowanie warto wybrać według indywidualnego uznania)
Przygotowane składniki należy dokładnie zmielić w blenderze lub tradycyjnym moździerzu, po czym przesypać do suchego, szczelnego słoika. Mieszanka sporządzona domowym sposobem z pewnością sprosta wymaganiom nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy kulinarnych. A ile możliwości kulinarnych odkrywa nawet przed kucharzami – amatorami…