Olej z pestek dyni


olej z pestek dyni

Wśród olejów spożywczych o działaniu prozdrowotnym coraz większe znaczenie zdaje się mieć olej z pestek dyni. Nie jest on zbyt powszechnie wykorzystywany w tradycyjnej kuchni, jednak warto to zmienić. Wprowadzenie spożycia oleju dyniowego do swojej diety może w znaczący sposób przyczynić się do utrzymania dobrego stanu naszego zdrowia, a nawet poprawić je. Stosowanie tego oleju ma niemal wyłącznie korzyści – praktycznie zero jest przeciwwskazań do jego stosowania. Powinien go stosować codziennie w niewielkich ilościach każdy, kto nie ma przeciwwskazań do stosowania dietoterapii opartej na wykorzystywaniu wysokiej jakości tłuszczy roślinnych w celu poprawy stanu zdrowia. Wart prześledzenia jest szczególnie profil tłuszczowy tego oleju oraz możliwości jego zastosowania w dietoterapii.

Pochodzenie

W większości olej z pestek dyni pochodzi ze Styrii w Austrii, ale także z obu Ameryk, gdzie odnotowuje się uprawę dyni na większą skalę. Podczas uprawy dyni, bardzo popularnej jako warzywo dekoracyjne, ale także jako baza do różnych zup, soków i przecierów, produktem ubocznym stają się pestki, których każda dynia zawiera spore ilości. Pestki te kryją w sobie  duże ilości wielonienasyconych tłuszczy. Stanowią bardzo dobre źródło tłuszczy roślinnych, są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw, ale również pyszną i zdrową przekąską. Z pestek dyni pozyskuje się wartościowy olej dyniowy, idealny do spożywania na zimno.

Produkcja

Przy produkcji olejów bardzo ważnym etapem jest tłoczenie. W przypadku surowców o bardzo wysokich walorach odżywczych istotnym jest, by były one tłoczone na zimno, jak olej z pestek dyni. Wówczas w procesie mechanicznego wyciskania z ziaren dyni oleju następuje najmniejsza utrata składników odżywczych, które życzymy sobie w produkcie finalnym zachować. Podczas produkcji naturalnymi metodami, na dnie butelki z olejem może zbierać się mętny osad. Nie jest on cechą niepożądaną i powstaje również podczas prawidłowego przechowywania oleju, nie zmieniając jego cech organoleptycznych ani właściwości zdrowotnych.

Skład i kaloryczność

Olej z pestek dyni ma ciekawy profil tłuszczowy. Zawiera ponad 18% nasyconych kwasów tłuszczowych, ponad 33% kwasów jednonienasyconych i aż 47% kwasów wielonienasyconych, najkorzystniejszych dla funkcjonowania naszego organizmu. Wśród kwasów tłuszczowych wielonienasyconych olej z nasion dyni ma wyższą zawartość kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3. Stąd też olej z dyni nie powinien być jedynym źródłem kwasów wielonienasyconych w diecie.

Zawiera dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, E oraz z grupy B, a także potas, cynk, selen i wiele innych substancji odżywczych. Jego kaloryczność to około 900 kcal na 100 g produktu. Oznacza to, że dodając łyżkę (ok. 10 g) oleju dostarczamy sobie ok. 90 kcal. Jest to kaloryczność standardowa dla tłuszczy, zarówno zwierzęcych jak i roślinnych, zatem olej dyniowy należy dawkować z rozwagą, pomimo jego korzystnych dla zdrowia właściwości. Jak każdy inny produkt o charakterze leczniczym, będzie miał pozytywne skutki dla zdrowia tylko wtedy, gdy jego dawkowanie będzie ściśle przestrzegane, ponieważ nawet najzdrowszy produkt w nadmiarze może nam zaszkodzić.

Działanie

Olej z pestek dyni jest w pełni bezpieczny dla organizmu człowieka, ma jednak działanie uszkadzające układ nerwowy pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym człowieka (tasiemiec, glista), ponieważ zawiera toksyczne dla nich alkaloidy. Substancje te w niewielkich ilościach nie wpływają toksycznie na organizm człowieka. Stosowanie oleju z dyni może więc pomóc w oczyszczeniu organizmu z pasożytów, a także z toksyn. Olej dyniowy jest również stosowany w suplementach dla mężczyzn zapobiegających przerostowi prostaty i wspomagających leczenie przerostu prostaty.


Polecamy publikacje:


Olej z pestek dyni zawiera duże ilości fitosteroli, odpowiadających hormonom płciowym, które łagodnie obniżają poziom dihydrotestosteronu, powodując zmniejszenie masy gruczołu krokowego i pozbycie się dolegliwości związanych z przerostem prostaty. Olej dyniowy stosowany jest również w kosmetyce – działa przeciwzmarszczkowo, wygładzająco na skórę, a także wzmacniająco na włosy i paznokcie. Ze względu na dużą zawartość steroli roślinnych, olej dyniowy pomaga w regulacjach zaburzeń hormonalnych. Może być też stosowany w leczeniu wczesnych faz miażdżycy jako dobre źródło kwasów wielonienasyconych. Doskonale wpływa na procesy pamięciowe – koncentrację i zapamiętywanie, jak też wspomaga funkcje układu nerwowego.

Zalecany jest więc szczególnie osobom starszym, u których z racji wieku mogą pojawić się kłopoty z pamięcią i koncentracją, a także choroby układu nerwowego. Jako kosmetyk polecany jest olej z pestek dyni szczególnie osobom o skórze suchej, skłonnej do podrażnień, zaczerwienionej, łuszczącej się. Fantastycznie sprawdza się jako olej do masażu ciała – ma właściwości natłuszczające, wygładzające, a także oczyszczające i rozjaśniające. Stosuje się go również w przypadku schorzeń dróg moczowych i pęcherza, jako wspomaganie metod konwencjonalnych leczenia tych schorzeń.

Jak stosować?

Stosowanie oleju dyniowego może być dwojakie. W celach zdrowotnych spożywa się go, natomiast w celach kosmetycznych – nakłada bezpośrednio na skórę lub włosy. Olej dyniowy doskonale smakuje jako dodatek do zup, w tym przede wszystkim zup- kremów. Idealnie pasuje jako składnik dressingów do sałatek. Można również zażywać go profilaktycznie, jedząc łyżkę oleju dziennie, jednak o wiele lepszym pomysłem jest jego spożywanie w codziennej diecie z posiłkami. Fantastycznie podkreśla smak różnych deserów, na przykład lodów, puddingów, czy sernika.

W celach kosmetycznych olej dyniowy można nakładać bezpośrednio na włosy do olejowania. Cenne substancje odżywcze przez kilkanaście lub kilkadziesiąt minut zostaną wchłonięte przez łodygę włosa, następnie olej należy dokładnie zmyć i spłukać. Można dodawać olej z pestek dyni do domowych maseczek upiększających lub wcierać go delikatnie w skórę. Olej z nasion dyni warto mieć zawsze pod ręką, ponieważ świetnie sprawdza się zarówno jako profilaktyka wielu schorzeń i dolegliwości, jak również jako kosmetyk czy lekarstwo na pewne dolegliwości. Już niewielka ilość oleju wmasowana w skórę czy zażyta doustnie poprawi funkcjonowanie naszego organizmu.

Dawkowanie

W przypadku spożywania oleju dyniowego, u dzieci stosuje się dawkę jednej łyżeczki oleju dziennie, na przykład do posiłku. Należy wówczas uzupełniać dietę w kwasy tłuszczowe omega-3, w które olej z dyni jest ubogi, na przykład w postaci ryb morskich. U dorosłych dawkę dzienną można podnieść do jednej łyżki. Jest to optymalna ilość zaspokajająca zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Szczególnie w przypadku dzieci, w razie jakichkolwiek wątpliwości, przed wprowadzeniem nowego produktu do diety, warto zasięgnąć porady lekarza.

Stosując olej z pestek dyni bezpośrednio na skórę, wystarczy kilka kropel tego oleju wmasowane w twarz lub we włosy, aby uzyskać pozytywne efekty. Należy pamiętać o dość znacznej zawartości kwasów nasyconych w oleju z dyni. Dlatego też nie zaleca się nadmiernego jego stosowania w ilości wyższej niż łyżka dziennie, szczególnie w przypadku osób cierpiących na choroby przewlekłe układu krążenia. Również ze względu na zawartość alkaloidów, czyli substancji wpływających na układ nerwowy, nie należy przedawkować tego oleju.

Przechowywanie

Olej z nasion dyni jest olejem tłoczonym na zimno, ponieważ wysoka temperatura obniża jego właściwości prozdrowotne. Oleju tego nie należy zatem stosować do smażenia ani pieczenia – w wysokiej temperaturze nie tylko traci swoje cenne właściwości, ale również właściwy sobie smak i zapach. Optymalną temperaturą dla przechowywania oleju jest temperatura pokojowa, czyli około 21 stopni Celsjusza.

Olej dyniowy zachowuje jednak swoje cenne właściwości po obniżeniu temperatury przechowywania. W lodówce staje się gęstszy i ciemniejszy, ale nie traci swoich walorów smakowych, zapachowych ani właściwości odżywczych. Po umieszczeniu w temperaturze pokojowej na powrót staje się rzadszy. Najlepiej zatem przechowywać go w temperaturze pokojowej, a po otwarciu – w lodówce, szczególnie gdy nie zamierzamy go używać przez dłuższy czas.

Cena

Patrząc na ceny, olej z pestek dyni może się wydawać bardzo drogi. Jednakże należy wziąć pod uwagę jego dużą wydajność i wysokie walory prozdrowotne. Wysokiej jakości olej dyniowy w ciemnych butelkach półlitrowych możemy kupić z w sklepach ze zdrową żywnością nawet za 60 zł. Nieco tańszą opcją będzie zakup produktu w sklepach online lub aptekach, gdzie najniższe ceny mogą osiągnąć nawet 25 zł za butelkę. Należy jednak pamiętać, że w przypadku olejów cena bardzo często odzwierciedla jakość produktu. Aby zakupić produkt o interesujących nas walorach zdrowotnych i smakowych, lepiej jest wydać nieco więcej, ale mieć pewność, że zakupiony produkt spełni nasze oczekiwania konsumenckie.

Warto również wspomnieć, że olej z dyni jest naturalnym produktem, który w pełni może zastąpić wiele suplementów diety, a także kosmetyków, na które łącznie wydajemy wielokrotnie więcej pieniędzy. Zatem zamiast wydawać pieniądze na kuracje odżywiające włosy, kuracje przeciwpasożytnicze, suplementy dla mężczyzn czy kremy przeciwzmarszczkowe, lepiej zakupić butelkę oleju dyniowego, który zastąpi nam wiele używanych na co dzień produktów.

Opinie o oleju z pestek dyni

Oleje i oliwy są generalnie produktem bardzo trudnym do jednoznacznej oceny. Olej z pestek dyni ma ogromne właściwości prozdrowotne, co nie ulega wątpliwości. Wielu konsumentów po kilku tygodniach regularnego stosowania zaobserwowało w swoim organizmie pozytywne zmiany – poprawę koncentracji, wzmocnienie skóry, pozbycie się pasożytów czy zmniejszenie dolegliwości związanych z przerostem prostaty. Kwestią dyskusyjną jest jednak smak czy kolor oleju. Olej z dyni charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem pestek dyni, co jest oczywiste, biorąc pod uwagę, że bezpośrednio z nich pochodzi. Nie posmakuje więc osobom, które nie przepadają za pestkami dyni jako przekąską czy dodatkiem do potraw.

Amatorzy pestek dyni docenią natomiast jego bogatą orzechową nutę, która świetnie podkreśla smak wielu warzywnych czy mięsnych potraw, a także deserów mlecznych. Olej dyniowy ma ciemnobrązowy kolor, który po wymieszaniu z jasnymi składnikami spożywczymi nadaje im jasnozieloną barwę. Nie zawsze jest to cecha pożądana w kulinariach. Osoby, które pragną poznać właściwości zdrowotne oraz walory smakowe oleju dyniowego, powinny sięgnąć po ten pochodzący od producentów żywności ekologicznej, z ekologicznych upraw dyni, starannie wyselekcjonowane i tłoczone na zimno, które mają najwyższą wartość odżywczą i najlepsze walory smakowe.