Mąka kasztanowa – właściwości i zastosowanie kulinarne

mąka kasztanowa właściwościPrzed wiekami były darem natury, po który sięgali ubodzy, z upływem czasu stały się rarytasem królującym na restauracyjnych stołach – kasztany jadalne zawojowały naszą kulinarną przestrzeń i stały się jednym z kluczowych składników w diecie bezglutenowej.

Aktualnie uważane są za prawdziwy przysmak, który można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Nam najczęściej kojarzą się z Francją i placem Pigalle, a także z prażonym przysmakiem, który delikatnie, acz wytwornie pieści podniebienia spragnionych niecodziennych doznań kulinarnych. Doceniane od wieków kryją w sobie bogate właściwości odżywcze i lecznicze, o których pisała już w swoich księgach święta Hildegarda. W naszych kuchniach króluje przede wszystkim mąka kasztanowa. Czy jest warta uwagi i co można z niej wyczarować?

Mąka kasztanowa – właściwości i zastosowanie

Dojrzewające w okolicach basenu Morza Śródziemnego kasztany jadalne mają wprost wymarzone warunki do tego, by uwydatnić nie tylko swoją wyrazistość, ale przede wszystkim bogactwo właściwości. Mąka kasztanowa jest perfekcyjnym produktem, w którym znajdziemy odpowiednio wyważone i łatwo przyswajalne wartości odżywcze, które nie tylko pozwolą nam na lepsze i zdrowsze odżywianie, ale przede wszystkim będą orężem dla naszego organizmu.

Doskonały zamiennik mąki pszennej perfekcyjnie spełniający swoje zadanie w kuchni to właśnie mąka z kasztanów jadalnych. Właściwości tego produktu doceniają dietetycy, gastrolodzy i alergolodzy na całym świecie polecając swoim pacjentom wybranie tego produktu, jako jednego z najlepszych i godnych uwagi.

kasztany jadalne stosowane w mące

Mąka z kasztanów jest w swojej konsystencji najbardziej zbliżona do tradycyjnych produktów mącznych, tym nie mniej wyróżnia się niebywałą plastycznością i dlatego tak często jest jednym z wiodących składników przepisów dedykowanych osobom cierpiących np. na celiakię.

Mało który produkt zamienny posiada tak szerokie możliwości zastosowania jak mąka kasztanowa. Właściwości są niebagatelne; dość wspomnieć, że w 100 gramach znajduje się aż 3 g białka, 2 g tłuszczu, 37 g węglowodanów i 7 g błonnika. Jest idealna do pieczenia chleba, a także słodkich wypieków. Jej lekko słodkawy smak i orzechowy aromat nie są obojętne dla przygotowywanych specjałów.

Mąka kasztanowa właściwości

Zaznaczmy, że w mące kasztanowej znajdziemy witaminy A,C, E oraz z grupy B – w tym B1, B2, B3, B5, B6. Co więcej, jest ona uznanym źródłem bioflawonoidów oraz garbników, a także kwasu foliowego. Unikatowy skład jest antidotum na pierwsze oznaki starzenia, ale nie tylko.

Zamienienie tradycyjnej mąki pszennej na mąkę kasztanową będzie miało zbawienny wpływ na wzrok, a także wspomaganie procesu wzrostu dzieci i młodzieży. Powinny po nią sięgać kobiety planujące potomstwo, a także panie w okresie menopauzalnym.

Zaobserwowano także wzmocnienie układu krwionośnego oraz nerwowego, poprawę koncentracji i pamięci. Dodatkowo, zawarte w mące kasztanowej minerały mają wpływ na poprawę wyglądu skóry oraz włosów. Jako, że mąka kasztanowa nie zawiera glutenu jest produktem idealnym dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Mąka kasztanowa kalorie

Ilość wcześniej podanych wartości węglowodanów może dla niektórych osób wydawać się nazbyt duża. Pamiętajmy jednak, że węglowodany są nam potrzebne – dzięki nim nasz organizm ma energię i siłę do działania, a w porównaniu do pszennej, mąka kasztanowa wypada znacznie korzystniej (mąka pszenna 76 g węglowodanów w 100g).

W 100 gramach mąki kasztanowej znajdziemy 370 kcal oraz bogactwo właściwości odżywczych skutecznie wspomagających organizm; między innymi dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Mając to na uwadze, nie bójmy się wprowadzić ją do domowej kuchni.

Mąka kasztanowa: indeks glikemiczny

Dodajmy, że mąka z jadalnych kasztanów jest produktem zalecanym w diecie cukrzycowej. Korzystny indeks glikemiczny IG mąki kasztanowej pozwala na przygotowanie z jej udziałem dań, które powinny zostać wyeliminowane z diety osoby cierpiącej na cukrzycę. Dla porównania, tradycyjna mąka pszenna oznaczona jest indeksem w wysokości 85, a dla mąki kasztanowej indeks glikemiczny wynosi 65.

Mąka kasztanowa w Twojej kuchni

Jak już wcześniej wspomnieliśmy mąka kasztanowa idealnie sprawdza się w przygotowywaniu domowych łakoci. Klienci poznający produkt zadają często pytanie do czego używać mąki kasztanowej.

mąka kasztanowa przepisy

Z powodzeniem przygotujemy ciasteczka z mąki z kasztanów jadalnych, a także wyśmienite ciasto. Mąka podczas procesu pieczenia nieco ciemnieje, ale też uwydatnia swój specyficzny, słodki i orzechowy smak. Idealnie komponuje się z dodatkiem cynamonu, przypraw korzennych oraz wanilii.

Przepis na: cudownie kasztanowe ciasto z owocami

SKŁADNIKI

450 g mąki kasztanowej
3 jajka
2,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
ziarenka laski wanilii
1 łyżka stewii lub cukru brzozowego
350 ml mleka kokosowego lub migdałowego
około 70 ml oleju
garść malin, porzeczek lub innych miękkich owoców
polewa czekoladowa

Jajka ubijamy z cukrem na puch. W osobnej misce mieszamy sypkie składniki, dodajemy je do ubitych jajek i strużką wlewamy mleko oraz olej. Na koniec wsypujemy owoce i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do silikonowej formy i pieczemy przez 35 minut / 160 stopni C w piekarniku bez termoobiegu.


Udostępnij:

OPINIE i KOMENTARZE

12345 (5 głosów, średnio: 4,60 z 5)
Mąka kasztanowa – właściwości i zastosowanie kulinarne
Loading...
  1. Monika napisał(a):

    wyszedł zakalec.

Dodaj komentarz