Masła orzechowe

masło orzechowe i sezamoweMasło orzechowe, masło sezamowe, masło pistacjowe i masło migdałowe to zdrowe i bardzo pożywne „smarowidła” do wszelkiego rodzaju pieczywa: tradycyjnego, chrupkiego, lekkiego i wafli ryżowych. Z pomocą tych produktów udaje się szybko przygotować smaczne śniadanie, które dodaje energii do działania. Znakomicie nadaje się także jako przekąska. Można nim posmarować na przykład słone krakersy lub słodkie biszkopty.

Moda na spożywanie masła orzechowego przywędrowała do nas z Ameryki. Jest ono także popularnym produktem kuchni holenderskiej. Masło orzechowe to produkt otrzymany w wyniku prażenia orzeszków arachidowych w temperaturze ponad 200 st. C, w wyniku czego zmieniają one barwę z białej na delikatnie brązową. Najczęściej produkowane jest ono właśnie z orzeszków ziemnych (arachidowych), lecz nie tylko.  Za oceanem produkt ten jest nieodzowny w każdej kuchni. Zachwycają się nim zarówno dzieci, jaki i dorośli.

Zalety masła orzechowego

Orzechy ziemne, z których najczęściej powstaje masło to bogactwo kwasów oleinowych pozytywnie wpływających na pracę serca i całego układu krążenia, pomagających obniżyć poziom cholesterolu i przeciwdziałać miażdżycy. Zmniejszają także ryzyko zawału serca. Pełnowartościowe masło mające w składzie 100% orzeszków ziemnych zawiera bardzo dużo białka – ok. 26 g, które jest bardzo istotne dla budowy, pracy i regeneracji mięśni, o czym doskonale wiedzą sportowcy, i dużą ilość tłuszczu 0k. 50 g w 100 g produktu, z czego tłuszcze nasycone stanowią jedynie niespełna 7 g. Cała reszta to bardzo pożądane w diecie człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe.

masło orzechowe pistacje

Znajdziemy w nim też korzystny dla pracy jelit błonnik, a także potas, magnez i utrzymującą młodość witaminę E oraz witaminy z grupy B. Taki skład sprawia, że masłem powinny zainteresować się przede wszystkim osoby aktywne fizycznie i umysłowo, osoby, które powinny szczególnie zadbać o swój układ krążenia, a nawet osoby odchudzające się.

Czy warto jeść na noc?

Jak już wiemy, masło orzechowe jest produktem wysokokalorycznym, dlatego dietetycy nie zalecają przesady w jego spożyciu. Dobroczynny wpływ tego produktu na zdrowie odczujemy, jeśli wprowadzimy go w ilości 2-3 łyżeczek i taką porcję zaserwujemy sobie 2-3 razy w tygodniu.

Najkorzystniej jest spożywać je rano na śniadanie. Nie zaleca się konsumpcji masła orzechowego na noc, ponieważ jest ono ciężkostrawne i wysokokaloryczne, dlatego spożyte rano zdąży zostać w ciągu dnia spalone i nie będziemy zasypiać z zalegającym w brzuchu posiłkiem. Zaleca się także jedzenie masła orzechowego na jakiś czas przed treningiem, podczas którego wszystkie dostarczone kalorie zostaną spożytkowane.

Podsumowując zatem można powiedzieć, że również w konsumpcji masła orzechowego obowiązuje zasada, iż  wszystko należy jeść, ale z umiarem. Jeśli będziemy się nią kierować, nasz organizm odniesie same korzyści z wprowadzenia tego produktu do jadłospisu.

Inne rodzaje masła

Masło migdałowe posiada mnóstwo wartości odżywczych i jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla pracy mózgu, serca i całego układu krążenia, a także witamin, mikroelementów i błonnika. W migdałach znajdziemy też antyoksydanty.

Pasta sezamowa tahini (masło sezamowe) to produkt, który również powinien znaleźć się w obszarze zainteresowań pasjonatów zdrowej żywności. Wchodzący w jego skład sezam zawiera lecytynę, wiele witamin i minerałów, nienasycone kwasy tłuszczowe. Obecne w sezamie sesamol i sesamolina są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają nam na dłużej zachować młodość oraz zapobiec groźnym chorobom.

Masło orzechowe w internetowym sklepie ze zdrową żywnością oliwka24 dostępne jest w szerokim asortymencie. Klienci naszego sklepu znajdą tu między innymi: masło migdałowe PRIMAVIKA, masło orzechowe PRIMAVIKA, masło orzechowe bez soli i cukru PRIMAVIKA, masło orzechowe SANTE, masło orzechowe z nerkowców, z orzechów laskowych i wiele innych produktów z tej kategorii.