Dieta zgodna z grupą krwi została opracowana już w ubiegłym wieku przez Petera D’Adamo, co okazało się być bardzo rewolucyjnym odkryciem i jednocześnie czymś mocno kontrowersyjnym w świecie dietetycznym. Okazuje się, że to, jaką grupę ma płynąca w nas krew będzie miało wpływ na to, jak będziemy się czuć po zjedzeniu konkretnych produktów żywnościowych. Nie bez powodu mówi się, że to co jednemu służy, może być toksyczne dla drugiego. Czasami borykamy się z najróżniejszymi dolegliwościami zdrowotnymi, nie zdając sobie nawet sprawy z tego, że jemy produkty niewskazane w przypadku posiadanej grupy krwi. Z całą pewnością warto zainteresować się tym tematem, gdyż dzięki zmianie dotychczasowych nawyków żywieniowych można odzyskać lub poprawić zdrowie i zwiększyć witalność.
Jak to jest z tą dietą zgodną z grupą krwi?
Jedne osoby są otwarte na nowe odkrycia i zmiany, inne podchodzą do nich mniej lub bardziej sceptycznie, a jeszcze inne odrzucają nieznane już na samym wstępie. Diet jest wiele i każda z nich ma mniejszą lub większą skuteczność. Każde rozwiązanie ma oczywiście zarówno plusy, jak i minusy. Należy wiedzieć, że nie ma jednej diety idealnej dla wszystkich, ponieważ każdy z nas jest inny i organizm może różnie zareagować na poszczególne czynniki. Kluczem do sukcesu jest opracowanie diety w taki sposób, aby była ona dopasowana do indywidualnych potrzeb danej jednostki. Dieta D’Adamo została poddana wielu analizom i nadal trwają badania, których założeniem jest potwierdzenie lub zaprzeczenie prozdrowotnemu działaniu tego modelu żywienia. Założenia diety zgodnej z grupą krwi wydają się być bardzo przekonujące i warto ją na sobie wypróbować. Możliwe jest, że pozbędziemy się wielu nieprzyjemnych dolegliwości i zaczniemy w końcu dobrze się czuć. Może być także tak, że nie odczujemy żadnej różnicy czy też po prostu uznamy, że taki sposób odżywiania nam nie służy.
U wielu osób stosujących dietę zgodną z grupą krwi zaobserwowano spadek masy ciała i ogólną poprawę zdrowia. Może to też wynikać z faktu przejścia na zdrowszą i mniej przetworzoną żywność, która opiera się na naturalnych produktach. Według Petera D’Adamo spożywając produkty zawierające lektyny niezgodne z naszą grupą krwi, doprowadzamy do zlepiania się krwinek, co manifestuje się zachwianiem homeostazy i problemami ze zdrowiem. Dochodzi wówczas do pogorszenia się samopoczucia, obniżenia sprawności fizycznej i problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Warto od razu zaznaczyć, że dietę dobiera się w oparciu o podział na grupy krwi (0, A, B, AB), a nie bierze się pod uwagę współczynnika Rh.
Podział produktów żywieniowych
W oparciu o założenia diety zgodnej z grupą krwi wyróżnia się produkty żywnościowe podzielone na trzy grupy. W pierwszej znajdują się produkty wskazane zawierające lektyny niewywołujące negatywnych reakcji ze strony systemu immunologicznego po przedostaniu się do krwiobiegu. Drugą grupę stanowią produkty neutralne, które zawierają lektyny wywołujące nieznaczne reakcje ze strony układu odpornościowego po wniknięciu do krwi. W trzeciej grupie znajdują się natomiast produkty niewskazane, które po przedostaniu się do krwiobiegu powodują gwałtowną reakcję systemu immunologicznego.
Dieta zgodna z grupą krwi A
Osobom z grupą krwi A zaleca się stosować dietę tzw. rolników. Są to osoby znajdujące się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia infekcji i chorób nowotworowych na skutek osłabionego układu odpornościowego. Zadaniem diety rolniczej jest wzmocnienie organizmu. Powinna ona opierać się głównie na produktach wegetariańskich i ograniczonym spożyciu mięsa, ryb i nabiału.
Bardzo ważne jest w tym przypadku odpowiednie zbilansowanie diety, przy tak dużym ograniczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego. W przeciwnym razie zwiększa się ryzyko rozwoju niedokrwistości oraz niedoborów białka, żelaza i witaminy B12.
