Rafinowany cukier z całą pewnością nie jest czymś, po co powinniśmy sięgać na co dzień, a jego zdrowszą i smaczniejszą alternatywą jest melasa trzcinowa. Jest to gęsty i słodki syrop nazywany od bardzo dawna czarnym złotem ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Chociaż przez pewien czas zapomniano o niej, to obecnie powraca na nowo do łask i obecnie sięga po nią coraz więcej osób. Bezproblemowo można kupić ją w sklepie ze zdrową żywnością, czy nawet w popularnych dyskontach. Melasa trzcinowa jest niczym innym jak odpadkiem przy produkcji cukru, ale to właśnie w nim zawarte jest całe bogactwo minerałów i witamin. Warto po nią sięgać m.in. w przypadku problemów z zaparciami, otyłości, obniżonego libido czy też w celu przyśpieszenia wzrostu włosów i zahamowania procesu ich siwienia. Co zatem znajduje się w melasie trzcinowej i jakie jest jej zastosowanie?
Melasa trzcinowa – właściwości
Melasa ze względu na swój smak z pewnością świetnie sprawdzi się w roli zdrowszego zamiennika rafinowanego cukru, jednakże korzyści z jej spożywania jest znacznie więcej. Jak najbardziej powinny sięgać po nią kobiety ze względu na sporą zwartość żelaza. Podczas menstruacji kobiecy organizm traci sporo tego cennego pierwiastka, dlatego też bardzo ważne jest uzupełnienie go, aby nie doszło do powstania niedoborów i wystąpienia anemii. Ponadto żelazo poprawia również nastrój. Jak najbardziej zaleca się ją spożywać kobietom ciężarnym, które bardzo często mają problemy z niedokrwistością. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, magnezu i wapnia melasa trzcinowa sprzyja łagodzeniu stanów napięcia oraz niepokoju, a więc przyczynia się do obniżenia stresu. Warto również wiedzieć, że chociaż melasa jest bardzo słodka, to sprzyja ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. W związku z tym diabetycy oraz osoby zmagające się z zaburzeniami poziomu glukozy we krwi nie muszą jej unikać. Spora zawartość chromu zwiększa wręcz tolerancję glukozy.
O melasie trzcinowej warto wiedzieć także to, że zawiera sporą dawkę antyoksydantów, a więc zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze wymiatają wręcz wolne rodniki, które odpowiedzialne są za przyśpieszenie procesów starzenia się komórek oraz za uszkadzanie naszego DNA. Spożywanie melasy wpływa zatem korzystnie także na wygląd naszej skóry. W produkcie tym zawarty jest kwas mlekowy, który okazuje się być zbawienny w przypadku trądziku i innych dolegliwości skórnych. Włączając do swojego jadłospisu melasę trzcinową, można liczyć na przyśpieszenie procesu gojenia się skaleczeń, zadrapań czy nawet poparzeń. Oprócz wsparcia układu nerwowego, czarne złoto obniża poziom cholesterolu oraz pomaga leczyć artretyzm. Ponadto wzmacnia serce i cały układ krwionośny oraz pozwala uregulować ciśnienie krwi i oczyścić wątrobę.
Skład
Melasa trzcinowa jest gęstym i słodkim syropem, w którym zmagazynowane są wszystkie najcenniejsze składniki trzciny, a mianowicie witaminy, minerały i wiele najróżniejszych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto tutaj od razu zaznaczyć, że melasa jest w stu procentach naturalnym produktem i to niedrogim, składającym się przede wszystkim z węglowodanów.
Wartości odżywcze
W melasie z trzciny cukrowej można znaleźć sporo manganu, potasu i magnezu. Nie brakuje w niej również witaminy B6, żelaza, tiaminy, niacyny i kwasu pantotenowego. W melasie znajduje się także chrom, selen, fosfor, miedź, sód, cynk, kwas foliowy i wapń. Co ciekawe, w zaledwie łyżeczce tego słodkiego syropu znajduje się tyle samo wapnia co w całej szklance mleka krowiego. Taka łyżeczka melasy zawiera też tyle żelaza co w dziewięciu jajach. Nie ma chyba zatem żadnych wątpliwości co do tego, że jest to bardzo odżywczy produkt. Jak najbardziej warto zatem włączyć go do swojego menu.
Kalorie
Melasa trzcinowa zawiera znacznie mniej kalorii co rafinowany cukier czy nawet miód. Dostarcza ona około 30% mniej kalorii niż biały cukier. Kaloryczność stugramowej porcji melasy czarnej wynosi 234 kcal, w tym 60,7 g to węglowodany.
Indeks glikemiczny
Melasa z trzciny cukrowej wbrew pozorom ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie przyczynia się do nagłego i dużego wzrostu glukozy we krwi. W rzeczywistości wręcz przeciwdziała wzmożonej produkcji insuliny oraz działa uspokajająco na metabolizm glukozy i węglowodanów. Indeks glikemiczny melasy wynosi 55.
