Len mielony – zastosowanie, czyli dlaczego warto włączyć go do swojego menu?

len mielony zastosowanieOkazuje się, że nie ma konieczności wydawania sporej ilości pieniędzy na olej lniany, gdyż o wiele tańszą alternatywą jest sięgnięcie po len mielony, który bogaty jest w znacznie więcej odżywczych substancji. Można go jeść solo lub dodawać do niemalże każdej potrawy. Jest on skarbnicą cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponieważ jakość ogólnodostępnych ryb pozostawia wiele do życzenia, warto dostarczyć sobie tych przeciwzapalnych substancji z bezpieczniejszego źródła, jakim jest właśnie len.

Len mielony – zastosowanie lecznicze

Jakie zatem zastosowanie ma len mielony? W jakich dolegliwościach może pomóc ten zwykły, w pełni naturalny i zupełnie niedrogi „lek”? Między innymi jest on nieoceniony w przypadku chorób dróg oddechowych i moczowych, przy zaparciach i wrzodach żołądka oraz reumatyzmie. Ale przyjrzyjmy się mu nieco dokładniej.

• Właściwości i zastosowanie

Len może kojarzyć się wielu osobom przede wszystkim z rodzajem włókien, gdyż wykorzystywany jest on chociażby do produkcji ubrań. Jednakże znacznie wcześniej len mielony i całe nasiona lnu stanowiły niezbędny element domowej apteczki. Len nie tylko działa korzystnie na nasze zdrowie, ale także na urodę, dzięki czemu bardzo chętnie wykorzystywany jest przez branżę kosmetyczną.

W lecznictwie wykorzystuje się zarówno olej pozyskiwany z nasion, jak również mączkę lnianą. Z owych surowców powstają maści, okłady i najróżniejsze preparaty.

• Jakie działanie lecznicze na nasz organizm wykazuje len mielony?

W ziarnach lnu znajdują się związki chroniące błonę śluzową żołądka i przełyku przed szkodliwym wpływem silnie żrącego kwasu żołądkowego. Len mielony stosowany jest także jako środek przeciwkaszlowy, a więc zaleca się sięgać po niego w przypadku zapalenia oskrzeli. Wykazuje działanie obniżające poziom cukru we krwi, a ponadto redukuje stany zapalne skóry i przyśpiesza regenerację zarówno naskórka, jak również błon śluzowych.

len mielony zastosowanie lecznicze

Picie naparów z lnu przyczynia się do obniżenia cholesterolu oraz do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Len mielony polecany jest osobom borykającym się z zaparciami, gdyż zawarty w nim błonnik nierozpuszczalny pobudza  perystaltykę jelit i reguluje naturalny rytm wypróżnień. Len mielony polecany jest więc na odchudzanie.

Len mielony: zastosowanie w kosmetyce

Len mielony ma bardzo szerokie zastosowanie. Od lat używany jest nie tylko wewnętrznie, ale i zewnętrznie. Zarówno len w takiej postaci, jak również ziarna i olej zapewniają skórze prawidłowe nawilżenie, na co najistotniejszy wpływ ma zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecany jest on osobom, których włosy i skóra głowy wymagają regeneracji.

Na rynku nie brakuje gotowych preparatów na bazie lnu, ale równie dobrze można przygotować sobie domową maseczkę. Regularne spożywanie mielonego lnu wpływa korzystnie na wygląd i kondycję cery. Osoby borykające się z niedoskonałościami skórnymi śmiało mogą wspomóc się lnem, gdyż redukuje on nadmierne wydzielanie sebum, które odpowiada w dużym stopniu za zatykanie się porów skóry.

Len posiada zastosowanie w kosmetyce w obszarze ochrony skóry przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych. Zaleca się wówczas stosowanie lnu w postaci maści. Warto wiedzieć, że wyciągi z siemienia lnianego łagodzą dokuczliwe skutki oparzeń i uszkodzeń skóry powstałych w wyniku działania toksycznych substancji chemicznych.

Len mielony: zastosowanie w kuchni

Len mielony złoty odtłuszczony zastosowanie znalazł także w kuchni. Surowiec ten świetnie nadaje się jako dodatek do ciasta drożdżowego, do wypieku chleba, do kisielu, dżemów owocowych, musli z jogurtem, herbaty ziołowej, a nawet do placków i naleśników. Tak naprawdę można dodawać go do każdego rodzaju potrawy, dzięki czemu dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych.

len mielony zastosowanie w kuchni

Zaletą nasion lnu jest to, że nie wydzielają one żadnego zapachu, a ich smak nie jest intensywny. Dzięki temu nie wpływają znacząco na zmianę smaku czy zapachu przyrządzanego dania. Można je nawet dodawać do jajecznicy, zupy czy też sosu. Trzeba jednak koniecznie wystrzegać się niedojrzałych nasion lnu, gdyż znajduje się w nich trująca substancja nazywana linatyną. Najlepiej więc zaopatrywać się w produkty ze sprawdzonego źródła, gdzie mamy pewność, co do ich jakości.

Udostępnij:

OPINIE i KOMENTARZE

12345 (1 głosów, średnio: 5,00 z 5)
Len mielony – zastosowanie, czyli dlaczego warto włączyć go do swojego menu?
Loading...
  1. Arek napisał(a):

    Włączam i ja!

Dodaj komentarz