• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Miody / Miód wielokwiatowy – właściwości i wartości odżywcze 14 stycznia 2019

Miód wielokwiatowy – właściwości i wartości odżywcze

Miód wielokwiatowy – właściwości i wartości odżywcze

Miód wielokwiatowy powstaje na bazie nektarów zebranych z różnych roślin miododajnych. Zebrany wiosną charakteryzuje się jasnym kolorem i łagodnym smakiem, a letni jest ciemniejszy i ma intensywniejszy zapach. Jest on doskonały w przypadku grypy, przeziębienia, chorób górnych dróg oddechowych, czy też przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz jako wspomagacz mięśnia sercowego. Co daje nam spożywanie miodu wielokwiatowego?

Wartości odżywcze miodu wielokwiatowego

Produkty żywnościowe dzielimy na trzy grupy w zależności od wartości ich indeksu glikemicznego. Na wartość IG miodu duży wpływ ma odmiana miodu i kraj jego pochodzenia. Dla przykładu, indeks glikemiczny miodu  wielokwiatowego z Kanady wynosi 87 IG, a z Australii 58. Z kolei mieszany wielokwiatowy może mieć 62 czy też 72 IG.

W przypadku miodu o wysokim indeksie glikemicznym jest on szybko trawiony i wchłaniany w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do wydzielenia sporej ilości insuliny. Bardziej korzystne dla naszego organizmu będzie spożywanie produktów o niskich wartościach IG, szczególnie jeśli borykamy się z cukrzycą.

  • witaminy i makroskładniki

O ilości składników odżywczych w miodzie wielokwiatowym decyduje to, z jakich roślin został zebrany nektar, dlatego też skład poszczególnych produktów może być mocno zróżnicowany. Miody wiosenne mają sporą zawartość cukrów prostych, a letnie są bogatsze w enzymy i biopierwiastki oraz w substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. W miodzie wielokwiatowym można znaleźć liczne witaminy– A, PP, C, B12, B6 i B2 oraz składniki mineralne – żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden, wapń.

  • barwa i konsystencja

Miód wielokwiatowy ma zróżnicowaną barwę- od kremowej do nawet herbacianej. W zależności od pory zbioru może być delikatny i łagodny w smaku lub ciemniejszy i o wyrazistym smaku. W stanie płynnym charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym zapachem kwiatowym oraz łagodnym smakiem.

Miód wielokwiatowy – właściwości

Miód, w tym także i miód nektarowy wielokwiatowy może być przy uczuleniu (alergii) na pyłki roślin prawdziwą szczepionką. Wspomaga on leczenie kataru siennego i astmy. Jednakże czasami może wywołać u alergików reakcję uczuleniową, chociaż są to stosunkowo rzadkie przypadki. Jeśli nie mamy na niego alergii, to warto zastosować go w kuracji antyalergicznej.

  • trądzik

Miód od wieków uważany jest za naturalny specyfik pomagający zachować piękny wygląd skóry. Jest on powszechnie stosowany nie tylko w kuchni, ale także w produkcji kosmetyków. Nic nie jest w stanie zastąpić surowego i świeżego miodu położonego bezpośrednio na skórę. Nawilża on ją i utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności. Ponadto ujędrnia skórę, odkaża ją i działa antybakteryjnie.

Stosując miód regularnie, można liczyć na uzyskanie efektu gładkiej skóry, pozbawionej wyprysków i poprawienie jej kondycji. Miód można wykorzystać do przygotowania domowej maseczki, peelingu, płynu odżywczego czy toniku zapobiegającego powstawaniu wągrów. Produkt jest idealnym rozwiązaniem w przypadku skóry popękanej, poranionej, przemarzniętej, poparzonej czy owrzodzonej.

  • kaszel i przeziębienie

Miód wielokwiatowy jest znakomity na przeziębienie. Ten, zbierany na wiosnę jest lekki, odżywczy oraz polecany do wzmocnienia odporności i dodania sobie energii. Spożywanie go ułatwia przywrócenie naturalnej równowagi w organizmie. Z kolei miody zbierane pod koniec lata czy też jesienią charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi, dlatego też są polecane przy przeziębieniu oraz przy kłopotach z górnymi drogami oddechowego.

  • odchudzanie

Jeśli dbamy o figurę, to znacznie korzystniejsze jest sięganie po naturalny miód, niż po rafinowany cukier. Blokuje on uczucie głodu i sprawia, że czujemy się bardziej syci po posiłku. Oczywiście nadmierne spożywanie miodu nie przyniesie pożądanych rezultatów.

  • hemoroidy

Podobno jednym z wypróbowanych sposobów na hemoroidy jest miód wielokwiatowy. Rozsmarowywanie go dwa razy dziennie na chorobowo zmienione miejsce przyniesie ulgę i satysfakcjonujące efekty w postaci obkurczania i częściowego chowania się guzków krwawniczych.

Przechowywanie

Miód wielokwiatowy należy przechowywać w szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku, z dala od promieni słonecznych. Najodpowiedniejsza będzie temperatura nieprzekraczająca 10 st. C.


Polecane wpisy

  • Miód rzepakowy - właściwości i działanie lecznicze
    Miód rzepakowy - właściwości i działanie lecznicze
  • Miód faceliowy - właściwości i zastosowanie
    Miód faceliowy - właściwości i zastosowanie
  • Miód malinowy - właściwości i zastosowanie zdrowotne
    Miód malinowy - właściwości i zastosowanie zdrowotne
  • Miód wrzosowy - właściwości i działanie lecznicze
    Miód wrzosowy - właściwości i działanie lecznicze
  • Miód z mniszka lekarskiego - właściwości i zastosowanie zdrowotne
    Miód z mniszka lekarskiego - właściwości i zastosowanie zdrowotne
  • Miód nawłociowy - właściwości, działanie i zastosowanie
    Miód nawłociowy - właściwości, działanie i zastosowanie

Poprzedni wpis Kawa z cykorii – właściwości, działanie i przepisy
Następny wpisMiód spadziowy – właściwości i zastosowanie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.