Właściwości i zastosowanie oleju z orzechów włoskich

orzechy i olej z orzechów włoskichWłaściwości i zastosowanie oleju z orzechów włoskich to z pewnością ciekawy do poruszenia temat. Większość z nas dobrze zna smak orzechów włoskich, zwłaszcza z okresu grudniowych świąt. W sprzedaży dostępny jest również olej, uważany za produkt luksusowy, który jak najbardziej wart jest swojej ceny. Ma on szerokie zastosowanie zarówno w leczeniu łuszczycy i opryszczki, jak również w kosmetyce i kuchni. Świetnie sprawdza się do pielęgnacji skóry i włosów oraz jako dodatek do sałatek, sosów, wypieków i deserów. Czas najwyższy poznać, co dobrego kryje się w oleju wyciśniętym ze świeżych orzechów włoskich.

Właściwości i zastosowanie oleju z orzechów włoskich

Olej tłoczony z orzechów włoskich posiada żółto- brązowe zabarwienie i ma charakterystyczny orzechowy zapach. Wyczuwalna jest także delikatna karmelowa nuta. Wszystko to sprawia, że olej ten idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów i dressingów. Bardzo ważne jest, aby stosować go wyłącznie na zimno. Po poddaniu obróbce termicznej, traci swoje cenne właściwości.

W oleju z orzechów włoskich kryje się bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych typu kwas linolowy, oleinowy i alfa-linolowy. Produkt ten obfituje także w witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K. Przeważają tutaj kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Zaledwie 9g/100g stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.

ołuskane orzechy włoskie

Co więcej, olej z orzechów włoskich przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, a więc wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i układ krążenia. Olej ten wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Polecany jest także osobom borykającym się z niezagojonymi ranami, gdyż posiada właściwości antyseptyczne.

Olej z orzechów włoskich świetnie sprawdza się w walce z Candidą, gdyż wykazuje działanie antygrzybiczne. Warto po niego sięgać także w przypadku problemów trawiennych, gdyż posiada właściwości przeczyszczające, a do tego usprawnia perystaltykę jelit i trawienie. Jest nieoceniony w walce z zaparciami i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Właściwości

Olej z orzechów włoskich ceniony jest nie tylko ze względu na swój piękny orzechowy zapach i wyjątkowy smak, ale przede wszystkim z powodu składu i prozdrowotnych właściwości. Zimnotłoczony olej posiada właściwości antyrakowe. Jako, że jest to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, wykazuje działanie łagodzące stany zapalne.

Działa nie tylko przeciwzapalnie, ale także przeciwbakteryjnie. Można po niego sięgnąć w przypadku rozwoju infekcji ran, gdyż posiada właściwości antyseptyczne. Jako, że olej ten obfituje w witaminy i antyoksydanty, przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia. Spożywanie go, chroni nas także przed rozwojem grzybów, a szczególnie przed patogennym rozrostem szczepu Candida.

Olej z orzechów włoskich wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwcholesterolowe oraz wyszczuplające i przeczyszczające. Na skórę działa zmiękczająco, regenerująco, odżywczo i przeciwutleniająco oraz zapewnia ochronę przed zanieczyszczeniami i promieniowaniem ultrafioletowym. Co ciekawe, olej z orzechów włoskich posiada także właściwości rozcieńczające, dlatego też świetnie sprawdza się jako rozpuszczalnik.

Zastosowanie

Olej z orzechów włoskich stosowany jest w celach leczniczych ze względu na swoje działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, antyseptyczne, antygrzybiczne i przeciwbólowe. W kosmetyce stosuje się go do ochrony skóry przed działaniem wolnych rodników i redukowania przedwczesnych oznak starzenia.

łuskanie orzechów włoskich

Można go stosować też bezpośrednio na włosy w celu nadania im gładkości i połysku oraz na ciało w celu złagodzenia bólu mięśni i artretyzmu. Olej z orzechów włoskich znajdziemy w wielu przepisach kulinarnych. Służy on także do domowego użytku jako rozcieńczalnik do farb oraz jako zabezpieczenie i nabłyszczacz do drewnianych powierzchni.

Stosowanie w kosmetyce

> Olejowanie włosów

Olejowanie włosów znane jest już od wieków i obecnie ten rodzaj pielęgnacji kosmyków i skóry głowy na nowo stał się bardzo popularny. Olej ten jest polecany głównie właścicielom włosów wysokoporowatych. Jest on bardzo lekki i łatwo się go rozprowadza.

Wystarczy jedna łyżka oleju na pokrycie całych włosów. Po spłukaniu go, można uzyskać efekt dobrze dociążonych, błyszczących, dobrze się układających i wyraźnie nawilżonych włosów. W połączeniu z ulubioną maseczką można uzyskać jeszcze silniejsze właściwości wygładzające i nawilżające.

> Stosowanie na twarz

Olej z orzechów włoskich jest typem oleju słabo schnącego. Posiada on w swoim składzie kwasy linolenowy, linolowy, oleinowy oraz bogaty jest w witaminy A, B i E. W związku z tym warto wykorzystać te cenne substancje w codziennej pielęgnacji swojej cery.

Okazuje się, że stosowanie oleju z orzechów włoskich na skórę pomaga pozbyć się uciążliwych opryszczek i egzem. Sięga się po niego także w celu opóźnienia starzenia się komórek skóry oraz w leczeniu łuszczycy.

Świetnie nadaje się do pielęgnacji cery z niedoskonałościami, skłonnej do trądziku. Znajduje się on na liście olejków niekomedogennych, czyli niezapychających pory. Tak więc nawet osoby z tłustą cerą mogą śmiało go wypróbować na sobie. Zawarty w oleju kwas elagowy hamuje negatywne działanie substancji rakotwórczych, których w dzisiejszych czasach niestety nie brakuje.

Na korzyść oleju z orzechów włoskich przemawia fakt, że nie pozostawia on po nałożeniu na skórę tłustego filmu. Olej ten działa na twarz kojąco, nawilżająco i przy tym nie pozostawia uczucia ściągniętej skóry. Olejek ten sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna oraz jest lepiej chroniona przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.

Stosowanie w kuchni

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno posiada swój charakterystyczny orzechowy smak, dlatego też idealnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale także do wypieków. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, ciast, racuchów i najróżniejszych deserów.

Z całą pewnością olej ten powinien znaleźć się w kuchni osób, które preferują dania kuchni francuskiej, włoskiej i orientalnej. Idealnie bowiem sprawdza się w roli naturalnego wzmacniacza smaku, nadając potrawom bardziej wyrazisty smak.

⇒ Przepis na sałatkę z dodatkiem oleju z orzechów włoskich

Potrzebne składniki:

rukola, pomidorki koktajlowe, ser feta, kukurydza z puszki, olej z orzechów włoskich.

⇒ Szybki sos z nutką orzechową

Potrzebne składniki:

łyżka miodu, łyżka octu z białego wina, dwie łyżki oleju z orzechów włoskich, dwie łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny oraz pieprz i sól do smaku.

Jaki ma wpływ na odchudzanie?

Okazuje się, że olej z orzechów włoskich działa wyszczuplająco, gdyż stosowany regularnie przyczynia się do przyśpieszenia utraty zbędnych kilogramów. Działa on także przeczyszczająco, usprawniając pracę jelit. Pamiętajmy o tym, że im mniej złogów mamy w swoim wnętrzu, tym czujemy się lżejsi, a masa ciała się zmniejsza.

właściwości i zastosowanie oleju z orzecha włoskiego

Przechowywanie

W przypadku olejów zawierających sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych należy zadbać o prawidłowe przechowywanie i zużywać go na bieżąco. Olej z orzechów włoskich ma tendencję do szybkiego jełczenia, dlatego też nie można go długo przechowywać po otwarciu.

Najlepszym miejscem będzie dla niego takie, gdzie jest ciemno i chłodno. Należy chronić go przed wysoką temperaturą i promieniowaniem słonecznym. Swoją świeżość zachowuje przez około trzy miesiące.

Podczas kupowania oleju zimnotłoczonego, warto zwracać uwagę na to, aby był on w opakowaniu wykonanym z ciemnego szkła. Zwracajmy też uwagę na jakość oleju, upewniając się, że jest to produkt nierafinowany. Wówczas możemy mieć pewność, że skorzystamy z jego prozdrowotnych właściwości.

Jak dawkować i spożywać?

Olej z orzechów włoskich nie nadaje się do smażenia, gdyż pod wpływem obróbki termicznej traci swoje cenne właściwości i nabiera gorzkiego smaku. Stosuje się go wyłącznie w formie nieprzetworzonej, czyli zimnotłoczonej. Jako, że jest to produkt wysokokaloryczny, nie powinniśmy przesadzać z jego ilością. Łyżka czy dwie dziennie to optymalna dawka.

Jakie zatem właściwości i zastosowanie ma olej z orzecha włoskiego?

Olej z orzechów włoskich cieszy się ogromną popularnością w krajach śródziemnomorskich, Nowej Zelandii i Australii, jednakże w Polsce również sięga po niego coraz więcej osób. Z całą pewnością warto włączyć do swojego jadłospisu nie tylko orzechy włoskie, ale także olej z nich pozyskiwany.

Jest to bogactwo witamin i kwasów omega-3, których potrzebuje nasza skóra i włosy oraz narządy wewnętrzne. Jako, że posiada bardzo przyjemny zapach, wzbogaci potrawy, a dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom usprawni funkcjonowanie naszego organizmu.

Ten wyjątkowy olej chroni skórę, pielęgnuje włosy, wykorzystywany jest podczas masażu i w wielu przepisach kulinarnych. Ponadto obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu. Nawet wiele bakterii i grzybów nie jest w stanie oprzeć się jego sile.

 

Warto przeczytać

 

Spodobają Ci się również:


Udostępnij:

OPINIE i KOMENTARZE

12345 (2 głosów, średnio: 5,00 z 5)
Właściwości i zastosowanie oleju z orzechów włoskich
Loading...

Dodaj komentarz