Smak
Melasa trzcinowa ma swój charakterystyczny smak w postaci lekkiego posmaku lukrecji i jest bardzo słodka. Jeśli chodzi zaś o zapach melasy, to zwykle ma ona karmelowy aromat.
Zastosowanie melasy z trzciny cukrowej
Melasa z trzciny cukrowej wbrew pozorom znalazła szerokie zastosowanie i to nie tylko w kuchni. Najczęściej jednak sięga się po nią podczas gotowania i pieczenia, ale na surowo również świetnie się sprawdzi. Jak najbardziej można nią zastąpić niezdrową nutellę, dodać do wypieków, owsianki czy do smoothie. W celu oczyszczenia organizmu i dostarczenia sobie niehemowego żelazo, warto pić codziennie na czczo szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny oraz łyżką melasy. Można nią zastąpić biały cukier przy słodzeniu herbaty czy kawy oraz użyć podczas robienia domowej konfitury. Produkt ten pasuje nie tylko do ciast, tortów i pierników, ale także do naleśników, jogurtu, musli, ryżu, twarogu czy marynat.
Melasa ze względu na sporą zawartość cukrów prostych i minerałów wykorzystywana jest jako dodatek do pasz dla zwierząt oraz w przemyśle fermentacyjnym. Za jej pomocą bowiem możliwe jest także namnożenie drożdży piekarniczych i paszowych.
Na prostatę
Wśród naturalnych sposobów na leczenie przerostu prostaty znalazła się mieszanka sody oczyszczonej z melasą, która pozwoliła na pozbycie się zaawansowanego raka prostaty. Poza tym melasa znajduje się na liście produktów diety na prostatę ze względu na sporą zawartość cynku. W narządzie tym zawarta jest największa ilość cynku ze wszystkich organów.
Przeciw zaparciom
Po melasę trzcinową warto sięgać w przypadku problemów z układem trawiennym, gdyż wywiera ona korzystny wpływ na pracę naszego żołądka i łagodzi dolegliwości trawienne. Spożywanie melasy jest niezwykle pomocne w przypadku wrzodów, zespołu jelita wrażliwego, biegunek i zaparć.
Na stawy
Jako, że melasa trzcinowa posiada właściwości przeciwzapalne, okazuje się ona być niezwykle pomocnym produktem w przypadku artretyzmu. Dzięki regularnemu spożywaniu melasy można złagodzić opuchnięcia i bóle stawów.
Stosowanie u dzieci
Po melasę trzcinową mogą śmiało sięgać zarówno dzieci, jak i dorośli, seniorzy, kobiety ciężarne i sportowcy. Niezależnie od wieku ten naturalny produkt wspiera system immunologiczny oraz układy trawienny i nerwowy. Jako, że dzieci uwielbiają słodycze i trudno jest im ich odmówić, można zaspokoić ochotę na słodki smak, wybierając słodki zamiennik niezdrowego cukru w postaci melasy.
Dawkowanie
Chociaż melasa jest bardzo wartościowym produktem, to jednak jest to źródło przede wszystkim węglowodanów prostych, a więc należy zachować umiar w jej spożyciu. Już jedna łyżeczka tego produktu dziennie wpłynie pozytywnie na nasz organizm. Ze względu na swoją słodycz wystarczy niewielka ilość melasy w celu poprawienia smaku deseru czy napoju. Uwaga! Przy zbyt dużych dawkach może wystąpić nawet biegunka.
Bardzo ważną kwestią w przypadku melasy trzcinowej jest to, aby kupować ją ze sprawdzonego źródła. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup ekologicznej melasy, do produkcji której nie użyto dwutlenku siarki. Jest to konserwant żywności o właściwościach bakteriobójczych, który nie jest korzystny dla naszego organizmu. Siarczany mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Szczególnie powinni uważać na nie astmatycy i alergicy. W bio melasie nie powinno być sztucznych dodatków, ale zawsze warto przed zakupem dokładnie przeczytać etykietę danego produktu.
Przepisy z melasą trzcinową
⇒ Korzenno-jabłkowe ciasto z melasą
Ciasto to jest wilgotne i szybkie w przygotowaniu, a do tego niezwykle pięknie pachnie. Do jego przygotowania potrzebne będą: dwie szklanki mąki, półtorej łyżeczki sody oczyszczonej, łyżka przyprawy korzennej do piernika, pół łyżeczki soli, pół szklanki oleju, pół szklanki wrzątku, jajko, pół szklanki melasy trzcinowej, pół szklanki brązowego cukru, dwa jabłka pokrojone w kostkę.
⇒ Mięso w wersji słodkiej
Składniki: polędwiczki wieprzowe, niecałe pół szklanki melasy trzcinowej, niepełne pół szklanki sosu sojowego, dwie łyżeczki soku cytrynowego, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru, szczypta sproszkowanego chili, por, marchew, olej do smażenia i ryż do podania.
Ze składników, oprócz ryżu, należy zrobić marynatę, wymieszać w niej mięso i odstawić na kilka godzin do wchłonięcia.