Miód naturalny

miód naturalnyMiód naturalny to jedna z najzdrowszych substancji, jakie otrzymujemy od matki- natury. Jest produkowany przez pracowite pszczoły z nektaru kwiatów różnych roślin lub ze spadzi. W związku z tym miody naturalne uzyskały podział na nektarowe, nektarowo- spadziowe i spadziowe.

Już w starożytności ludzie mieli świadomość, jak wielkim dobrodziejstwem dla zdrowia człowieka jest ten „złoty eliksir” i umieli wykorzystywać naturalny miód pszczeli i jego właściwości do celów leczniczych. Mieszkańcy starożytnego Egiptu wkładali naczynia z miodem do grobowców, w których spoczywali faraonowie. Medycyna ludowa również w bardzo wielu schorzeniach wspierała się miodem naturalnym. Obecnie, kiedy dokuczają nam rozmaite dolegliwości, coraz chętniej sięgamy po naturalne specyfiki, wracając do starych, tradycyjnych, a jakże skutecznych metod leczenia. Jednym z takich właśnie „naturalnych leków” jest naturalny miód pszczeli prosto z pasieki.

Skład miodu uzależniony jest od tego, z kwiatów jakich roślin został wyprodukowany. W przeważającej części znajdziemy w nim glukozę i fruktozę, enzymy, składniki mineralne, kwasy organiczne, a także barwniki, związki białkowe, olejki eteryczne, witaminy oraz hormony i związki o właściwościach antybiotycznych. To właśnie ta ogromna różnorodność i wielość składników sprawia, że naturalny miód jest tak zdrowy.

Miód naturalny wykazuje pozytywny wpływ na cały układ krążenia, w tym serce. Obecna w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność serca. Udział w tym ma również zawarty w znacznej ilości w miodzie potas. Miód pomaga obniżyć ciśnienie krwi,  rozszerzyć naczynia wieńcowe, a także pobudza organizm do produkcji hemoglobiny.

Miód naturalny to nie tylko korzyść dla naszego serca. Wykazując działanie wykrztuśne przynosi ulgę w przypadku chrypki, kaszlu, zapalenia gardła i w zapaleniu oskrzeli. Działa antyseptycznie, bakteriostatycznie i przeciwzapalnie.

Naturalny miód pszczeli to również dobrodziejstwo dla naszego trawienia. Pomaga przywrócić właściwą pracę żołądka i jelit, a także,  poprzez działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie śluzówki żołądka i dwunastnicy. Spożywanie miodu przynosi korzyść także wątrobie i drogom żółciowym. Zawarte w miodzie cukry proste usprawniają proces odtruwania organizmu, a obecna w nim cholina zwiększa wydzielanie żółci i obniża w wątrobie poziom lipidów.

A jak rozpoznać miód naturalny? Istnieje kilka metod sprawdzenia prawdziwości miodu. Jedna z nich dotyczy procesu krystalizacji, któremu podlega naturalny miód. Miód powinien skrystalizować się już w kilka miesięcy po zbiorze. Najdłużej w postaci płynnej pozostaje miód z białej akacji. To proces całkowicie naturalny, zachodzący w prawdziwym miodzie, który nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani leczniczych.

W naszym internetowym sklepie ze zdrową żywnością oliwka24 nasi Klienci znajdą różne rodzaje miodów naturalnych w przyzwoitej cenie: miód akacjowy, miód spadziowy, miód gryczany i miód Manuka.

Naturalny miód pszczeli w naszym sklepie internetowym: