Czubrica – skład, właściwości i zastosowanie przyprawy

czubrica czubryca cząberCo to jest czubrica (zamiennie czubryca)? To przyprawa pochodząca z Bułgarii; mieszanka skomponowana na bazie cząbru górskiego będącego blisko spokrewnionym z doskonale nam znanym cząbrem ogrodowym. Cząber górski jest krzewem osiągającym do pół metra wysokości, a jego listki są skórzaste i delikatnie owłosione. Ziele to, dzięki zawartości w liściach olejków eterycznych wydziela niezwykle silny i miły dla powonienia zapach. Olejki te bogate są we flawonoidy, karotenoidy, śluzy, żywice. Zawierają też kwas rozmarynowy, betulinowy, karnozowy, ursolowy, oleanolowy oraz kawowy. Za sprawą tych olejków przyprawa ma specyficzny, określany jako korzenny smak. Poszukując czubrycy na sklepowej półce, spotkamy się z cząbrem górskim w czystej postaci, a także czubricą czerwoną, zielona i żółtą, które zawierają cząber górski, będący ich podstawowym składnikiem, ale kryją w sobie także inne ciekawe komponenty.

Czubryca: skład i zastosowanie

Przyprawa czubryca zatem występuje w trzech odmianach, a mianowicie w postaci czubrycy czerwonej, czubrycy zielonej oraz żółtej. Dwie pierwsze to najpopularniejsze mieszanki, w skład których wchodzi oczywiście cząber górski. Różnią się od siebie przede wszystkim barwą, smakiem, no i składem, a co za tym idzie również i zastosowaniem. Skład czubrycy czerwonej to oprócz cząbru górskiego papryka słodka, papryka chili, tymianek, czosnek, imbir, cebula, kurkuma i odrobina soli. Można ją określić mianem przyprawy bułgarskiej, bo należy do jednych z najpopularniejszych przypraw w tym kraju.

czubrica czerwona

Czubrica czerwona dodaje przyrządzanym z jej udziałem potrawom pikanterii i wyrazistości. Doskonale sprawdza się w zestawieniu z daniami zarówno jarskimi, jak i mięsnymi. Polecana jest także do ryb, warzyw strączkowych (np. do fasolki po bretońsku), a także jako dodatek do twarogu, sałatek, surówek, lecza, bigosu, gulaszu, zup, czy jajecznicy oraz pizzy.

Zastosowanie czubrycy zielonej jest nieco inne, ponieważ inny jest też jej skład. Mieszanka ta kryje w sobie oprócz cząbru górskiego także pietruszkę, cebulkę, zielona paprykę, koperek, tymianek, kozieradkę, lubczyk oraz trochę soli i cukru. Jest znacznie łagodniejsza w smaku, niż czubryca czerwona, ale aromat ma zdecydowanie mocniejszy. A do czego użyć czubrycę zieloną? Znakomita jest do zup, potraw z ziemniaków, marynat mięsnych, surówek, pomidorów i ogórków, do białego sera, potraw z roślinami strączkowymi, pizzy, spaghetti. Świetnie komponuje się też z sosami majonezowymi.

czubrica zielona bazylia

W przypadku czubrycy zielonej trzeba dodać, że oryginalna przyprawa zawiera nieodzownie wysuszony cząber górski. Składy czubrycy zielonej różnią się czasem między sobą. W polskich sklepach można kupić czubrycę zieloną, w której cząber górski zastąpiony jest cząbrem ogrodowym albo innymi bardzo aromatycznymi ziołami o podobnym smaku i zapachu. Kompozycje te mają bardzo dobry smak i aromat, ale nie jest to oryginalna czubrica bułgarska, jakiej używają w swojej kuchni mieszkańcy tego kraju.

Czubrica żółta – co kryje w sobie?

Na rynku obok czubrycy zielonej i czerwonej pojawiła się również mieszanka przypraw o nazwie – czubrica żółta. Posiada ona faktycznie żółta barwę, a dzięki kurkumie i curry przyjemny orientalny aromat. W jej składzie znajdziemy zatem cząber, czosnek, sól, mąkę kukurydzianą, kozieradkę, curry, kurkumę, paprykę ostrą, chili, mielony korzeń pietruszki. Również i w tym przypadku w sklepach można kupić czubrycę żółtą bez cząbru górskiego w składzie, w której zastosowano inne aromatyczne komponenty naturalne. Przyprawa ta została pomyślana jako dodatek do świeżych warzyw, typu ogórki, pomidory, surówek, sałatek, twarogów, dań z roślin strączkowych, a także do sosów śmietanowo- majonezowych, ale także do zup, pasztetów i drobiu.

czubrica żółta kurkuma

Czubryca i jej właściwości

Cząber górski posiada właściwości odkażające i antyseptyczne, pomaga w zlikwidowaniu takich dolegliwości jak wymioty, biegunka, nudności, zapalenie pęcherza moczowego, czy ból gardła. Przyprawa ta łagodzi niestrawność i wzdęcia, a także hamuje rozwój paciorkowców, gronkowców, pałeczek okrężnicy E. coli i drożdżaków.

Preparaty przygotowane z wykorzystaniem cząbru górskiego wykazują podobne działanie, jak sama roślina. Do powyżej opisanych można dodać właściwości rozkurczowe takich preparatów, pobudzające funkcje przewodu pokarmowego oraz ochraniające wątrobę. Specyfiki te polecane są przy kolkach, wzdęciach, stanach zapalnych żołądka i jelit i zaburzeniach miesiączkowania. Stosowane są też jako środek wykrztuśny.

Preparaty na bazie cząbru górskiego znajdują także zastosowanie w przypadku niewielkich poparzeń skórnych, ukąszeń owadów. Liście rośliny mają działanie łagodzące i kojące na skórę twarzy i pomagają pokonać problem tłustej cery.

czubrica czubryca właściwości

Jako ciekawostkę można dodać, że prowadzone nad właściwościami leczniczymi cząbru górskiego badania wykazują, że zawarte w tej roślinie olejki eteryczne hamują rozwój i aktywność wirusa HIV. Działają też niszcząco na patogenne grzyby typu Trichophyton.

Skoro cząber górski posiada szereg wymienionych powyżej właściwości leczniczych, to również i zawierające tę roślinę mieszanki, jakimi są oryginalna czubryca zielona, czerwona, czy żółta będą podobne właściwości posiadać.

Podsumowując rozważania na temat składu, właściwości i zastosowania czubrycy można powiedzieć, że jest ona przyprawą, którą warto mieć w kuchennej szafce. Poza niewątpliwie korzystnymi dla zdrowia walorami, jakie posiada podstawowy jej komponent, czyli cząber górski jest ona znakomitym dodatkiem do wielu dań, którym nadaje przyjemny aromat i ładny kolor: czerwony, zielonkawy albo żółty, w zależności od zastosowanej odmiany mieszanki.

Szukajmy nowych przepisów na zastosowanie czubrycy i komponujmy własne, oryginalne, którymi będziemy mogli dzielić się ze znajomymi. Czubrycę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w niektórych dobrze zaopatrzonych marketach spożywczych.

Udostępnij:

OPINIE i KOMENTARZE

12345 (1 głosów, średnio: 3,00 z 5)
Czubrica – skład, właściwości i zastosowanie przyprawy
Loading...

Dodaj komentarz