Mąka

mąkaW dużym uproszczeniu, mąka to produkt otrzymany w wyniku przemiału ziarna. W zależności od stopnia pozbawienia go zewnętrznej warstwy (łupiny) staje się ona bielsza i delikatniejsza. Niestety, wraz z łupiną usuwa się również cenne witaminy i minerały oraz białko, a pozostawia prawie wyłącznie skrobię. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów mąki: mąka pszenna, żytnia, owsiana, czy mąka orkiszowa. Cena mąki orkiszowej jest dość wysoka, lecz walory zdrowotne tego produktu nie do przecenienia.

Spośród pszennych prym wiedzie mąka z semoliny, czyli z pszenicy durum, z której produkowane są wysokiej klasy makarony włoskie. Coraz popularniejsza staje się też mąka włoska typ 00 na pizzę, doskonała do wyrobu pysznej pizzy, czy mąka chlebowa.

Niestety mąka zawiera gluten, który nie wszyscy mogą bezpiecznie spożywać. Obecnie jednak dostępne są również mąki wyprodukowane ze zbóż niezawierających tego składnika. I tak, dla osób na diecie bezglutenowej przeznaczona jest mąka migdałowa, mąka kukurydziana, mąka z amarantusa, gryczana, mąka jaglana, kasztanowa, ryżowa, kokosowa, teff, mąka z tapioki, mąka z cieciorki i sojowa. Ważne jest tylko, aby zawsze upewniać się, czy produkt nie został zanieczyszczony w procesie produkcji śladowymi ilościami składników alergizujących.

Mąka to głównie węglowodany złożone, które organizm wolno trawi dostarczając nam na długo energii potrzebnej do aktywnego funkcjonowania. Poza węglowodanami zawiera również białko i błonnik, a także określone witaminy i składniki mineralne (w zależności od jej rodzaju).

Mąki w naszym sklepie internetowym: