Produkty bezglutenowe


produkty bezglutenowe

Podkategorie

Chleb bezglutenowy  Ι  Makaron bezglutenowy  Ι  Mąki bezglutenowe  Ι  Musli, płatki bezglutenowe  Ι  Pieczywo bezglutenowe

W kwestii produktów bezglutenowych sklep internetowy Oliwka24 ma sporo do zaoferowania swoim Klientom. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na odstawienie glutenu, a dzięki szerokiemu wachlarzowi wyboru produktów bezglutenowych, nie muszą rezygnować one ze swoich ulubionych dań.

Dla niektórych z nas dieta bezglutenowa jest koniecznością, dla innych zaś sposobem na schudnięcie, czy polepszenie swojego zdrowia, a dla innych jest to po prostu kolejna moda. Opinii i powodów może być wiele, ale czym tak naprawdę jest ten słynny gluten i które produkty go nie zawierają?

Co to są produkty bezglutenowe?

Zewsząd słyszymy o tym, jaki to gluten jest niekorzystny dla naszego organizmu, jednak nie każdy wie, co kryje się tak naprawdę pod tą nazwą. Chodzi tutaj o białko znajdujące się w zbożach typu pszenica, owies, żyto, jęczmień, orkisz, kamut i pszenżyto.

Z całą pewnością nie jest ono odżywcze; jest to jedynie rodzaj kleju wiążący mąkę, co jest pożądane przy produkcji pieczywa. To substancja raczej antyodżywcza, która potrafi w wielu przypadkach mocno spustoszyć nasz organizm, a szczególnie jelita.

Z myślą o osobach nietolerujących glutenu, czy też takich, które postanowiły go odstawić z własnej woli, powstały produkty bezglutenowe. Cieszą się one coraz większą popularnością, dzięki czemu są coraz łatwiej dostępne. Kupimy je nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie, ale także w wielu dyskontach.

Jak sama nazwa wskazuje, produkty bezglutenowe zostały pozbawione tego alergizującego białka, co jest zresztą wybawieniem dla osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię. Do ich produkcji stosuje się mąkę kukurydzianą, ryżową, gryczaną i sojową oraz amarantus, proso, komosę ryżową i inne. Jeśli chcemy mieć pewność, że dany produkt nie zawiera glutenu, to należy sprawdzić, czy na jego etykiecie widnieje znak przekreślonego kłosa.

Lista i przykłady produktów bezglutenowych

Można by powiedzieć, że gluten jest obecnie dodawany dosłownie do wszystkiego. Występuje on pod różnymi nazwami, dlatego też przeciętny zjadacz chleba może nie zdawać sobie nawet z tego sprawy. Świadomi konsumenci powinni jednak być czujni.

Obecnie produkty w 100% bezglutenowe muszą posiadać specjalne oznaczenia, dzięki czemu jest nam łatwiej znaleźć artykuły pozbawione tego składnika. Gdzie zatem nie zajdziemy glutenu? Nie ma go w następujących produktach:

  • w mięsie, jajach, rybach
  • w kukurydzy, ryżu, gryce, prosie, amarantusie, komosie ryżowej, tapioce
  • w świeżych i nieprzetworzonych warzywach oraz owocach
  • w mleku świeżym, kartonikowym, zagęszczonym, sproszkowanym
  • w kefirze, maślance, jogurcie naturalnym, nieprzetworzonym białym i żółtym serze
  • w maśle, smalcu, olejach roślinnych, oliwie z oliwek
  • w samodzielnie przygotowanych lub mających znak przekreślonego kłosa konfiturach, słodyczach, ciastach i ciastkach, kisielach, budyniach
  • w herbacie, kawie, wodzie mineralnej, kompocie, naparach ziołowych, czystych alkoholach, sokach owocowych
  • w occie winnym i jabłkowym, w jednorodnych przyprawach, soli, pieprzu

W powyższych artykułach spożywczych w sposób naturalny gluten nie występuje, jednak należy sprawdzać informacje na opakowaniu, czy dany produkt nie został zanieczyszczony jego śladowymi ilościami w procesie obróbki. I znów wygrywają tu produkty bezglutenowe certyfikowane, opatrzone symbolem przekreślonego kłosa, który daje pewność, że produkt jest „czysty”.

Indeks glikemiczny produktów

To, jak szybko będzie podnosił się poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku zależy od indeksu glikemicznego danego produktu. W przypadku wielu produktów bezglutenowych (mięso, warzywa, jaja, nabiał) wynosi on nawet 0.

Wpływ na cukrzycę

Okazuje się, że w przypadku osób chorujących na cukrzycę, może pojawić się też celiakia, gdyż związane jest to ze wspólnymi predyspozycjami do zachorowania i powstawania przeciwciał atakujących własne komórki.

Ponadto gluten w dużym stopniu odpowiada za powstawanie stanów zapalnych, niszczących kosmki jelitowe i zaburzających procesy wchłaniania pokarmu. W związku z tym dietę bezglutenową stosuje się w celu wyrównania glikemii i obniżenia insulinooporności, czyli przeciwdziałania cukrzycy typu 1 i 2.

Czy pomagają przy odchudzaniu?

Po dietę bezglutenową coraz częściej sięgają osoby borykające się z nadprogramowymi kilogramami. Okazuje się, że dzięki niej łatwiej jest osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Pojawia się również energia, dobre samopoczucie, zredukowanie gazów i wzdęć oraz ciągłego łaknienia na słodkie wypieki.

Dieta przyjazna dla dzieci

Jeśli dzieci reagują na gluten alergicznie, należy odstawić produkty go zawierające. W diecie malca nie powinno wówczas zabraknąć pestek, nasion i niełuskanego ryżu. Należy sięgać po zboża, kasze i mąki bezglutenowe. Na talerzu powinny codziennie gościć warzywa i owoce oraz przeciery i świeżo wyciskane soki. Jeśli chodzi o gotowe produkty, to szukajmy tych z przekreślonym kłosem.

Produkty bezglutenowe w naszym sklepie internetowym: