Co to są produkty bezglutenowe? Najważniejsze informacje na temat tej kategorii żywności.

produkty bezglutenoweZainteresowanie produktami bezglutenowymi ciągle rośnie. To efekt zarówno mody na bycie zdrowym, jak i realnych potrzeb osób, które z uwagi na nietolerancję glutenu niejako zmuszone są żyć i funkcjonować na diecie bezglutenowej. Coraz częściej też słyszy się o przypadkach znanych i lubianych osób, gwiazd i celebrytów, które świadomie i bez przymusu rezygnują ze spożycia glutenu. Do jednych z najbardziej rozpoznawalnych w ostatnim okresie osób należy Robert Lewandowski, którego kulinarnie rozpieszcza żona Anna, przygotowując mu mnóstwo smakowitych posiłków bezglutenowych.

Czym dokładnie jednak są te tajemniczo brzmiące z nazwy produkty bezglutenowe i „z czym to się je”? Właśnie tę kwestię postaramy się za chwilę przybliżyć.

Właściwości produktów bezglutenowych

Najogólniej powiedzieć można, iż produkty bezglutenowe to wszystkie te, które w sposób naturalny pozbawione są w swoim składzie glutenu. Aby zrozumieć istotę zagadnienia, należy zacząć od podstaw, czyli wyjaśnienia, czym jest gluten. Ten tajemniczy składnik to mieszanina białek, które znaleźć można w niektórych zbożach. Główne miejsce jego występowania to mąka pszenna, choć nie jedyne. Szerzej na ten temat opowiemy przy omawianiu diety bezglutenowej.

Z uwagi na fakt, iż gluten posiada właściwości wiążące, wypiekając chleb z mąki bezglutenowej należy wziąć pod uwagę fakt, iż będzie różnił się on od pieczywa zawierającego gluten. Przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę z tego, iż mąka bezglutenowa wchłania znacznie większe ilości wody, co powoduje, że wypiekając chleby, czy piekąc ciasto należy użyć jej w innych proporcjach, niż w przypadku tradycyjnych przepisów.

Inną znaną właściwością glutenu jest zwiększanie porowatości podczas pieczenia oraz wspomniane lepsze właściwości wiążące, a tym samym znacznie bardziej zwarty miąższ produktów powstałych na bazie mąki bezglutenowej.

Dla kogo dieta i produkty bezglutenowe?

Choć na jedzenie bezglutenowe panuje dziś swoista „moda”, istnieje grupa osób, dla których spożywanie produktów zawierających gluten jest bezwzględnie zakazane ze względów zdrowotnych. Przede wszystkim są to osoby chorujące na celiakię oraz osoby z alergią na gluten.

objawy celiakii

Głównie do nich kierowane jeszcze do niedawna były produkty bezglutenowe, póki zalet tego rodzaju diety nie odkryły osoby niecierpiące na żadne problemy zdrowotne. Ta grupa osób doceniła przede wszystkim fakt, iż będąc na tego typu diecie łatwiej jest utrzymać smukłą sylwetkę. Chętnie więc stosują ją osoby będące na diecie odchudzającej.

Dieta bezglutenowa jest bezwzględnie konieczna w przypadku osób chorych na celiakię. To wymóg wynikający z troski o zdrowie. Spożywanie przez chorych glutenu może przynieść mnóstwo szkód i olbrzymie spustoszenie dla ich organizmów. Dlatego właśnie muszą oni bardzo skrupulatnie sprawdzać, czy spożywane przez nich produkty są na pewno bezglutenowe oraz czy nie zawierają glutenu ukrytego.

Dieta ta może stanowić dziś sporą pokusę. Rozwój rynku i duży popyt na produkty bezglutenowe sprawiły, że w ostatnim czasie bardzo rozwinęła się branża spożywcza, co z kolei spowodowało, że wzrosła liczba różnorodnych produktów bezglutenowych, które cieszą smakiem. Wiele ulubionych produktów, które dostępne były jeszcze do niedawna wyłącznie z glutenem, dziś można znaleźć w wersji bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa, czyli produkty zakazane oraz dozwolone

W diecie bezglutenowej bardzo istotne jest ścisłe jej przestrzeganie, a zatem kontrola produktów, jakie spożywamy.

Produkty dozwolone, naturalnie bezglutenowe to:

  • kukurydza, ryż, soja, ziemniaki, proso, tapioka, soczewica, maniok, sago, owoce, amarantus, gryka, fasola, sorgo, warzywa, orzechy, mięso. Bezglutenowe są ponadto kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych oraz płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa oraz z tapioki, mączne mieszanki bezglutenowe, mąki i pieczywo bezglutenowe, kaszki ryżowe oraz kukurydziane, popcorn, chrupki kukurydziane, bezglutenowa bułka tarta. Bezglutenowe są również jaja, świeże mleko, także to w kartonie, mleko w proszku, maślanka, kefir, jogurt naturalny, ser biały – nieprzetworzony, ser żółty.

W diecie bezglutenowej dozwolone ponadto są produkty takie jak cukier, dżemy, miód, ciasta oraz ciastka, kisiele, etc. – ważne, by były to produkty ze znakiem przekreślonego kłosa. Pić można ponadto herbatę, soki owocowe, kawę naturalną, kompoty, zioła, alkohole czyste – bezbarwne oraz wodę mineralną.

produkty bezglutenowe lista

Produkty bezwzględnie zakazane to:

Pszenica, jęczmień, orkisz, a także żyto i owies. Nie wolno ponadto spożywać żadnych produktów, które zawierają ich dodatek.

Szczególną uwagę należy zwrócić prócz tego na produkty bezglutenowe, które mogą zawierać w swoim składzie gluten, np. w wyniku zanieczyszczenia podczas produkcji, czy przetwarzania. Są to m. in.:

  • produkty zbożowe: płatki śniadaniowe, mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana
  • mięso, jaja, ryby: choć świeże i nieprzetworzone jaja, ryby oraz mięso nie zawierają glutenu, ale składnik ten może znajdować się w wędlinach, konserwach, wędlinach podrobowych, wyrobach garmażeryjnych
  • mleko i produkty mleczne: uwagę zwrócić należy na etykiety takich produktów jak: jogurty owocowe, smakowe maślanki, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, śmietany, topione serki, wyroby seropodobne (tanie sery żółte), sery pleśniowe
  • gluten zawierać mogą niektóre majonezy oraz dressingi
  • przetwory warzywne i warzywa: szczególną uwagę należy zwrócić na sałatki zawierające majonez oraz dresingi, także przeciery pomidorowe, fasole w puszkach, produkty wegetariańskie, placki ziemniaczane, produkty sojowe
  • owoce: suszone owoce i wsady owocowe
  • cukier i słodycze oraz różnorodne desery: guma do żucia, cukierki z nadzieniem, żelki, batony, budynie, lody, chipsy, czekoladki i czekolady
  • napoje: kawy rozpuszczalne, czekolada do picia, napoje warzywno-owocowe, alkohole kolorowe, zwłaszcza smakowe
  • przyprawy: niebezpieczne mogą okazać się jarzynki typu Vegeta, mieszanki przypraw, keczupy, musztardy, dipy, dresingi, sosy w proszku
  • zupy: kostki bulionowe oraz zupy w proszku zawierać mogą gluten ukryty
  • niektóre leki, w tym preparaty do odchudzania, wielowitaminowe, aromaty i cukier waniliowy

Pełna lista produktów dozwolonych i zabronionych znajduje się w publikacji: Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa – absolutna konieczność

Jak już wspomniano, w przypadku osób z celiakią oraz nietolerujących glutenu, produkty bezglutenowe oraz dieta pozbawiona tego rodzaju białka to podstawa i konieczność.

Nie ma tu mowy o modzie, a wyłącznie o środku leczniczym, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zaznaczyć, iż w przypadku celiakii odpowiednia dieta jest jedynym sposobem walki z chorobą.

Dla wspomnianych grup osób dieta ta jest:

  • restrykcyjna
  • rygorystyczna
  • dość kosztowna
  • wymagająca zaangażowania
  • wymagająca odpowiedniej wiedzy ze strony pacjenta oraz jego najbliższych

Nie wszystko bezglutenowe równa się zdrowe…

Choć na półkach sklepowych znaleźć można wiele produktów, które określone są mianem bezglutenowych, należy jednak zwrócić na nie szczególną uwagę. Są one wyjątkowo niebezpieczne, bowiem skład ich jest daleki od zdrowego. Wiele produktów jest przetworzonych w dużym stopniu, posiadają dużą zawartość tłuszczu w składzie, jak i soli, czy cukru, co jest niewskazane na diecie bezglutenowej.

Wiele z produktów bezglutenowych zawiera ponadto konserwanty oraz niezdrowe dodatki do żywności, przez które pojawić mogą się problemy z żołądkiem oraz jelitami, a zatem powodować te same dolegliwości co gluten.

Ważne by w diecie osób będących na diecie bezglutenowej znalazły się przede wszystkim produkty nieprzetwarzane, które są najlepsze dla zdrowia. Głównie produkty naturalnie bezglutenowe dostarczają solidnej porcji składników mineralnych, błonnika, czy witamin, w przeciwieństwie do produktów przetworzonych.

Gotowanie bez glutenu – warto przyrządzać samodzielnie

Duży dostęp do produktów bezglutenowych sprawia, że wiele potraw warto przyrządzać samodzielnie. Posiadając chociażby mąkę teff, można wypiekać chleb, bułki, czy inne smakowite pieczywo. W warunkach domowych przygotować możemy mnóstwo bezglutenowych potraw i dań, które zachwycą smakiem oraz, co niebywale istotne, będą bezpieczne dla zdrowia chorego na celiakię.

kuchnia bezglutenowa

Mając w rodzinie osobę chorą, a gotując, czy piekąc samodzielnie, najłatwiejszym i bodaj najwygodniejszym, a może i wręcz najmądrzejszym rozwiązaniem jest przejście wszystkich członków rodziny na dietę bezglutenową. Pozwala to bowiem uniknąć zanieczyszczenia glutenem produktów bezglutenowych, a ponadto gluten jest składnikiem, który nie ma większego znaczenia dla naszego zdrowia, można więc bez najmniejszego żalu, czy strachu wyeliminować go z diety.

Bezglutenowiec choruje…

Istotną kwestią o której nie wolno zapominać jest również zawartość glutenu w niektórych lekach. Dlatego też chory na celiakię, czy na nietolerancję tego białka pacjent bezwzględnie poinformować musi o fakcie swojej choroby lekarza, do którego udał się po poradę zdrowotną.

 

Warto przeczytać

 

Spodobają Ci się również:


Udostępnij:

OPINIE i KOMENTARZE

12345 (Na razie brak ocen)
Loading...

Dodaj komentarz