Wielu z nas spotkało się za pewne z olejem kokosowym, czy wodą kokosową. Często używamy także w kuchni wiórków kokosowych. Ale czy wiemy, że z palmy kokosowej można pozyskać także cukier i to o dobrym smaku i korzystnych właściwościach zdrowotnych?
Cukier kokosowy obecnie zyskuje coraz większą popularność na rynku zdrowej żywności. Przyjrzyjmy mu się więc bliżej i odpowiedzmy sobie na pytanie, czy aby słusznie cieszy się on rosnącym uznaniem.
Pozyskiwanie cukru
Powszechnie stosowany jest w krajach południowo – wschodniej Azji. Pozyskiwany ze słodkiego, wodnistego soku wypływającego z naciętych pąków kwiatowych palmy kokosowej, nazywanej „drzewem o tysiącu zastosowań” albo „drzewem życia”, obfitującego w aminokwasy, przeciwutleniacze, kwas octowy i enzymy Tak zebrany sok przelewa się do wielkich naczyń i podgrzewa.
W trakcie tego procesu sok zmienia swą barwę i konsystencję z przezroczystego płynu na brązowy syrop, który w następnej kolejności poddawany jest filtracji. W celu uzyskania cukru w formie sypkiej (kryształki), podgrzewanie należy kontynuować. Krótko mówiąc, im dłużej ciecz jest podgrzewana i poddawana odparowywaniu wody, tym bardziej skrystalizowaną formę cukru otrzymujemy. Na rynku cukier kokosowy dostępny jest w postaci brązowego syropu, a także pasty, twardych brył oraz w formie kryształków.
Właściwości cukru kokosowego
Cukier kokosowy jest dość jeszcze mało popularnym na naszym rynku produktem, choć, ze względu na swoje walory nie tylko smakowe, ale także zdrowotne zyskuje coraz większe uznanie konsumentów.
To produkt nierafinowany, a także wytwarzany tradycyjnymi metodami. Nie zawiera żadnych dodatków chemicznych i nie jest w jakikolwiek sposób wybielany; posiada naturalną barwę. W celach kulinarnych może być podgrzewany.
Rafinowany i skrystalizowany cukier kokosowy ma również działanie medyczne; pomaga łagodzić ból gardła i działa wykrztuśnie.
Skład
Cukier kokosowy zawiera sporą ilość minerałów i witamin. Znajdziemy w jego składzie antyoksydanty, aminokwasy, znaczne ilości potasu, cynku, żelaza i magnezu, jak również witaminy B1, B2, B3, B6 i witaminę C. W jego składzie znajdują się także naturalne drożdże i kwas octowy, jak również enzymy spowalniające wchłanianie cukru do krwi. Podstawowym składnikiem cukru nadającym mu słodki smak jest sacharoza (70- 80%), a oprócz niej w cukrze kokosowym znajdziemy kilka procent fruktozy i glukozy.
Indeks glikemiczny
Cukier kokosowy dostarcza nam siły do działania na cały dzień, ponieważ jego spożywanie nie skutkuje nagłym wzrostem lub spadkiem energii, związanym ze znacznymi wahaniami poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny cukru kokosowego jest niższy od sacharozy i wynosi 35. Właściwość ta odróżnia cukier kokosowy od zwykłego cukru i daje mu nad nim przewagę. Jednakże osoby z cukrzycą nie powinny używać go jako bezpiecznego słodzika na co dzień.
Kalorie i dieta odchudzająca
Kaloryczność cukru kokosowego w porównaniu z cukrem białym jest zbliżona. Cukier kokosowy ma około 381 kcal, a powszechnie stosowany w kuchni cukier biały – 405 kcal. Różnica w kaloryczności jest na tyle nieznacząca, że nie można traktować cukru kokosowego jako dobrego zamiennika zwykłego cukru w diecie osób odchudzających się.
Ciekawostka
Ciekawostką jest, że od dawna cukier kokosowy uznawany był w Chinach i Indiach za substancję leczniczą, a na początku XV wieku był on importowany do Chin zgodnie z życzeniem ówczesnego cesarza państwa.
Aromat i barwa
Cukier kokosowy swoim smakiem przypomina brązowy cukier, lecz ma bardziej wyrazisty karmelowy posmak połączony z delikatną nutką kokosu. Charakteryzuje się niezwykle mocnym, zawiesistym, słodkim smakiem, który posiada aromat toffi, czy karmelu. Są nawet zwolennicy uczynienia z cukru kokosowego naturalnego środka zapachowego w domowych pomieszczeniach. Polecają, aby wsypać niewielką ilość cukru do otwartego naczynia, a jego zapach otuli słodką, przyjemną nutą wszystkie domowe kąty i stworzy niepowtarzalną atmosferę.
Zastosowanie cukru z kokosa
Ten rodzaj cukru używany jest do wypieku ciastek, ciast, wyrobu batonów energetycznych, do napojów, musli, inaczej mówiąc, można stosować go wszędzie tam, gdzie używany był cukier trzcinowy, czy też tradycyjny buraczany. Znakomicie nadaje się do rozmaitych koktajli, drinków, słodkich sosów, a także do słodzenia kawy, herbaty i kakao.
Szczególnie wybornie smakuje kawa z jego dodatkiem, gdyż uzyskuje ona niezwykle przyjemny smak i zapach. Stosuje się go także z powodzeniem w celu zrównoważenia słonego smaku ryb. Znakomicie współgra z daniami pikantnymi. Powszechnie używany jest w kuchni tajskiej do deserów, słodyczy, dań z curry, sosów. Stanowi uroczą, egzotyczną i w pełni naturalną posypkę do wypieków.