• O blogu
  • Kontakt
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
Oliwka24.pl - Blog o zdrowej żywności
  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zioła
  • Zdrowie
Strona główna / Oleje jadalne / Kwas kaprylowy – właściwości, dawkowanie i opinie 20 grudnia 2016

Kwas kaprylowy – właściwości, dawkowanie i opinie

Kwas kaprylowy  – właściwości, dawkowanie i opinie

Kwas kaprylowy nazywany jest przez wielu pogromcą patogennych grzybów i wielu paciorkowców ze względu na swoje silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Liczne badania naukowe pozwoliły na odkrycie wielu prozdrowotnych funkcji kwasu kaprylowego. Wspiera on układ pokarmowy i reguluje środowisko jelit oraz dodatkowo wspiera walkę z patogennymi drożdżakami znajdującymi się w układzie pokarmowym. Jest skuteczny zarówno przy przeroście drożdżaków, jak i przy infekcjach Candida Albicans. Znalazł zastosowanie w profilaktyce chorób bateryjnych przewodu pokarmowego.

Pozyskiwanie i pochodzenie

Kwas kaprylowy jest nasyconym kwasem tłuszczowym, którego naturalnym źródłem są tłuszcze roślinne i zwierzęce. W temperaturze pokojowej kwas ten przybiera postać oleistej cieczy o specyficznym zapachu. Jego temperatura topnienia wynosi ok. 16,5 st. C, a wrzenia 237 st. C. Jest to kwas oktanowy, co oznacza, że posiada osiem atomów węgla. Kwas kaprylowy występuje w mleku różnych ssaków – zarówno w ludzkim, jak i krowim. Znajdziemy go także w dobrze znanym i cenionym oleju kokosowym oraz w oleju palmowym.

kwas kaprylowy wzór
żródło: www.healthtap.com (Dr. Ralph Morgan Lewis)

Właściwości

Kwas kaprylowy posiada silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne; wykazano także jego właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Stoi on na straży prawidłowo funkcjonującego układu pokarmowego. Pobudza układ odpornościowy, przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych, sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki, przyśpiesza gojenie się skóry i leczenie trądziku, redukuje reakcje alergiczne, wspiera funkcjonowanie tarczycy, znosi uczucie zmęczenia, wpływa korzystnie na pracę serca i pomaga w leczeniu zespołu jelita wrażliwego.

Działanie i zastosowanie

Po kwas kaprylowy zaleca się sięgać w celu wsparcia pracy układu pokarmowego i przy zakażeniach wywołanych przez Candida Albicans. Okazuje się być on także bardzo pomocny przy wrzodach jelita grubego i cienkiego. Wspomaga nie tylko walką z patogennymi drożdżakami, ale także reguluje naturalne środowisko jelit. Regularne stosowanie kwasu kaprylowego przyśpiesza regenerację nabłonka jelita grubego i zwiększenie właściwości absorpcyjnych. Zmniejsza ryzyko rozwoju stanu zapalnego w obrębie jelit, dodatkowo redukuje uczucie łaknienia, szczególnie na produkty zawierające cukier. Jak najbardziej można stosować kwas kaprylowy w przypadku głodu na słodycze i do kontrolowania apetytu. Wykazuje on działanie bakteriostatyczne dzięki swoim właściwościom litofilnym.

Kwas kaprylowy znalazł zastosowanie nie tylko w medycynie, ale w wielu innych dziedzinach. Sięga się po niego chociażby w przemyśle kulinarnym do nadawania zapachu serom, lodom i puddingom oraz w piekarnictwie. Znajdziemy go nawet w olejkach eterycznych, stosuje się go do produkcji syntetycznych aromatów o nucie cytrusowej.

Candida Albicans

W ciele każdego człowieka znajdują się zarówno dobroczynne, jak i patogenne bakterie. Obecność candidy jest całkowicie normalna i fakt ten nie powinien wzbudzać żadnych obaw. Problem pojawia się w momencie przerostu drożdżaków, do czego przyczynia się wiele czynników. Jeśli nasza naturalna flora bakteryjna zostanie zaburzona przykładowo na skutek stosowania antybiotykoterapii czy nadmiernej konsumpcji rafinowanego cukru, rozpoczyna się nadmierna ekspansja Candida Albicans. Rozwija się ona głównie w jelitach, ale może dotrzeć do najróżniejszych narządów wewnętrznych, siejąc ogromne spustoszenie w całym organizmie. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko, gdyż na skutek wypuszczania strzępków grzybni, dochodzi w końcu do przebicia ścian jelit i rozprzestrzenienia się patogennych drożdżaków po całym organizmie. Grzybica wewnątrzustrojowa jest bardzo groźna dla zdrowia i trudna do wyleczenia.

leczenie kandydozy

Kwas kaprylowy skutecznie wspiera walkę z Candida Albicans, gdyż ma działanie przeciwdrożdżakowe. Łączy się on z błonami patogennych drożdżaków, po czym rozrywa je i skutecznie unicestwia. Liczne badania naukowe potwierdziły wyraźną redukcję ilości drożdżaków w jelitach przy systematycznym stosowaniu i to nawet o 90%. Kwas kaprylowy okazuje się być pomocy przy grzybiczym zapaleniu pochwy, grzybicy ciała lub stóp, pleśniawce jamy ustnej, wysypce pieluszkowej czy nawet łuszczycy.

Układ pokarmowy

Okazuje się, że kwas kaprylowy w połączeniu z pewnymi minerałami wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe. Nie tylko stymuluje procesy regeneracyjne nabłonka jelita grubego, ale także poprawia absorpcję jelit i przeciwdziała stanom zapalnym w ścianach jelit. Stosuje się go w leczeniu zespołu jelita drażliwego i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Bakterie

Kwas kaprylowy wykazuje działanie bakteriostatyczne, co jest możliwe dzięki temu, że rozpuszcza się w tłuszczu. Odnotowano je m.in. w przypadku pałeczek czerwonki czy gronkowca. Jego działanie jest silniejsze niż kwasu propionowego i octowego. Suplementacja kwasem kaprylowym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób bakteryjnych przewodu pokarmowego. Na kwas ten wrażliwych jest wiele groźnych dla naszego zdrowia bakterii, w tym bakterie takie jak Escherichia coli czy też Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Streptococcus aureus.

Kwas kaprylowy: dawkowanie

Preparaty z kwasem kaprylowym powinny być stosowane zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle wystarczy stosować jedną kapsułkę dziennie przed jedzeniem, popijając dużą ilością wody. Zalecane spożycie kwasu kaprylowego wynosi od 500 do 1000 mg, trzy razy dziennie. W przypadku stanów grzybicznych stosuje się trzy dawki kwasu w ilości od 1000 do 2000 mg na pół godziny przed planowanym posiłkiem.

Skutki uboczne

Stosowanie kwasu kaprylowego nie jest wskazane w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących. Nie wolno stosować go także w przypadku nadwrażliwości czy też alergii na ten składnik. W przypadku osób zdrowych nawet długotrwała suplementacja kwasem kaprylowym jest relatywnie bezpieczna, ale w niektórych przypadkach mogą pojawić się pewne objawy w postaci wzdęć czy nudności. Po preparaty zawierające kwas kaprylowy nie powinny sięgać osoby borykające się z nadciśnieniem. Suplementacja tym składnikiem powinna być także skonsultowana z lekarzem w przypadku osób z niewydolnością lub marskością wątroby, gdyż jest on rozkładany właśnie w tym organie.

W przypadku stosowania kwasu kaprylowego w celu pozbycia się patogennych drożdżaków i innych grzybów, trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia mniej lub bardziej dokuczliwych dolegliwości. Kuracja tym kwasem powinna wobec tego zostać przeprowadzona po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Zabijane pasożyty zaczynają wydzielać spore ilości toksyn, które przedostają się do krwiobiegu, a nasze organy wewnętrzne mogą nie być w stanie nadążyć z ich utylizacją. Wobec tego może wystąpić reakcja organizmu na oczyszczanie w postaci gorączki, mdłości, migreny, powiększonych węzłów chłonnych, bólu w stawach i mięśniach, przyśpieszonego bicia serca, obniżonego ciśnienia krwi, sinicy, wyprysków, dreszczy i nadmiernego pocenia się.

Opinie o kwasie kaprylowym

Osoby długotrwale stosujące kwas kaprylowy odnotowują wyraźną poprawę w regularności wypróżnień. Ustępują objawy w postaci chronicznych zaprać, co z kolei wpływa korzystnie na samopoczucie. Oczyszczenie przewodu pokarmowego wpływa na poprawę jego funkcjonowania. Klienci cenią sobie cenę kwasu kaprylowego, jego dobrą przyswajalność, szybkość działania, skuteczność i wydajność. W wielu przypadkach stosowanie kwasu kaprylowego pozwala na uwolnienie się od kandydozy, dlatego też polecany jest przez coraz większą liczbę lekarzy. Pacjenci potwierdzają jego skuteczność przy długoterminowej antybiotykoterapii jako środek wspomagający organizm. Już dwutygodniowa kuracja kwasem kaprylowym przyczynia się do widocznej poprawy stanu zdrowia i nastroju – można odnotować redukcję uczucia zmęczenia i większy przypływ energii.

Cena

Ceny preparatów zawierających kwas kaprylowy są różne w zależności od producenta, stężenia i ilości kapsułek w opakowaniu. Przykładowo za opakowanie kwasu kaprylowego w ilości 600mg, w którym znajduje się 60 kapsułek, zapłacimy powyżej 15 złotych.


Polecane wpisy

  • Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
    Olej z wątroby rekina - pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
    Witamina C - właściwości, działanie i dawkowanie kwasu askorbinowego
  • Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
    Kwas foliowy - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Rozmaryn - właściwości i działanie
    Rozmaryn - właściwości i działanie
  • Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
    Olej z ogórecznika - właściwości, działanie i zastosowanie
  • Witamina D3 - badanie, dawkowanie i opinie
    Witamina D3 - badanie, dawkowanie i opinie

Poprzedni wpis Czarny bez – właściwości, zastosowanie i uprawa
Następny wpisOlej lniany – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Olej z wątroby rekina – pozyskiwanie, właściwości i przeciwwskazania
  • Woda jonizowana – właściwości, wady i zalety, opinie
  • Witamina D3 – badanie, dawkowanie i opinie
  • Perełkowiec japoński – właściwości, stosowanie i uprawa
  • Nawłoć pospolita – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Jasnota biała – właściwości, zastosowanie i uprawa
  • Rozmaryn – właściwości i działanie
  • Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
  • Flawonoidy – właściwości, działanie i zastosowanie
  • Sól himalajska – skład mineralny, właściwości i zastosowanie

Kategorie

  • Diety
  • Herbaty
  • Miody
  • Oleje jadalne
  • Soki
  • Uroda
  • Witaminy i mikroelementy
  • Zdrowa żywność
  • Zdrowie
  • Zioła

Oleje roślinne

  • Olej kokosowy
  • Olej lniany
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
  • Olej z pestek dyni
  • Olej z wiesiołka

Soki

  • Sok z aronii
  • Sok z brzozy
  • Sok z czarnej porzeczki
  • Sok z granatu
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Sok z pokrzywy
  • Sok z rokitnika
  • Sok z żurawiny

Zioła

  • Aloes
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Czystek
  • Głóg
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Mniszek lekarski
  • Żywokost

Zdrowa żywność

  • Ciecierzyca
  • Erytrol
  • Kasza jaglana
  • Ksylitol
  • Ocet jabłkowy
  • Płatki owsiane
  • Rukola
  • Soczewica
  • Tofu

Herbaty

  • Herbata biała
  • Herbata Pu erh
  • Herbata rooibos
  • Herbata yerba mate
  • Herbata zielona

Miody

  • Miód akacjowy
  • Miód faceliowy
  • Miód gryczany
  • Miód manuka
  • Miód nawłociowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód spadziowy
  • Miód z mniszka

Superfoods

  • Błonnik witalny
  • Jagody goji
  • Nasiona chia
  • Ostropest plamisty
  • Spirulina

Zdrowie

  • Anemia
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Gluten
  • Miażdżyca
  • Odchudzanie
  • Witaminy

  • Copyrights © Oliwka24.pl. Projekt i realizacja Grupa Autograf
Użytkowanie Witryny wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności.