Chrupki bezglutenowe

chrupki bezglutenoweChrupki bezglutenowe są najlepszym wyborem dla osób uczulonych na gluten, bądź też cierpiących na celiakię. Coraz więcej osób po spożyciu zbóż czuje się ociężale i ma problemy z wzdęciami. Często przyczyną okazuje się uczulenie na gluten, a przecież trudno wyobrazić sobie niejedzenie chrupek, np. podczas oglądania telewizji. Również dla dzieci są one często przekąską. Na szczęście można spożywać bezglutenowe chrupki, które zaskakują niesamowitym smakiem, a przy tym są bardzo zdrowe.

Chrupki bez glutenu zostały wykonane w 100% z kukurydzy. Warto tutaj zwrócić uwagę na to, że pozyskane są one z wyselekcjonowanych upraw, gdzie nie stosuje się GMO. Są one w pełni naturalne, nie mają też dodatku żadnych konserwantów, ani środków spulchniających, dzięki czemu są zdrowe. W swoim składzie posiadają wiele cennych witamin takich jak A, E oraz witaminy z grupy B. Zatem pozytywnie wpływają na wzrok, a także stan skóry, włosów i paznokci. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego regulują również pracę jelit. Są zatem doskonałą przekąską dla osób odchudzających się.

Chrupki bezglutenowe zaskakują również szeroką ofertą różnorodnych smaków. Chyba nie ma nikogo, kto nie lubiłby chrupek solonych. Sprawdzą się również jako dodatek do sałatki. Polecane są także dla osób na diecie; świetnie sprawdzą się również jako przekąska po wysiłku, kiedy uzupełnić należy sól w organizmie. Któż z nas nie lubi pizzy? Na imprezę doskonałą przekąską będą chrupki bezglutenowe o tym smaku. Świetnie nadadzą się zarówno na wieczór filmowy w gronie znajomych, jak i barbecue w ogrodzie. Dla osób, które nie preferują pieczywa bezglutenowego alternatywą mogą być bezglutenowe chrupki naturalne, które można posmarować serkiem czy pasztetem sojowym.

Dzieci z nietolerancja glutenu też mogą jeść chrupki, z tym, że bezglutenowe, które są dla nich świetną przekąską między posiłkami. Doskonałe sprawdzą się do lunch boxów. Dzieci chętniej je zjedzą niż kanapki, a na pewno będą lepszym wyborem od bezwartościowych słodyczy. Sprawdzą się również podczas wycieczek szkolnych jako przekąska. Takie chrupki są polecane nawet dla bardzo małych dzieci, które dopiero ząbkują, gdyż po włożeniu do ust stają się miękkie i nie podrażniają delikatnych dziąseł. Można powiedzieć wręcz, że rozpływają się w ustach. Chrupki mają również atrakcyjny dla dzieci kształt, np. świderków. Zatem mogą być również doskonałym wyborem zamiast niezdrowych batonów.

Bezglutenowe chrupki są doskonałym wyborem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci i alternatywą dla niezdrowych chipsów. Mogą być też dodatkiem do potraw. Świetnie smakują w zestawieniu z pastami warzywnymi czy też mięsnymi. To świetny sposób na przekonanie do zdrowych przekąsek niejadków. Takie chrupki nie są kaloryczne, a do tego zawierają cenne składniki odżywcze.


Inne podkategorie

Chleby bezglutenowe  Ι  Ciasta bezglutenowe  Ι  Makarony bezglutenowe  Ι  Mąki bezglutenowe  Ι  Musli i płatki bezglutenowe  Ι  Pieczywa chrupkie bezglutenowe