Sok z buraków tłoczony jest z surowych buraków ćwikłowych. Ma intensywnie czerwono-różową barwę, co zawdzięcza dużej ilości barwników – betacyjanów. Są to bardzo silne flawonoidy, dzięki którym sok z buraka ma tak intensywny kolor, ale też mnóstwo cennych właściwości.
Flawonoidy to związki o działaniu przeciwzapalnym, antyutleniającym, przeciwnowotworowym i odtruwającym, występują w owocach i warzywach. Ich regularne dostarczanie do organizmu wraz z pożywieniem ma niezwykle istotne znaczenie. Sok z buraków czerwonych może być jednym z produktów, które zadbają o obecność tych cennych związków w diecie.
Sok z czerwonych buraków – właściwości
Buraki ćwikłowe mają bardzo szczególny skład. Oprócz wody i naturalnych cukrów prostych, zawierają także ogromne ilości barwnika buraczanego. Jest to jeden z silnych antyoksydantów – związków przeciwutleniających, zapobiegających powstawaniu wolnych rodników. Są ogromnym źródłem błonnika. Dodatkowo sok z buraków jest pełen żelaza, a także innych witamin i mikroelementów. Indeks glikemiczny buraka ćwikłowego jest niestety dość wysoki, wynosi 64; nie powinny go więc spożywać osoby chore na cukrzycę. Sok z buraków ma natomiast jeszcze wyższy IG. Pomimo wielu cennych właściwości, diabetycy powinni go zatem unikać lub spożywać w niewielkich ilościach. Ze względu na niską kaloryczność warto, aby włączyły go do diety osoby odchudzające się.
Działanie soku z buraków
Sok z buraków ma charakterystyczny słodko-ziemny posmak. Pierwsze próby zmierzenia się z jego smakiem mogą być wręcz nieprzyjemne, jednak bardzo łatwo jest się do tego smaku przyzwyczaić, a nawet pokochać go. Sok z buraków spożywa się profilaktycznie, a także wspomagająco w niektórych sytuacjach. Można pić go jako napój w ilości około 250-500 ml dziennie lub na jego bazie przyrządzać barszcz czerwony spożywany z ulubionymi dodatkami.
Kaszel i ból gardła
Silne właściwości przeciwzapalne soku z buraków sprawiają, że jest on wspaniałym, naturalnym lekiem na kaszel oraz ból gardła. Gdy zbliża się jesień, targi pełne są świeżych, soczystych buraków, z których warto wytłoczyć sok i nim właśnie wzmacniać naturalną odporność oraz leczyć się w okresie wzmożonych zachorowań.
Anemia
W przypadku niedokrwistości leczenie dietą ma ogromne znaczenie. Zbyt mała ilość hemoglobiny we krwi jest szkodliwa dla zdrowia, a najlepiej jest przyjmować żelazo w najbardziej przyswajalnej postaci – czyli razem z dietą. Cennym źródłem żelaza jest właśnie sok z buraka, ponieważ zawiera go dużo w stosunkowo niewielkiej objętości. Dodatkowo zawiera też witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza z pokarmu. Pijąc sok z buraka codziennie można skutecznie wyleczyć anemię bez konieczności łykania żelaza w tabletkach.
Odchudzanie
Odchudzanie jest najbardziej skuteczne wtedy, gdy idzie w parze z dużą dawką codziennej aktywności fizycznej. Bardzo może pomóc w tym sok z buraków. Dzięki dużej zawartości żelaza sprawia on, że mięśnie są dużo lepiej ukrwione i dotlenione. Dzięki temu nawet intensywny trening staje się łatwiejszy, a także można zapobiec przykrym zakwasom po treningu. Wielu sportowców stosuje ten trick – szklanka soku z buraków przed treningiem, szklanka soku po treningu. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika sok buraczany staje się świetnym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę.
Nadciśnienie
Badania naukowe wykazały, iż regularne picie soku z buraka ćwikłowego pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ten naturalny dodatek do codziennej, racjonalnej diety pomoże zatem pozbyć się uporczywych dolegliwości związanych z nadciśnieniem. Pozwoli też zapobiec chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy i zawałom. Zdecydowanie, sok z buraków powinni pokochać ludzie będący w tak zwanej grupie ryzyka, którym grożą problemy z sercem.
Kolor moczu
Podczas spożywania soku z buraków może pojawić się czerwony kolor moczu. Nie jest on jednak niepokojącym objawem i nie wymaga konsultacji z lekarzem. Jest to jedynie rezultat przedostawania się do moczu barwnika buraczanego, będącego efektem przemian metabolicznych.
Zaparcia
Ze względu na wysoką zawartość błonnika w soku z buraków, picie takiego soku jest bardzo skutecznym remedium na uporczywe zaparcia. Błonnik pomaga rozluźniać masy kałowe i sprawia, że perystaltyka jelit jest lepsza, co powoduje przyspieszenie metabolizmu i ułatwia wypróżnianie.
Biegunka
W przypadku zatruć pokarmowych przebiegających z biegunką warto spożywać sok z buraków. Jest on produktem pełnym minerałów i witamin, których ubywa z organizmu w trakcie trwania biegunki. Sok pomaga uzupełnić niedobory elektrolitów i tym samym zapobiec odwodnieniu organizmu.
Na wątrobę
Sok z buraków może być sprzymierzeńcem wątroby. Ułatwia odtruwanie organizmu, wspomaga procesy metaboliczne w wątrobie i tym samym umożliwia skuteczniejszą detoksykację organizmu. Jest to zasługa przede wszystkim wysokiej zawartości antyoksydantów w burakach. Regularne spożywanie tego soku pomaga zredukować otłuszczenie wątroby, a tym samym wspomóc wydajność jej pracy.
Na nerki
Osoby borykające się z nawracającymi stanami zapalnymi nerek oraz kamicą nerkową, również powinny sięgnąć po kurację sokiem z buraków. Pomaga on oczyścić krew, wspomaga pracę wątroby i nerek, a w konsekwencji nawet pozbyć się uciążliwych kamieni nerkowych.
Dawkowanie
Aby kuracja sokiem z buraków była skuteczna, należy spożywać go w ilości około pół szklanki dwa razy dziennie przez 2-3 tygodnie. Można go przyjmować zarówno przed, jak i po posiłku. Nie wykazuje on toksyczności w żadnych dawkach, zatem w celach leczniczych, na przykład w przypadku anemii, można go pić nawet w ilości pół litra dziennie. Ważne jest jednak, aby obserwować swój organizm. Zbyt duże ilości pitego soku mogą zanadto pobudzić pracę jelit i spowodować rozwolnienie.
Przeciwwskazania
Ze względu na działanie odwapniające, duże ilości soku z buraków są przeciwwskazane dla osób borykających się z dną moczanową, a także osteoporozą. Ze względu na działanie pobudzające pracę jelit nie powinny go spożywać osoby cierpiące na zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Surowy sok z buraka nie jest wskazany także dla diabetyków. Większe ilości soku z buraków mogą powodować zawroty głowy, znużenie, a nawet bóle głowy. Wynika to przede wszystkim z ich poprawiającego ukrwienie działania. Najlepszym sposobem naturalnej, regularnej suplementacji sokiem z buraków jest zatem rozpoczęcie jego spożywania od niewielkich ilości i stopniowe zwiększanie objętości spożywanego soku, wraz z narastającymi potrzebami organizmu, przy jednoczesnej obserwacji reakcji swojego ciała.
Sok z buraków czerwonych – przepis
Burak ćwikłowy jest warzywem bulwiastym, bardzo twardym jeśli nie podda się go obróbce termicznej. Jako że najbardziej cenny dla zdrowia jest sok z buraków surowych, należy buraka dokładnie rozdrobnić. Można to zrobić na drobnej tarce jarzynowej, a następnie przesączyć przez czystą gazę. Zakup specjalnego urządzenia do wyciskania soków jest jednak dobrym rozwiązaniem, jeśli poszukujemy metody na spożywanie codziennie świeżo wyciskanego soku. Przed poddaniem buraka obróbce mechanicznej, należy go dokładnie umyć oraz obrać ze skórki.
W sokowirówce
Jeśli posiadamy sokowirówkę, możemy w łatwy sposób wycisnąć z buraka to, co w nim najcenniejsze. Obranego buraka należy pokroić w cząstki i przepuścić przez maszynę. Najlepiej sprawdzają się wyciskarki wolnoobrotowe, które pozwalają uzyskać klarowny przesącz bez nadmiernej utraty surowca. Kilogram buraka ćwikłowego to koszt około 1-2 złote, zatem samodzielne jego sporządzanie jest bardzo ekonomiczne i satysfakcjonujące. Dobrze jest do gotowego soku z buraka dodać odrobinę cytryny, soku ze świeżo wyciśniętych jabłek lub pomarańczy. Wzmocni to jego działanie, a także poprawi smak i sprawi, że taki sok będzie smakowitą przekąską, idealną na jesienne dni. Niektórzy preferują także dodawanie do soku zmielonych goździków lub cynamonu – w tej kwestii dobrze jest wypróbować swoje własne ulubione smaki.
W thermomixie
Thermomix to nowoczesne urządzenie, które warto mieć w swojej kuchni. Za jego pomocą możemy wycisnąć wspaniały, odżywczy sok z buraka ćwikłowego surowego. Możemy również wykorzystać go do obróbki termicznej buraka, dzięki której stanie się on łatwiej strawny, a pozyskany w ten sposób sok będzie lepiej przyswajalny przez osoby borykające się z niektórymi dolegliwościami układu trawiennego. Podobnie jak w przypadku wyciskarki do owoców czy sokowirówki, w thermomixie można uzyskać dobrej jakości klarowny przesącz z buraków, który posłuży jako baza do barszczu czerwonego lub do odżywczego koktajlu z jabłkami, grejpfrutem czy imbirem.
Podsumowując, sok z buraka ćwikłowego jest bardzo cennym składnikiem naszej diety. Pomijając kilka przeciwwskazań do jego spożywania, może on być pity niemal przez cały rok. Warto skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, by poprawić stan swojego zdrowia lub wspomóc leczenie niektórych dolegliwości. Jest to surowiec bardzo tani i łatwo dostępny, więc zakupienie większej ilości buraków ze sprawdzonego źródła, wyciśniecie z nich soku i zabutelkowanie wydaje się być rewelacyjnym sposobem na odchudzanie, poprawę odporności, walkę z anemią czy nadciśnieniem. Kobiety ciężarne powinny pokusić się o samodzielne przygotowanie takiego soku, gdyż zawiera on bardzo dużo kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u płodu.
Jest to również bardzo przydatny składnik diety antynowotworowej – wykazano, że sok z buraków wykazuje silne działanie przeciwutleniające, czyli antyrakowe, a przy okazji odmładzające. Poprawia pracę mózgu, a zatem warto zachęcać swoje dzieci do polubienia tego słodkiego smaku. Jeśli nie posiadasz sokowirówki ani urządzenia, które poradzi sobie z wyciśnięciem z buraka soku, możesz skorzystać z gotowych soków butelkowanych. Obecnie dostępne są one w sklepach z ekologiczną żywnością, ale także na półkach w marketach spożywczych. Regularne picie soku z buraków to tani, skuteczny i przyjemny sposób na poprawę swojego zdrowia. Warto więc wykorzystać sezon na buraki i skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.
Osobom zmagającym się z kamicą nerkową, dną moczanową i zapaleniem nerek sok z buraka NIE jest wskazany ponieważ zawiera szczawiany, które się odkładają w nerkach i drogach moczowych i nasilają w/w choroby.