Produkty bezglutenowe

produkty bezglutenoweProdukty bezglutenowe są niezbędnym elementem diety dla chorych na celiakię i osób z nietolerancją glutenu. Jednocześnie produkty bezglutenowe są często stosowane przez osoby chcące prowadzić zdrowy tryb życia oraz tych, którzy pragną uregulować swoją wagę. Oferta naszego sklepu zawiera szeroki asortyment produktów bezglutenowych opatrzonych certyfikatem, czyli oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta – jakie jeść produkty bezglutenowe?

W diecie bezglutenowej koniecznie należy wyeliminować z jadłospisu codziennego wszystkie produkty zawierające ziarna pszenicy, żyta, owsa oraz jęczmienia. Można z kolei spokojnie zajadać ryż, kukurydzę, proso, grykę oraz produkty z mączki ziemniaczanej. Możliwe jest również spożywanie żywności oczyszczonej – produktów bezglutenowych, uważając jednak, by zawartość glutenu nie przekraczała 2mg/100 g.

Wiarygodny producent – bezcenny w diecie złożonej z produktów bezglutenowych

W diecie bezglutenowej istotną sprawę stanowi nie tylko sam produkt bezglutenowy, ale i wiarygodność jego producenta. Zawartość glutenu potwierdzają specjalistyczne badania. Ważne, by produkt taki cechowała znakomita jakość oraz wysoka wartość odżywcza, co w tego typu diecie odgrywa szczególnie istotną rolę, bowiem zapewnia choremu dostarczenie niezbędnej ilości potrzebnych składników odżywczych. Stąd też, w ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znalazły się produkty INCOLA oraz SAM MILLS, które spełniają wyżej określone warunki.

Dieta z produktów bezglutenowych – jedyny środek leczniczy w celiakii

Jako że nie istnieje lek na celiakię, dieta złożona z produktów bezglutenowych jest jedynym środkiem w leczeniu tej choroby. Pamiętać jednak należy, iż skuteczność leczenia zależy wyłącznie od ścisłego przestrzegania tego rodzaju diety, zaś wyeliminowanie glutenu z codziennej diety nie jest sprawą prostą. Gluten jako wspaniały nośnik aromatów i przypraw, chętnie wykorzystywany jest przez producentów produktów przetworzonych.

Produkty bezglutenowe dla osób chorych na celiakie

Choć najczęściej celiakia kojarzona jest z małymi dziećmi, jednak choroba ta może ujawnić się w różnym wieku. Obecnie na chorobę w Polsce choruje blisko 400 tysięcy osób, czyli około 1 % całego społeczeństwa. Wśród najczęściej diagnozowanych na celiakię osób znajdują się osoby pomiędzy 30 a 50 rokiem życia, zaś sama choroba bardzo często ujawnia się w okresie dorastania, we wczesnym dzieciństwie po wprowadzeniu do diety produktów zawierających gluten, w trakcie ciąży oraz przy silnym stresie.

Codzienność na diecie złożonej z produktów bezglutenowych

Stosowanie diety składającej się z produktów bezglutenowych może stanowić problem w codziennym funkcjonowaniu. Choć możemy spotkać coraz większą ilość produktów przeznaczonych dla osób chorujących na celiakię, czy z nietolerancją glutenu, jednak są to głównie duże supermarkety. Istnieją ponadto miejsca, w których dieta bezglutenowa stanowi spory problem i wyzwanie, czego przykładem może być śladowa wprost ilość restauracji serwujących menu dla osób na diecie bezglutenowej.

Produkty bezglutenowe w naszym sklepie internetowym: