Jagody goji – dawkowanie, czyli jak spożywać te zdrowe azjatyckie owoce?

jagody goji dawkowanieKolcowój chiński cieszy się coraz większym zainteresowaniem również w przydomowych ogrodach, gdyż jego owoce są znane z niezwykłych właściwości prozdrowotnych i cennych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Chodzi tutaj o owoce goji, które jeszcze do niedawna podziwialiśmy głównie ze względu na ich walory dekoracyjne. Obecnie nasiona goji dostępne są nawet w marketach, w dziale ze zdrową żywnością. Odpowiednie ich dawkowanie, czyli regularne spożywanie łyżki czy dwóch tych pomarańczowo- czerwonych owoców wzmacnia układ odpornościowy, poprawia koncentrację, regeneruje wątrobę, chroni przed cukrzycą, poprawia ostrość widzenia i naszą kondycję fizyczną. Jednakże to nie jedyne korzyści, na które możemy liczyć. Na co jeszcze pomagają owoce goji i jak je stosować?

Jagody goji – dawkowanie, działanie, właściwości

Aby określony produkt lub preparat leczniczy dobrze nam służył, przed włączeniem go do diety powinniśmy poznać jego właściwości, wpływ na nasze zdrowie oraz zalecane dawkowanie. Poniżej przedstawiamy opis wymienionych zagadnień w odniesieniu do tych owoców, ze szczególnym uwzględnieniem dawkowania jagód goji.

• Jakie właściwości mają nasiona goji ?

Okazuje się, że owoce goji są jednymi z najzdrowszych na świecie. Znajdziemy w nich aż osiem egzogennych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Konieczne jest więc dostarczenie mu ich z nieprzetworzonego jedzenia. Ponadto jagody goji zawierają liczne pierwiastki, takie jak selen, miedź, fosfor, żelazo, wapń. Nie brakuje w nich także karotenoidów.

W owocach goji znajduje się znacznie więcej beta- karotenu niż w marchewce. Z kolei zawartość beta-sitosterolu sprawia, że mają one właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Z kolei polisacharydy wzmacniają odporność i spowalniają starzenie się komórek.

Po te smaczne i zdrowe owoce powinny sięgać także osoby chcące uchronić się przed chorobami oczu, gdyż zawierają luteinę i zeaksantynę. Warto wiedzieć, że ich regularne spożywanie przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi, oczyszczenia wątroby ze złogów, usprawnienia funkcjonowania układu pokarmowego i stymulowania produkcji kolagenu.

jagody goji zalecane dawkowanie dzienne

Warto wiedzieć, że w jagodach goji znajduje się niezwykle cenny związek nazywany solavetivon. Działa on antybakteryjnie i antygrzybicznie. Ponadto regularne spożywanie tych owoców jest pomocne w leczeniu seksualnej impotencji, gdyż wpływa korzystnie na męskość oraz przeciwdziała przerostowi prostaty u mężczyzn. Z kolei seskwiterpeny działają antyrakowo i przeciwdziałają rozwojowi raka szyjki macicy.

• Owoce goji działanie, czyli na co pomagają owoce goji?

Ziarna goji są środkiem odżywczym, który holistycznie wspiera nasze zdrowie. Doceniają je zarówno dietetycy i medycyna tradycyjna, jak i sportowcy. Pomagają one w leczeniu chorób serca, wątroby, nerek oraz śledziony. Chociaż są niskokaloryczne, to jednocześnie są bombą witaminowo- mineralną i antyoksydacyjną. Stosowane są także w leczeniu reumatyzmu, w celu wzmocnienia kości i systemu immunologicznego, opóźnienia procesów starzenia, poprawienia wzroku, wyszczuplenia sylwetki oraz przywrócenia skórze blasku.

• Owoce goji dzienna dawka, czyli ile dziennie jeść owoców goji?

Chociaż jagody goji są smaczne i zdrowe, to nie należy przesadzać z ich ilością. Na korzystny efekt możemy liczyć, jedząc każdego dnia do 15 g suszonych owoców. Należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu jagód goji, ponieważ  nadmierne ich spożycie może być przyczyną rozluźnienia jelit. Nie powinny natomiast po nie w ogóle sięgać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ani też kobiety ciężarne i karmiące. Należy też wystrzegać się niedojrzałych, świeżych ziaren goji, gdyż mogą spowodować zatrucie.

Jak spożywać jagody goji, aby służyły zdrowiu?

Skoro wiemy już, jakie właściwości posiadają jagody goji, jak działają na nasze organizmy oraz jaka dawka dzienna jagód goji jest zalecana, postaramy się teraz trochę podpowiedzieć na temat sposobów zastosowania tych jagód w kuchni.

• Jagody goji – z czym jeść?

Owoce goji mają szerokie zastosowanie. Można je spożywać na surowo lub w wersji suszonej niczym rodzynki czy daktyle. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do jogurtu, musli, wypieków, ciast i deserów.

• Nasiona goji jak stosować?

Świeżo zerwane jagody goji są najsmaczniejsze wtedy, kiedy są dojrzałe. Suszone z kolei przypominają wyglądem rodzynki i charakteryzują się lekko cierpkim smakiem, jeśli nie poddamy ich obróbce cieplnej. W takiej wersji sprawdzą się jako dodatek do zupy czy potraw warzywnych z ryżem. Można też z nich przyrządzić herbatę. Na rynku dostępne są nawet gotowe soki i wino z jagód goji. Jeśli lubimy słodkie przekąski, to z pewnością zamaskują nam batoniki z granoli z tymi owocami.

Udostępnij:

OPINIE i KOMENTARZE

12345 (1 głosów, średnio: 5,00 z 5)
Jagody goji – dawkowanie, czyli jak spożywać te zdrowe azjatyckie owoce?
Loading...
  1. kasia napisał(a):

    Super super, czekam na kolejne wpisy i zdrowia życzę

Dodaj komentarz