Produkty wskazane
Osoby z grupą krwi A mogą sięgać po dorsza, karpia, łososia makrelę, pstrąga, sardynki, szczupaka, okonia, ślimaki i sieję, a także po mleko sojowe i ser sojowy. Polecanymi tłuszczami roślinnymi są oliwa z oliwek i olej lniany. Można jeść pestki dyni, groch, tylko czerwone i zielone rośliny strączkowe oraz sięgać po amarant, grykę i kasze. Z warzyw polecane są cebula, botwina, chrzan, cykoria, dynia, czosnek, kalarepa, okra, karczoch, marchew, pietruszka, por, rzepa, sałata i szpinak. Wskazane są ananas, borówki, jagody, figi, grejpfrut, jeżyny, wiśnie, morele, rodzynki, śliwki i żurawina.
Produkty niewskazane
W przypadku osób z grupą krwi A niewskazane jest spożywanie jakiegokolwiek rodzaju mięsa. Niezalecanymi rybami i owocami morza są flądra, halibut, kalmary, kawior, krab, krewetki, małże, morszczuk, mule, ostrygi, ośmiornica, przegrzebki, rak, sardele, sola, sum, śledzie, tuńczyk, węgorz i żaby. Unikać należy zawierającego mleko masła, lodów, maślanki, serwatki, serka wiejskiego i serów brie, camembert czy gouda. Zakazanymi olejami są olej bawełniany, kukurydziany, krokoszowy, sezamowy i z orzechów arachidowych. Unikać należy orzechów brazylijskich, pistacji i nerkowców. Nie wolno jeść fasoli, pszenicy i skrobi. Niepolecane są bakłażany, kapusta, oliwki, pieczarki, papryka, pomidory, ziemniaki. To samo dotyczy bananów, mandarynek, melonów, mango i pomarańczy.
Model żywieniowy dla osób z grupą krwi B
W przypadku grupy krwi B zalecana jest dieta koczowników, którzy mają bardzo silny układ odpornościowy i sprawny układ pokarmowy. Osoby posiadające tę grupę krwi mogą śmiało jeść produkty mleczne, gdyż ich organizm świetnie sobie poradzi z ich strawieniem i przyswojeniem, bez wystąpienia gwałtownych reakcji ze strony systemu immunologicznego.
Jadłospis takich osób powinien opierać się na mięsie, nabiale, rybach i zielonych warzywach. Zakazane są produkty z pszenicy, gryka, pomidory i rośliny strączkowe.
Produkty wskazane
Polecanymi rodzajami mięsa są baranina, dziczyzna, jagnięcina i królik. Można jeść dorsza, łososia, kawior, jesiotra, pstrąga, morszczuka, solę, szczupaka, sardynki i makrelę. Z serów można spożywać sery feta, mozzarella, owcze, ricotta i wiejski. Sięgać można po chude mleko, jogurty, kefiry i mleko owcze. Polecana jest oliwa z oliwek. Wskazane są orkisz, owies, ryż i proso. Z warzyw najlepsze są botwina, brokuł, burak, kapusta, papryka, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, słodkie ziemniaki; można spożywać grzyby shiitake. To samo dotyczy ananasa, bananów, winogron, jeżyn, papai, śliwek.
Produkty niewskazane
Niewskazane jest jedzenie bekonu, kaczki, kuropatwy, przepiórek, serc, wieprzowiny, szynki i kurczaków. To samo dotyczy homarów, barakudy, raka, kraba, krewetek, małży, okonia, sardeli, omułków, ślimaków, węgorza i żab. Unikać należy oleju bawełnianego, kukurydzianego, krokoszowego, z orzechów ziemnych, sezamowego i słonecznikowego oraz większości orzechów i pestek. Niewskazane są amarant, gryka, kamut, jęczmień, pszenica, kukurydza i żyto. Nie zaleca się awokado, dyni, karczochów, kukurydzy, oliwek, rzodkiewki, pomidorów. To samo dotyczy granatów, opuncji, persymony i rabarbaru.
Klasyfikacja produktów grupy krwi AB
Jak nietrudno się domyślić, dieta zgodna z grupą krwi AB będzie mieszanką obu poprzednich diet. Twórca diety zgodnej z grupą krwi określa ją mianem diety współczesnej. Osoby z tą grupą krwi najczęściej mogą pochwalić się silnym układem odpornościowym i małą podatnością na alergie. W ich przypadku trzeba jednak liczyć się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych. Podatne są także na schorzenia układu krążenia, zawał serca i udar mózgu.
