Oleje roślinne i oliwki


oleje roślinne

Podkategorie:

Olej z pestek dyni  Ι  Oleje roślinne  Ι  Oliwa z oliwek  Ι  Oliwki zielone i czarne

Oleje i tłuszcze należą do głównych składników odżywczych dla organizmu człowieka, a także są ważnym dostarczycielem ciepła i energii. Otaczają organy wewnętrzne powłoką i chronią przed środowiskiem zewnętrznym. Oleje i tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego wchłaniania ważnych dla ludzkiego organizmu witamin (A, D, E, K), ponieważ są w nich rozpuszczalne. Wysokiej jakości oleje roślinne, zwane olejami spożywczymi, zaopatrują organizm w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bezwzględnie konieczne, a nie mogą być w nim samodzielnie wytwarzane.

Tłuszcze roślinne i zwierzęce różnią się między sobą zasadniczo. Tłuszcze zwierzęce są wytwarzane z łoju, tranu,  smalcu i mleka i zawierają zazwyczaj nasycone kwasy tłuszczowe, które w temperaturze pokojowej zachowują postać stałą lub półpłynną. Tłuszcze roślinne i oleje pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno, ekstrakcję, z pomocą rozpuszczalnika lub przez tłoczenie roślin, bądź nasion oleistych, które zawierają najczęściej proste lub wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. To, czy takie tłuszcze są w formie płynnej, czy stałej jest zależne od rodzaju zawartych w nich kwasów tłuszczowych. Im więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, tym bardziej stała forma tłuszczu, na przykład olej kokosowy. Oleje roślinne z wysokim udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych są w formie płynnej.

Oleje i tłuszcze są niezbędne dla zrównoważonego odżywiania i prawidłowego funkcjonowania ciała. Ważne jest, aby przyjmować najwartościowsze kwasy tłuszczowe, które występują w oleju rzepakowym, słonecznikowym, oleju z pestek dyni, oleju z pestek winogron i oliwie z oliwek. Pomagają one obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także mogą zapobiec chorobom serca i układu krążenia.

Oleje roślinne w naszym sklepie internetowym: