Ciasta bezglutenowe

ciasta bezglutenoweZamiast zjeść zwykłe ciasteczka na deser, coraz częściej wybieramy ciasta bezglutenowe. Dzieje się tak głównie dlatego, że dieta bezglutenowa ma coraz szersze grono zwolenników. Bezglutenowe produkty to konieczność dla osób chorych na celiakię, bądź uczulonych na gluten. Z jadłospisu trzeba wykreślić nie tylko rzeczy zawierające gluten, ale też uważać na te, w których gluten jest ukryty.

Gluten to mieszanina białek gluteliny i gliadyny, które znajdują się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Również owies jest często zanieczyszczony glutenem, dlatego osobom chorym wolno spożywać jedynie certyfikowany, który oznaczony jest jako bezglutenowy. Podstawą diety powinny być produkty świeże i wysokiej jakości. Powinno się spożywać pięć posiłków dziennie, bazować należy na warzywach, uzupełniać dietę w owoce, bezglutenowe kasze, świeże mięso, ryby i jajka

Do żywności naturalnie bezglutenowej należą ryż, kukurydza, bataty, gryka, amarantus, proso, sago, sorgo, tapioka, maniok, soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy, ziemniaki, pestki, mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce. Natomiast produkty, które zawierają gluten to: pszenica, pszenżyto, jęczmień, żyto, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, makaron pszenny i żytni, pierogi, pizza i pieczywo (jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe).

W związku z tym, że coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową to coraz więcej produktów bezglutenowych można kupić w sklepach. Wśród nich są ciasta bezglutenowe, np. ciasto bezglutenowe waniliowe z truskawkami lub ciasto bezglutenowe brownie mini. Producent tych ciast – Incola – wprowadził na rynek te słodkości troszcząc się przede wszystkim o dzieci. Ciasto smakuje wybornie, jest pulchne i aromatyczne, a co najważniejsze, posiada bezpieczny skład. Opakowanie tekturowe zawiera aż 8 uroczych maleńkich foremek z ciastem, a każde z nich jest opakowane osobno. Dzięki temu ciasto z truskawkami mini idealnie nadaje się jako drugie śniadanie w szkole, na wycieczce, spacerze, czy w pracy.

Jest to doskonała propozycja dla mam, które z racji pracy zawodowej nie mogą zbyt wiele czasu poświęcić na robienie domowych wypieków. Skład ciasta bezglutenowego z truskawkami to między innymi olej rzepakowy, jaja kurze, skrobia ziemniaczana natywna i modyfikowana, skrobia kukurydziana, cukier, mąka kukurydziana. Z oferty ciast bezglutenowych warto skorzystać też, jeżeli mamy mieć gości, a nie mamy czasu na samodzielne przyrządzenie słodkiego poczęstunku. Jeżeli chodzi o ciasto bezglutenowe brownie to również ma ono bardzo dobry skład, m. in.: cukier, jaja, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, woda, mąka ryżowa, proszek kakaowy.

Ciasta bezglutenowe to świetny wybór na deser lub przekąskę. Smakują wybornie i opatrzone są certyfikatem żywności bezglutenowej. Będą odpowiednie również dla osób, które nie są na diecie bezglutenowej.


Inne podkategorie

Chleby bezglutenowe  Ι  Chrupki bezglutenowe  Ι  Makarony bezglutenowe  Ι  Mąki bezglutenowe  Ι  Musli i płatki bezglutenowe  Ι  Pieczywa chrupkie bezglutenowe