Osoby z grupą krwi AB mogą spożywać ryby i produkty mleczne, ale podaż czerwonego mięsa powinna zostać ograniczona do minimum lub całkowicie wykluczona. Zalecane są zielone warzywa, ale fasola, kukurydza, gryka i pszenica już nie. Jako, że w czerwonym mięsie znajduje się sporo żelaza, w przypadku jego ograniczenia należy zadbać o to, aby pozyskać ten pierwiastek z innych źródeł. W przeciwnym razie może dojść do niedoboru żelaza i rozwoju niedokrwistości.
Produkty wskazane
Produktami wskazanymi w przypadku grupy krwi AB są przede wszystkim tofu, owoce morza i warzywa zielone, które zwiększają wydajność metabolizmu. Z kolei produkty mleczne i wodorosty regulują produkcję insuliny. Ananas usprawnia trawienie i pobudza perystaltykę jelit. Z mięsa polecane są baranina, indyk, jagnięcina i królik. Z ryb i owoców morza natomiast tuńczyk, aloza, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg, sardynka, ślimak, szczupak i morszczuk. Można sięgać po jogurty, kefir, kwaśną śmietanę, mleko owcze, ser feta i mozzarella, serek wiejski i ser ricotta. W jadłospisie mile widziane są kasztany, orzechy ziemne i włoskie. Wskazanymi zbożami są orkisz, otręby ryżowe i owsiane, proso, ryż dmuchany. Podobnie jest z dzikim ryżem, ryżem białym i brązowym oraz z makaronem z mąki żytniej, owsianej i ryżowej.
W przypadku warzyw dobrych wyborem będzie botwina, brokuły, jarmuż, kalafior, burak, lucerna, pasternak, karczoch, por, seler, bataty, bakłażan, okra, ogórek, pietruszka, a także mniszek lekarski. Wskazanymi owocami są ananas, figi, cytryna, grejpfrut, wiśnia, śliwki, winogrona i żurawina.
Produkty niewskazane
Produktami niewskazanymi są czerwone mięso, które jest słabo trawione i odkładane w postaci tkanki tłuszczowej. Fasole i kukurydza mają niekorzystny wpływ na efektywność insulinową i spowalniają przemianę materii. Podobnie jak nasiona i pestki przyczyniają się do hipoglikemii. Nieskazane są także gryka i pszenica spowalniające tempo metabolizmu oraz zakłócające gospodarkę insulinową. Niepolecanymi rodzajami mięsa są cielęcina, dziczyzna, gęsina, kaczka, kurczak, szynka, wieprzowina, wołowina, bekon, przepiórka, mięso bawołu i serca. Nie zaleca się barakudy, flądry, homara, kraba, krewetki, małży, okonia, ostryg, węgorza, żab, soli, sardeli, raków ani też ośmiornicy. Unikać należy masła, maślanki, pełnego mleka i lodów oraz serów brie, camembert i parmezan. Z jadłospisu należy wkluczyć sezam, orzechy laskowe, słonecznik, mak, pestki dyni. To samo dotyczy gryki, kamutu, mąki i płatków kukurydzianych.
Niezalecane są oliwki czarne, rzodkiewka, fasola, papryka, kukurydza i grzyby shiitake. Z owoców unikać należy bananów, gruszek, pomarańczy, mango, granatów i guawy.
Dieta zgodna z grupą krwi 0
Najstarszą grupą krwi jest grupa 0, w przypadku której zalecana jest dieta łowców. Warto zaznaczyć, że naukowcy nie zgadzają się z Peterem d’Adamo co do tego, że to właśnie grupa krwi 0 jest najstarsza. Według nich jest nią grupa krwi A, która pojawiła się na dziesięć tysięcy lat wcześniej. Dla przedstawicieli grupy krwi 0 zalecane jest spożywanie chudego czerwonego mięsa, ryb, bananów, szpinaku i brokułów. Z jadłospisu powinny zniknąć natomiast produkty zbożowe, wieprzowina, nabiał, ziemniaki, wszystkie oleje poza oliwą z oliwek, oraz kalafior.
Jak nietrudno się domyślić, dieta wykluczająca tego typu produkty wiąże się z powstaniem niedoborów jodu i wapnia. Jeśli będzie ona nieprawidłowo zbilansowana, to stosowanie jej zwiększy ryzyko rozwoju chorób tarczycy i osteoporozy. Prawidłowemu rozwojowi sprzyjają intensywne ćwiczenia fizyczne i białko. Bardzo ważne jest jednak to, aby mięso pochodziło ze sprawdzonego źródła i było dobrej jakości. Nie może ono być nafaszerowane chemicznymi substancjami i toksynami. Nawet w przypadku diety zgodnej z grupą krwi 0 mogą pojawić się problemy zdrowotne, jeśli mięso i ryby będą słabej jakości.
Produkty wskazane
Osobom mającym grupę krwi 0 polecane są wodorosty zawierające ogromne ilości jodu zwiększającego produkcję hormonów tarczycy. Podobnie jest z owocami morza i solą jodowaną. W jadłospisie mile widziana jest wątroba usprawniająca metabolizm i dostarczająca spektrum witamin z grupy B. Czerwone mięso także zwiększa wydajność metabolizmu. Można jak najbardziej sięgać po szpinak i brokuły, buraki, cebulę, chrzan, cykorię, karczochy, mniszek lekarski, słodkie ziemniaki, okrę, pasternak, por, rzepę, sałatę, dynię, jarmuż, kalarepę, czerwoną paprykę, czosnek.
Z owoców polecane są figi i śliwki; dobrym rodzajem mięsa będzie baranina, cielęcina, jagnięcina, podroby, wołowina, mięso z bawołu i jelenia. Polecanymi rybami są aloza, okoń, dorsz, halibut, miecz, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk, jesiotr, morszczuk, pstrąg. Chociaż jaja i produkty mleczne powinny być ograniczone do minimum, to za produkty obojętne uznaje się ser kozi, masło, ser typu feta, mozzarella i mleko sojowe. Z pieczywa dozwolone są jedynie chleb esseński i chleb Ezechiela. Polecanymi olejami są oliwa z oliwek i olej z siemienia lnianego.
Produkty niewskazane
Przy grupie krwi 0 bardzo szkodliwy jest gluten, który znajduje się w ogromnych ilościach w pszenicy. Zakłóca on produkcję insuliny i spowalnia przemianę materii. Nieskazana jest także fasola, która przyczynia się do przybierania na wadze i pogarsza wykorzystywanie spożytych kalorii. Kukurydza także zakłóca produkcję insuliny i zwalnia metabolizm. Niewskazane są również brukselka, kalafior i gorczyca, które hamują działanie hormonów tarczycy. Soczewica z kolei wpływa negatywnie na metabolizm odżywczy osób z grupą krwi 0. Unikać należy jedzenia awokado, bakłażana, białych ziemniaków, czarnych oliwek, grzybów shiitake, lucerny i pieczarek.
Z owoców niezalecane są jeżyny, mandarynki, melon, orzechy kokosowe, pomarańcze i truskawki. Unikać należy bekonu, gęsiny, szynki i wieprzowiny. Niezalecanymi rybami i owocami morza są łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledź marynowany, barakuda i kawior. Zakazane są mleko, jogurty, kefir, kozie mleko, lody, maślanka, serwatka i wszystkie odmiany sera poza wyżej wymienionymi wyjątkami. Nie powinno się sięgać po olej bawełniany ani też po olej kukurydziany. Podobnie jest z makiem, orzechami arachidowymi, orzechami brazylijskimi, nerkowcami i pistacjami- ziarna i makarony są zabronione.
Od wielu lat staram sie trzymać diety dr d’Adamo. Sklonila mnie do tego trudna sytuacja zdrowotna:po zawale bardzo przytylam, pojawilo sie b. duze nadcisnienie,a juz wczesniej dokuczly mi alergie(w tym pokarmowe) oraz klopoty z kręgosłupem. Kiedy przeczytalam w koncu książkę dr d’Adamo pomyslalam po przeczytaniu charakterystyki mojej gr krwi, że pisal to o mnie. W ciagu krotkiego czasu ubylo mi kilkanascie kilogramów i stan ten jest trwały. Poczulam sie znacznie lepiej. Po kilku latach, ponieważ bardzo zawsze lubilam pomidory, postanowilam sprawdzic czy naprawdę nie moge ich jeść. Zrobilam badanie krwi a potem wlaczylam pomidory do diety na ok 2 tyg. Na wszelki wypadek dodawalam do nich duzo cebuli i natki pietruszki. Po 2 tyg powtorzylam badanie. Wyniki (sprawdzalam dokladnie) wskazywaly na chorobę Lesniewskiego-Crohna. I juz nie próbuję jesc pomidorow. Podobnie rzecz sie ma z ziemniakami. Moglabym mowic o tej diecie dlugo, ale niech każdy w potrzebie będąc sam ja wypróbuje. Polecam
Dziękujemy za ciekawy komentarz.
Jeśli chodzi o charakterystykę grupy krwi to mamy osobiście bardzo podobne obserwacje do Pani. Wiele przypadłości zdrowotnych, tolerancje pokarmowe i charakterystyki osobowości dość dobrze pasują do opisu z książek dr D’Adamo.
Życzymy dużo zdrowia!