Miód wielokwiatowy powstaje na bazie nektarów zebranych z różnych roślin miododajnych. Zebrany wiosną charakteryzuje się jasnym kolorem i łagodnym smakiem, a letni jest ciemniejszy i ma intensywniejszy zapach. Jest on doskonały w przypadku grypy, przeziębienia, chorób górnych dróg oddechowych, czy też przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz jako wspomagacz mięśnia sercowego. Co daje nam spożywanie miodu wielokwiatowego?
Wartości odżywcze miodu wielokwiatowego
Produkty żywnościowe dzielimy na trzy grupy w zależności od wartości ich indeksu glikemicznego. Na wartość IG miodu duży wpływ ma odmiana miodu i kraj jego pochodzenia. Dla przykładu, indeks glikemiczny miodu wielokwiatowego z Kanady wynosi 87 IG, a z Australii 58. Z kolei mieszany wielokwiatowy może mieć 62 czy też 72 IG.
W przypadku miodu o wysokim indeksie glikemicznym jest on szybko trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do wydzielenia sporej ilości insuliny. Bardziej korzystne dla naszego organizmu będzie spożywanie produktów o niskich wartościach IG, szczególnie jeśli borykamy się z cukrzycą.
-
witaminy i makroskładniki
O ilości składników odżywczych w miodzie wielokwiatowym decyduje to, z jakich roślin został zebrany nektar, dlatego też skład poszczególnych produktów może być mocno zróżnicowany. Miody wiosenne mają sporą zawartość cukrów prostych, a letnie są bogatsze w enzymy i biopierwiastki oraz w substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. W miodzie wielokwiatowym można znaleźć liczne witaminy– A, PP, C, B12, B6 i B2 oraz składniki mineralne – żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden, wapń.
-
barwa i konsystencja
Miód wielokwiatowy ma zróżnicowaną barwę- od kremowej do nawet herbacianej. W zależności od pory zbioru może być delikatny i łagodny w smaku lub ciemniejszy i o wyrazistym smaku. W stanie płynnym charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym zapachem kwiatowym oraz łagodnym smakiem.
Miód wielokwiatowy – właściwości
Miód, w tym także i miód nektarowy wielokwiatowy może być przy uczuleniu (alergii) na pyłki roślin prawdziwą szczepionką. Wspomaga on leczenie kataru siennego i astmy. Jednakże czasami może wywołać u alergików reakcję uczuleniową, chociaż są to stosunkowo rzadkie przypadki. Jeśli nie mamy na niego alergii, to warto zastosować go w kuracji antyalergicznej.
-
trądzik
Miód od wieków uważany jest za naturalny specyfik pomagający zachować piękny wygląd skóry. Jest on powszechnie stosowany nie tylko w kuchni, ale także w produkcji kosmetyków. Nic nie jest w stanie zastąpić surowego i świeżego miodu położonego bezpośrednio na skórę. Nawilża on ją i utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności. Ponadto ujędrnia skórę, odkaża ją i działa antybakteryjnie.
Stosując miód regularnie, można liczyć na uzyskanie efektu gładkiej skóry, pozbawionej wyprysków i poprawienie jej kondycji. Miód można wykorzystać do przygotowania domowej maseczki, peelingu, płynu odżywczego czy toniku zapobiegającego powstawaniu wągrów. Produkt jest idealnym rozwiązaniem w przypadku skóry popękanej, poranionej, przemarzniętej, poparzonej czy owrzodzonej.
-
kaszel i przeziębienie
Miód wielokwiatowy jest znakomity na przeziębienie. Ten, zbierany na wiosnę jest lekki, odżywczy oraz polecany do wzmocnienia odporności i dodania sobie energii. Spożywanie go ułatwia przywrócenie naturalnej równowagi w organizmie. Z kolei miody zbierane pod koniec lata czy też jesienią charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi, dlatego też są polecane przy przeziębieniu oraz przy kłopotach z górnymi drogami oddechowego.
-
odchudzanie
Jeśli dbamy o figurę, to znacznie korzystniejsze jest sięganie po naturalny miód, niż po rafinowany cukier. Blokuje on uczucie głodu i sprawia, że czujemy się bardziej syci po posiłku. Oczywiście nadmierne spożywanie miodu nie przyniesie pożądanych rezultatów.
-
hemoroidy
Podobno jednym z wypróbowanych sposobów na hemoroidy jest miód wielokwiatowy. Rozsmarowywanie go dwa razy dziennie na chorobowo zmienione miejsce przyniesie ulgę i satysfakcjonujące efekty w postaci obkurczania i częściowego chowania się guzków krwawniczych.
Przechowywanie
Miód wielokwiatowy należy przechowywać w szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku, z dala od promieni słonecznych. Najodpowiedniejsza będzie temperatura nieprzekraczająca 10 st. C.