Cukier, ksylitol


cukier ksylitol

Podkategorie:

Cukier trzcinowy, brązowy  Ι  Fruktoza, glukoza  Ι  Ksylitol

Z pewnością niewielu z nas wyobraża sobie życie bez cukru. Ale czy zastanawiamy się, czy w ogóle, a jeśli tak, to czym można zastąpić tradycyjny cukier? Obecnie na rynku, zwłaszcza w sklepach ze zdrową żywnością, występuje szeroki wybór cukrów i środków słodzących, będących doskonałą, a zarazem zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego białego cukru. Wśród nich znajdują się, między innymi: popularny i chętnie nabywany cukier trzcinowy Demerara, a także cukier brązowy, melasa trzcinowa, fruktoza oraz cukier brzozowy – ksylitol.

Jeśli chodzi o właściwości cukru trzcinowego, trzeba podkreślić, że zawiera on sporo składników mineralnych, charakteryzuje się bardziej delikatnym smakiem i łagodniejszą słodyczą, niż cukier buraczany. Miodowego koloru kryształki cukru stanowią doskonałą dekorację do wypieków i deserów. Cukier trzcinowy bardzo dobrze komponuje się smakowo z kawą i herbatą.

Oprócz cukru buraczanego, trzcinowego, cukru owocowego (fruktozy) i rozmaitych słodzików dietetycznych, na rynku spożywczym można znaleźć także w pełni naturalną substancję pochodzącą z kory brzozy o nazwie ksylitol. Posiada on o wiele mniej kalorii (ok. 40%), niż cukier buraczany i charakteryzuje się niższym od cukru indeksem glikemicznym. Dlatego też polecany jest on osobom na dietach cukrzycowych i odchudzających.

Cukier i ksylitol w naszym sklepie internetowym: